Duitslandweb logo Duitslandweb

Baerbock bezoekt door zeespiegel bedreigde Palau

Kort nieuws - 11 juli 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock heeft zaterdag tijdens haar meerdaagse reis door Azië de eilandstaat Palau bezocht. Dat de kleine staten in de Stille Oceaan enorm lijden onder de klimaatverandering, noemde Baerbock "een groot onrecht".

De toekomst van Palau, bestaande uit honderden eilandjes, wordt door de stijgende zeespiegel bedreigd. De archipel stoot zelf maar weinig broeikasgassen uit. "Een groot onrecht", noemde Baerbock (Groenen) dat. Ze zei dat de grootste vervuilers ter wereld, waaronder Duitsland, hun CO2-uitstoot sneller moeten terugdringen. De internationale gemeenschap heeft te weinig naar de waarschuwingen van de eilandstaten geluisterd en te weinig hulp geboden, erkende Baerbock. "We zijn geen oceanen van elkaar verwijderd, we staan zij aan zij." In een gesprek met de minister van Buitenlandse Zaken van Palau benadrukte Baerbock dat er wereldwijd snel een einde moet komen aan het gebruik van fossiele brandstoffen. 

Palau was een Duitse kolonie van 1899 tot 1914. De laatste keer dat een Duitse minister van Buitenlandse Zaken naar Palau reisde, was 120 jaar geleden. Vanwege de levendige flora en fauna staat een groot deel van de archipel op de Unesco werelderfgoedlijst. Tijdens haar bezoek zag Baerbock welke gevolgen de milieu- en klimaatcrisis heeft: plastic afval in zee, natuurschade door zware stormen en huizen die door de stijgende zeespiegel dreigen te verdwijnen. 

Maandag is de laatste dag van Baerbocks zesdaagse reis door Azië en de staten in de Stille Oceaan. Vrijdag sprak ze direct na de Russische minister Lavrov op de top van ministers van Buitenlandse Zaken van de G20 op Bali (Indonesië). Lavrov verweet het Westen Russofobie en verliet na zijn toespraak de zaal. De kritiek van Baerbock, die namens de 19 andere landen Rusland opriep de oorlog te beëindigen, heeft hij niet meer gehoord.

Na haar bezoek aan Palau reisde Baerbock door naar Japan. Daar sprak ze onder meer met overlevenden van de atoomaanval op Nagasaki in 1945. Ook bracht ze haar condoleances over voor de vermoorde ex-premier Abe. Lees meer bij Tagesschau en ZDF

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger