Alles blijft bij het oude in Hessen
'Kroonprins' Bouffier volgt Koch op als minister-president

Achtergrond - 26 mei 2010

De opvolger van de Hessische minister-president Roland Koch is bekend, nog geen dag nadat deze zijn afscheid aankondigde. Met Kochs vertrouweling Volker Bouffier laat de CDU in Hessen zoveel mogelijk bij het oude.

Alles blijft bij het oude in Hessen
© dpa / picture alliance
De scheidende en de nieuwe minister-president van Hessen, Roland Koch (l) en Volker Bouffier (r)

De machtswisseling leek goed geregisseerd. Voor de buitenwacht kwam het afscheid dat Koch gistermiddag aankondigde, volledig onverwacht. De aftredende minister-president van Hessen geldt als zwaargewicht en invloedrijke bestuurder binnen de christendemocratische partij CDU. Toch was het Hessische partijbestuur dezelfde avond al eensgezind over zijn opvolger.

Bouffiers benoeming kwam niet als een verrassing. De jurist uit Gießen is een vertrouweling van Koch, met wie hij een jarenlange politieke carrière in Hessen deelt. Bouffier was al sinds 1982 met tussenpozen lid van het Hessische deelstaatparlement, in de jaren negentig ook als vice-fractievoorzitter. Hij werd al tijden getipt als opvolger van Koch en ontving in dat verband al de bijnaam ‘Prince Charles’.

Gepeperde uitspraken 

Nu krijgt hij de mogelijkheid uit Kochs schaduw te stappen. De verwachting is dat hij dezelfde koers blijft varen als zijn voorganger in de regeringscoalitie van CDU en de liberale FDP. Koch wist de publieke opinie als geen ander te verdelen met gepeperde uitspraken en een conservatief beleid. Ook de 58-jarige Bouffier staat bekend als hardliner.

Zo breidde hij als minister in Hessen de kentekenregistratie van auto’s en het gebruik van telefoontaps door de opsporingsdiensten op grote schaal uit. In 2006 pleitte hij als eerste voor een inburgeringstoets voor immigranten. Het kwam hem op veel kritiek te staan, maar inmiddels is een dergelijke toets in heel Duitsland gemeengoed.

Vriendjespolitiek 

Onomstreden is de keuze voor Bouffier niet. Nog maar een paar weken geleden speculeerde de oppositie in Hessen openlijk over zijn vertrek als minister. Wegens de benoeming van een partijgenoot uit zijn kiesdistrict tot chef van de Hessische oproerpolitie werd Bouffier beschuldigd van vriendjespolitiek. Hij mocht van Koch aanblijven, maar zal zich wel nog voor een onderzoekscommissie moeten verantwoorden.

Bouffier zal op het CDU-partijcongres op 12 juni tot voorzitter worden gekozen. Mits de partijen Kochs aftreden niet als reden beschouwen voor vervroegde verkiezingen, levert de CDU als grootste regeringspartij diens opvolger. Wel moet het Hessische deelstaatparlement Bouffiers benoeming tot minister-president nog goedkeuren.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger