Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse miljarden voor leger in grondwet

Kort nieuws - 30 mei 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse coalitiepartijen en de grootste oppositiepartij CDU/CSU zijn het zondag eens geworden over de besteding van de door kanselier Scholz aangekondigde 100 miljard euro extra voor defensie. Het geld wordt als speciaal fonds voor het leger vastgelegd in de grondwet. (Geactualiseerd op 7 juni 2022)

Coalitiepartij de Groenen had een deel van het geld willen gebruiken voor cyberveiligheid, burgerbescherming en stabilisering van partnerlanden, maar dat wordt nu uit de normale begroting gefinancierd, liet minister van Financiën Lindner (FDP) weten.

De enorme investering in de Bundeswehr wordt gefinancierd met geleend geld. Eigenlijk kan dat in Duitsland niet, omdat in de grondwet staat dat Duitsland geen nieuwe schulden mag maken (de Schuldenbremse, die geen rode cijfers toelaat). Door het zogenoemde Sondervermögen (speciaal vermogen) apart vast te leggen in de grondwet, kan het fonds worden uitgezonderd van de Schuldenbremse. Voor deze grondwetswijziging is een tweederde meerderheid in de Bondsdag nodig, daarom is oppositiepartij CDU/CSU bij het overleg betrokken. (Actualisering 7-6-2022: Vrijdag 3 juni heeft de Bondsdag ingestemd met de grondwetswijziging)

Waaraan het geld precies wordt besteed, is nog niet bekend. Voor de zomer wordt een plan voorgelegd hoe het materieel versneld kan worden aangeschaft. Wat precies wordt ingekocht, moet nog worden bepaald. Wel is bekend dat Duitsland de Tornado-vliegtuigen wil vervangen door nieuwe F35-gevechtsvliegtuigen. Ook heeft betere uitrusting voor militairen en de aanschaf van transporthelikopters prioriteit. Lees meer bij Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger