Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz in New York: Rusland kan niet winnen

Kort nieuws - 22 september 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse kanselier Olaf Scholz heeft woensdag in New York gereageerd op de Russische aankondiging van een gedeeltelijke mobilisatie. Hij noemde het een daad van wanhoop. 

"Rusland kan deze misdadige oorlog niet winnen", zei Scholz tegen journalisten, aan de rand van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Met de gedeeltelijke mobilisatie en het organiseren van schijnreferenda in de bezette gebieden maakt Poetin de situatie nog veel erger, aldus Scholz.

De Duitse kanselier had daarvoor ook - voor het eerst - de VN-vergadering toegesproken. Poetins oorlog is puur imperialisme, zei Scholz."Poetin zal zijn oorlog en zijn imperiale ambities pas opgeven als hij inziet dat hij deze oorlog niet kan winnen. Hij verwoest daardoor niet alleen Oekraïne, hij ruïneert ook zijn eigen land." 

Scholz riep op tot een wereldorde op basis van respect en niet van het recht van de sterkste. Een wereldorde die het tegenovergestelde is van imperialisme en neo-kolonialisme. Daarmee richtte hij zich ook tot de landen die de oorlog in Oekraïne zien als een Europees probleem.Lees meer bij Der Spiegel en Tagesschau

Scholz zegde toe dat Duitsland Oekraïne zalf blijven steunen, ook met wapens. Concreet werd hij daarbij niet. Voor vertrek naar New York werd bekend dat Duitsland nog vier pantserhouwitsers van het Duitse leger aan Oekraïne levert. Minister van Buitenlandse Zaken Baerbock zei onlangs in een televisieinterview dat een deel van de eerder samen met Nederland geleverde pantserhouwitsers al kapot is. Lees meer bij RND

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Oost-Duits protest tegen sancties tegen Rusland

Oost-Duits protest tegen sancties tegen Rusland

In Oost-Duitsland zwelt het protest tegen het Duitse energie- en Ruslandbeleid aan. Waarom juist daar?


Lees meer

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Podcast Achtung! Armpje drukken met Poetin

Door de oorlog in Oekraïne sneuvelt het ene heilige huisje na het andere in Duitsland. Gesprek over de Duitse positie in deze crisis.


Lees meer

Scholz steunt EU-lidmaatschap Oekraïne

Scholz steunt EU-lidmaatschap Oekraïne

Scholz reisde met andere regeringsleiders per nachttrein naar Kiev.


Lees meer

De schaduw van de Duitse 'Ostpolitik'

De schaduw van de Duitse 'Ostpolitik'

Gastauteur Christie Miedema beschrijft hoe de 'Ostpolitik' van de jaren 80 het Oekraïnebeleid van Scholz beïnvloedt.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger