Duitslandweb logo Duitslandweb

Scholz in New York: Rusland kan niet winnen

Kort nieuws - 22 september 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse kanselier Olaf Scholz heeft woensdag in New York gereageerd op de Russische aankondiging van een gedeeltelijke mobilisatie. Hij noemde het een daad van wanhoop. 

"Rusland kan deze misdadige oorlog niet winnen", zei Scholz tegen journalisten, aan de rand van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York. Met de gedeeltelijke mobilisatie en het organiseren van schijnreferenda in de bezette gebieden maakt Poetin de situatie nog veel erger, aldus Scholz.

De Duitse kanselier had daarvoor ook - voor het eerst - de VN-vergadering toegesproken. Poetins oorlog is puur imperialisme, zei Scholz."Poetin zal zijn oorlog en zijn imperiale ambities pas opgeven als hij inziet dat hij deze oorlog niet kan winnen. Hij verwoest daardoor niet alleen Oekraïne, hij ruïneert ook zijn eigen land." 

Scholz riep op tot een wereldorde op basis van respect en niet van het recht van de sterkste. Een wereldorde die het tegenovergestelde is van imperialisme en neo-kolonialisme. Daarmee richtte hij zich ook tot de landen die de oorlog in Oekraïne zien als een Europees probleem.Lees meer bij Der Spiegel en Tagesschau

Scholz zegde toe dat Duitsland Oekraïne zalf blijven steunen, ook met wapens. Concreet werd hij daarbij niet. Voor vertrek naar New York werd bekend dat Duitsland nog vier pantserhouwitsers van het Duitse leger aan Oekraïne levert. Minister van Buitenlandse Zaken Baerbock zei onlangs in een televisieinterview dat een deel van de eerder samen met Nederland geleverde pantserhouwitsers al kapot is. Lees meer bij RND

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Oorlog in Oekraïne':

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Duitsland: klein leger, grote wapenindustrie

Ondanks jarenlange militaire terughoudendheid behoort Duitsland tot de grootste wapenexporteurs ter wereld. Een opvallende paradox.


Lees meer

Denken over tanks

Denken over tanks

Merlijn Schoonenboom bezoekt het 'Panzermuseum' van de Bundeswehr. De directeur ervan heeft sinds het Leopard-debat een nieuwe dagtaak aan uitleg geven over Duitse tanks.


Lees meer

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

Podcast Achtung! Duitsland na 1 jaar Oekraïne-oorlog

De Duitse regering staat in de Oekraïne-oorlog onder grote internationale en binnenlandse druk. Hoe gaat kanselier Scholz daarmee om?


Lees meer

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

'Het ontbreekt Duitsland aan strategie in Oekraïne-oorlog’

Een dag na het nieuws over de tanks werd een groep studenten in Berlijn bijgepraat door de Stiftung Wissenschaft und Politik (SWP).


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger