Duitslandweb logo Duitslandweb

Berlijn decor van internationaal klimaatoverleg

Kort nieuws - 19 juli 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Berlijn zijn sinds maandag 40 ministers en regeringsvertegenwoordigers bijeen voor de Petersberger Klimadialog, een internationaal overlegorgaan ter voorbereiding op de jaarlijkse VN-klimaatconferentie. 

De tweedaagse bijeenkomst gaat over onderwerpen die nauw met elkaar verbonden zijn: klimaatverandering, de energiecrisis door de oorlog in Oekraïne en het gebrek aan voedsel in sommige delen van de wereld. Het is de bedoeling dat de ministers en regeringsvertegenwoordigers in Berlijn de koers uitzetten voor de wereldklimaatconferentie COP27 die in november in de Egyptische kustplaats Sharm El-Sheikh wordt gehouden. 

De Petersberger Klimadialog, ook wel Petersberg Climate Dialogue, is een Duits initiatief en werd in 2010 door toenmalig kanselier Merkel ingesteld na de mislukte klimaattop van Kopenhagen. De naam komt van de Petersberg bij Bonn, waar het eerste overleg plaatsvond. Duitsland en Egypte zijn dit keer gastheer, daarom was naast kanselier Olaf Scholz (SPD) ook de Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi aanwezig. Bij opening maandag noemde de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annelena Baerbock (Groenen) de klimaatcrisis "het grootste veiligheidsprobleem voor iedereen op aarde". De Duitse overheid stelde beschermende maatregelen voor kwetsbare ontwikkelingslanden voor, die kampen met de gevolgen van klimaatverandering. 

Verschillende milieuorganisaties reageerden teleurgesteld na de eerste conferentiedag. Volgens de Duitse milieuorganisatie BUND had de regering van Olaf Scholz met specifieke financiële toezeggingen kunnen laten zien dat ze de klimaatcrisis serieus neemt. Lees meer bij Tagesschau en Zeit Online 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst mag de AfD als verdacht classificeren, zegt de rechter. Dat geeft de dienst meer middelen om de partij in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger