Duitslandweb logo Duitslandweb

Berlijns Sovjet-monument opnieuw beklad

Kort nieuws - 19 april 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Voor de tweede keer in korte tijd is het Sovjet-monument in het Berlijnse Treptower Park beklad met anti-Russische leuzen. In de nacht van zondag op maandag werden de woorden 'moordenaar' en 'orks' en de letter 'Z' op de toegangspoort geschreven. 

Het Sovjet-monument werd op dat moment al bewaakt door de politie, omdat het anderhalve week geleden ook was beklad. Toen was de tekst 'Oekraïens bloed aan Russische handen' op het hoge soldatenbeeld geschilderd. Sindsdien werd het standbeeld met fel licht beschenen om herhaling te voorkomen. 

Orks, kwaadaardige mythologische wezens, gebruiken Oekraïners als scheldnaam voor Russische soldaten. Het symbool 'Z' gebruiken Russische troepen in de oorlog in Oekraïne en is ook het symbool om steun aan Rusland te betuigen. In meerdere Duitse deelstaten is het uiten van de pro-Russische 'Z' verboden en er lopen momenteel ruim 140 strafrechtelijke onderzoeken naar mensen die dat wel deden. De letter Z op het Sovjet-monument is eerder bedoeld als kritiek op Rusland, schrijft Tagesspiegel. 

Het monument in het Treptower Park werd tussen 1946 en 1949 opgericht en herinnert aan de soldaten van het Rode Leger die omkwamen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is het grootste Sovjet-oorlogsmonument buiten de grenzen van de voormalige Sovjet-Unie. Lees meer bij Tagesspiegel 

Lees ook de column van Merlijn Schoonenboom over het Sovjet-monument op Duitslandweb: Bevrijder/bezetter

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

'Flaniermeile': een boulevard richting de oppositie

'Flaniermeile': een boulevard richting de oppositie

Een stuk straat in het centrum van Berlijn is het symbool geworden van de wrevel tussen de Groenen en de SPD in de stad, schrijft columniste Inge Jooris.


Lees meer

Een nieuwe omgang met het koloniale verleden

Een nieuwe omgang met het koloniale verleden

De Duitse omgang met roofkunst laat zien hoe snel de maatschappelijke discussie is veranderd.


Lees meer

Gat in Berlijn

Gat in Berlijn

Het imago van de Duitse hoofdstad heeft door een opeenstapeling van blunders een dieptepunt bereikt, stelt columnist Carsten Brzeski vast.


Lees meer

Poetry Slam in de Elbphilharmonie

Poetry Slam in de Elbphilharmonie

Acht jonge slammers uit heel Duitsland strijden bij de poetry slam in de Elbphilharmonie om de Rising-Star-award.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger