Duitslandweb logo Duitslandweb

Studie: Duitsers minder extreem-rechts, wel xenofober

Kort nieuws - 9 november 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Duitsers hangen minder vaak rechts-radicale denkbeelden aan dan enkele jaren geleden, maar ze zijn wel xenofober geworden. Dat blijkt uit een studie van de Universiteit Leipzig, die sinds 2002 om de twee jaar standpunten van Duitsers over democratie, rechts-extremisme en buitenlanders onderzoekt.

Het aantal mensen dat het eens is met rechts-extremistische uitspraken is in heel Duitsland gedaald, maar vooral in Oost-Duitsland, zeggen de onderzoekers. Slechts 2 procent van de Oost-Duitsers heeft een 'gesloten extreem-rechts wereldbeeld in de zin van een neonazistische ideologie', vat Deutsche Welle het samen. In 2020 was dat nog 10 procent.

Tegelijkertijd neemt de wrok tegen "degenen die als 'anders' worden gezien" toe, blijkt uit het onderzoek. Zo is er meer haat tegen moslims, Roma en Sinti, joden en vrouwen. Het percentage mensen met "uitgesproken xenofobe" denkbeelden is de afgelopen twee jaar toe in Oost-Duitsland gestegen van 27,8 naar 31 procent. In West-Duitsland daalde het van 13,7 naar 12,6 procent. In totaal 40 procent van de Oost-Duitsers en 12,6 procent van de West-Duitsers vindt dat de invloed van buitenlanders in Duitsland te overheersend is. 

De onderzoekers zien Duitsland momenteel in crisismodus. Dat uit zich in meerdere paradoxale resultaten, zeggen ze. Zo is 82 procent - in Oost-Duitsland zelfs 90 procent - van de bevolking tevreden met de democratie. Tegelijkertijd hebben veel mensen het gevoel geen politieke invloed te hebben. De coronapandemie en de oorlog in Oekraïne hebben voor meer polarisatie in Duitsland gezorgd, blijkt uit de studie. Lees meer bij Deutsche Welle en Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Rechts-extremisme':

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid

'Reichsbürger'-beweging explosief gegroeid

Een gewapende groep Rijksburgers plande volgens de politie een staatsgreep.


Lees meer

Twee jaar na aanslag Hanau: minister wil lessen trekken

Twee jaar na aanslag Hanau: minister wil lessen trekken

Zaterdag is de aanslag waarbij negen mensen omkwamen precies twee jaar geleden.


Lees meer

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

De aan de AfD gelieerde Erasmus-stichting maakt aanspraak op 70 miljoen subsidie. Dat wekt weerstand.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger