Duitslandweb logo Duitslandweb

'CDU/CSU wil wet over legerinzet in buitenland toch niet steunen'

Kort nieuws - 15 februari 2017 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De CDU/CSU heeft besloten het Bundeswehr-gesetz, waar ze het vorig jaar met de SPD over eens was geworden, toch niet te steunen. Dat meldt de ARD-nieuwssite tagesschau.de. De wet moet de rechten van het parlement bij de inzet van het leger in het buitenland hervormen. Zo zou de Bondsdag meer informatie over legerinzetten en meer controlemogelijkheden krijgen. Aan de andere kant zou de regering over bepaalde missies, zoals opleidingsmissies in een veilige omgeving, voortaan alleen kunnen beslissen, zonder goedkeuring van de Bondsdag. Defensie-expters van de CDU/CSU willen echter dat de regering over alle legerinzetten die geen vechtmissies zijn alleen kan beslissen. Dan zou de Bondsdag de soldaten alleen nog achteraf terug kunnen roepen. Volgens juridische experts druist dit in tegen de grondwet. CDU-fractievoorzitter Kauder heeft zich nu echter ook op het standpunt gesteld dat de regering alleen moet kunnen beslissen en heeft de SPD daarom meegedeeld dat de wet er deze regeringsperiode niet meer komt. Zowel binnen de SPD als binnen de CDU/CSU is er verontwaardigd op Kauders besluit gereageerd, omdat het alleen maar voor nieuwe strijd zal zorgen. Lees meer bij tagesschau.de 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Verontwaardiging over hervorming Duits kiesstelsel

Verontwaardiging over hervorming Duits kiesstelsel

Dat de Bondsdag kleiner moest worden, daar was iedereen het over eens. Maar van de hervorming van het kiesstelsel die nu is besloten, laten analisten weinig heel.


Lees meer

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

Duitse regering ruziet over verbod verbrandingsmotor

De Duitse FDP trok tot verbijstering van Brussel de steun in aan het EU-verbod op de productie van diesel- en benzineauto's. Wat is er aan de hand?


Lees meer

Duitse dienstplicht ondanks discussie geen optie

Duitse dienstplicht ondanks discussie geen optie

De Duitse minister van Defensie Pistorius noemt de afschaffing van de dienstplicht een fout. Toch is herinvoering geen optie.


Lees meer

10 jaar AfD: steeds verder naar rechts

10 jaar AfD: steeds verder naar rechts

De AfD is de afgelopen 10 jaar steeds rechts-radicaler, maar ook een stabiel onderdeel van het Duitse partijenlandschap geworden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger