Duitslandweb logo Duitslandweb

Retrospectief van Dominik Graf op IFFR
Duitse films op het Internationaal Filmfestival Rotterdam

Achtergrond - 22 januari 2013

Het Internationaal Filmfestival Rotterdam (IFFR) besteedt de komende twee weken uitgebreid aandacht aan de Duitse regisseur Dominik Graf. Zeventien films uit zijn oeuvre zijn te zien. Volgens het IFFR is Graf het “best bewaarde geheim van de Duitstalige film”.

Retrospectief van Dominik Graf op IFFR
© Caroline Link

De televisieregisseur Dominik Graf (60) heeft al tien keer de belangrijke Duitse Grimme-Preis gewonnen, voor excellente televisie. De stijl van Grafs films is avantgardistisch en absurdistisch. “In Duitsland is Graf beroemd, maar buiten Duitsland is hij nog niet bekend. Daarom besloot het IFFR aandacht te besteden aan hem”, licht een woordvoerder toe.

“De films van Graf hebben een woest hart waaruit tegendraads werk voortkomt, waarin verleden, heden en toekomst, realiteit en droom en verlangen opeens kunnen samenvallen”, schrijven de Duitse samenstellers van het programma-onderdeel Christoph Huber en Olaf Möller. Grafs films zijn meestal Kriminalfilme, oftewel Krimi’s, over misdaad en politie.

Graf maakte ook een aantal documentaires zoals ‘Denk ich an Deutschland- Das Wispern im Berg der Dinge’, over zijn overleden vader en diens ervaringen in het naoorlogse Duitsland. Ook zijn recentste werk uit 2012, ‘Lawinen der Erinnerung’, is een documentaire. Het is een portret van de ongeneeslijk zieke regisseur Oliver Storz. Storz heeft herinneringen aan de oorlog en de tijd erna. Graf laat onder meer zien hoe die herinneringen zijn werk beïnvloeden.

Het komt niet vaak voor dat de films van Dominik Graf in de bioscoop te zien zijn. Hij maakte vooral tv-films, zoals bijvoorbeeld ‘Das unsichtbare Mädchen’. De film vertelt het verhaal van een tien jaar oude moord die opgelost moet worden. ‘Der Felsen’ was wel in de bioscoop te zien, al is hij volgens Graf anders dan de meeste bioscoopfilms. De film is geënsceneerd maar als een documentaire gefilmd. Een echte bioscoophit was ‘Die Katze’. De misdaadfilm over een gijzeling betekende Grafs grote doorbraak in 1987.

Veertien andere Duitse films

Op het IFFR zijn naast de films van Graf ook andere films uit Duitsland te zien. Een selectie:

 5 Jahre Leben. Afb.:International Filmfestival Rotterdam5 Jahre Leben - Stefan Schaller
De Duitser Kurnaz werd in 2001 in Pakistan gearresteerd, uitgeleverd aan Amerika en ruim vijf jaar vastgehouden in Guantanamo. Ondanks onvoorstelbare martelingen heeft Kurnaz altijd zijn onschuld volgehouden. De film is gebaseerd op dit waargebeurde verhaal.

Abstract -  Hito Steyerl
Documentaire van zeven minuten over de Berlijnse wapenfabrikant waarvan de Duitse regering wapens verkocht aan het Turkse leger. Dit is het afsluitende deel van trilogie over Andrea Wolf, de jeugdvriendin van de filmmaker die in 1998 omkwam in Koerdistan.

Atropa - Peter Conrad Beyer
De plant Atropa Belladonna (wolfskers) is een belangrijk ingrediënt voor heksenzalf. Deze korte documentaire gaat over de vergeten wereld van het sjamanisme in Europa.

Axel und Peter - Rosa von Praunheim
Korte documentaire over de ontmoeting tussen Duitse regisseur en acteur Axel Ranisch en zijn Oostenrijkse tegenhanger Peter Kern. Satirische film vol zelfironie.

Continuity. Afb.:International Filmfestival RotterdamContinuity - Omer Fast
Het lukt het Duitse echtpaar in deze korte film niet de dood van hun zoon te verwerken, die stierf in Afghanistan. Het echtpaar probeert de herinnering aan hun zoon levend te houden door een specifieke scène keer op keer na te spelen met verschillende escortjongens.

Die Erbin - Ayse Polat
De jonge Duits-Turkse schrijfster Hülya is de hoofdpersoon van deze film. Een aantal jaren na de dood van haar vader besluit ze een roman over hem te schrijven. Om hem beter te leren kennen, reist ze af naar Damal, de plek waar haar vader werd geboren en opgroeide.

Disquieting Nature - Christine Meisner
Korte film over de Mississipi Delta. Door haar vruchtbare grond werd de Mississippi Delta een groot gebied voor landbouw en dwangarbeid op het land.

Errors of the human body - Eron Sheean
De Amerikaanse geneticus Geoff Burton verhuist naar Duitsland om zijn baanbrekende onderzoek voort te zetten. Zes jaar lang kwam de regisseur Eron Sheean regelmatig in het Duitse Max Planck-instituut om inspiratie voor deze speelfilm op te doen.

Gegenwart - Thomas Heise
Een kerststol staat onaangeroerd op een bureau. Deze documentaire over een Duits crematorium dat op volle toeren draait tussen Kerst en Nieuwjaar bevat lange scènes zonder commentaar.

Hollywood Movie - Volker Schreiner
Hoofdpersonen uit de mainstreamfilm zijn aan elkaar gemonteerd, als deconstructie van de filmbeleving. Het motto van dit filmpje van 7 minuten is: Je kunt elke Hollywoodfilm interessant maken als je hem in stukjes hakt en weer samenvoegt.

 Oh Boy. Afb.:International Filmfestival RotterdamOh boy - Jan-Ole Gerster
Speelfilm over Niko, die eind twintig is en gestopt is met zijn studie om zichzelf te vinden. Hij leeft met de dag en zwerft rusteloos door de Berlijnse straten.

Ritournelle - Christopher Becks en Peter Miller
Op de 16mm-rol die regisseur Becks kreeg van collega Miller was een geluidstrack verborgen. Deze abstracte film van 4 minuten lijkt door die ghost track geschreven.

The view from our house - Anthea Kennedy en Ian Wiblin
De voice-over in deze film leest voor uit het dagboek van een fotografe uit nazi-Duitsland. Dagelijks liep zij langs een SA-gevangenis, waar het geschreeuw van de gemartelde gevangenen door de muren heen te horen was. De film toont recente beelden van de wijk waar de vrouw woonde.

Vergiss mein nicht - David Sieveking
Gretel, de moeder van de regisseur, heeft Alzheimer. Deze documentaire volgt haar gestage verval. En hij neemt haar verleden als moeder, echtgenote en feministisch activist door.

Het Internationaal Film Festival Rotterdam vindt dit jaar plaats van 23 januari tot 3 februari. Meer informatie op de website van het IFFR >>

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Cultuur':

‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’

‘Duitse restitutie nazi-roofkunst moet beter’

Duitsland krijgt al jaren kritiek op zijn restitutiebeleid voor nazi-roofkunst. De regering komt nu met hervormingen.


Lees meer

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nieuwe generatie Nederlandse auteurs klaar voor Duitsland

Nederland & Vlaanderen zijn deze maand gastland op de Leipziger Buchmesse. Een uitgelezen kans voor auteurs zich te presenteren in Duitsland.


Lees meer

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Deutsches Kino: Duitsland in 5 films

Oost-Duitsland speelt dit najaar in de filmreeks Deutsches Kino een belangrijke rol. Ook de moeite waard: een film over de Turkse muziekindustrie in Duitsland.


Lees meer

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

Expositie Potsdam: Nederland zoals nooit vertoond

De tentoonstelling 'Wolken und Licht' in Museum Barberini toont meer dan de bekende beelden van grote Hollandse meesters.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger