Duitslandweb logo Duitslandweb

President Steinmeier: Zware tijden voor ons

Kort nieuws - 28 oktober 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier heeft vanmorgen in een toespraak die werd uitgezonden op televisie de burgers voorbereid op moeilijke jaren. De Russische aanval op Oekraïne betekent het einde van een tijdperk, aldus Steinmeier. De situatie wordt volgens hem niet meer hoe hij was. Na een tijdperk waarin Duitsland de wind mee had, komt nu een tijdperk met tegenwind, schat hij in.

Wat Rusland betreft is er geen plaats meer voor 'oude dromen' volgens Steinmeier. Poetins aanvalsoorlog heeft Gorbatsjovs droom van een 'gezamenlijk Europees huis' vernietigd. Veel Duitsers hadden na de Koude Oorlog hoop op een vreedzame toekomst met Rusland, ik ook, erkende  Steinmeier, en hij voegde eraan toe dat dat jarenlang zijn drijfveer is geweest. "Maar Poetin heeft het volkenrecht geschonden en landroof gepleegd." Vredesonderhandelingen zijn op dit moment niet aan de orde, volgens de president, die waarschuwde voor een schijnvrede.

Duitsland staat er goed voor, hield de president de burgers voor. Het is een sterke democratie en een sterke economie met goede onderzoeksinstellingen, sterke bedrijven, een krachtige staat en een sterk maatschappelijk middenveld. Hij riep op tot eenheid en weerstand tegen populisme. "In plaats van ons uit elkaar te laten drijven, moeten we alles versterken dat ons bindt." Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Het markante taalgebruik van Robert Habeck

Groenen-minister Habeck valt op in de Duitse politiek vanwege zijn communicatiestijl.


Lees meer

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

'Zichzelf moeten verstoppen maakt mensen ziek'

Indrukwekkende getuigenissen over vervolging van lhbtiq'ers in en na de oorlog, tijdens de Holocaust-herdenking in de Bondsdag.


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer

De zware wapens

De zware wapens

Uitgerekend in Duitse progressieve kringen is er veel steun voor wapens voor Oekraïne. Het verandert de dagelijkse gesprekken zelfs in Kreuzberg, merkt Merlijn Schoonenboom.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger