Duitslandweb logo Duitslandweb

Kremlin sluit kantoor Deutsche Welle in Moskou

Kort nieuws - 4 februari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Russische regering heeft donderdag het kantoor van Deutsche Welle in Moskou gesloten. Ook heeft het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken de Duitse zender een uitzendverbod opgelegd en de accreditatie van de journalisten ingetrokken.

De sluiting komt als reactie op het Duitse uitzendverbod van de Duitstalige tak van de Russische zender RT. Reden hiervoor is dat RT DE volgens de Duitse mediacommissie ZAK geen toestemming heeft om programma’s uit te zenden en ook nooit een aanvraag hiervoor heeft gedaan. RT DE mag op geen enkele manier meer programma’s uitzenden, ook niet via livestreams of apps. RT DE heeft aangegeven het verbod te zullen aanvechten en in de tussentijd niet te stoppen met uitzenden. 

RT, vroeger bekend als Russia Today, wordt in het Westen aangemerkt als een propagandakanaal in dienst van het Kremlin. De zender staat bekend om het verspreiden van desinformatie en complottheorieën. Om in Duitsland uit te mogen zenden moet de omroep een uitzendlicentie hebben. Een van de voorwaarden voor deze licentie is dat de omroep niet verbonden mag zijn aan een regering. Staatszenders zijn in Duitsland om historische redenen verboden om te voorkomen dat zij als propagandakanaal worden ingezet. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat RT DE een uitzendlicentie in Duitsland zou krijgen als deze zou worden aangevraagd. 

Volgens een Kremlin-woordvoerder  is het sluiten van Deutsche Welle in Moskou inderdaad een vergeldingsactie. Hij noemt het Duitse verbod op RT DE een inbreuk op de vrijheid van meningsuiting. De Russische regering gaat ook kijken of Deutsche Welle op de lijst van ‘buitenlandse agenten’ kan worden geplaatst. DW noemt de maatregelen van het Kremlin buitenproportioneel en wil ze juridisch aanvechten. De Duitse verantwoordelijke voor Cultuur en Media Claudia Roth heeft de Russen opgeroepen de licentieproblemen van RT DE niet te misbruiken voor politieke doeleinden. Lees meer bij Tagesspiegel 

Tags: media, Rusland

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Media':

Controverse rond machtige Duitse uitgever

Controverse rond machtige Duitse uitgever

Controversiële mails en appjes van Mathias Döpfner, een machtige Duitse mediamagnaat, liggen op straat. Toch lijkt hij ermee weg te komen.


Lees meer

Nieuws in grensgebied gaat ook over begrip

Nieuws in grensgebied gaat ook over begrip

Een nieuw project in de grensstreek moet inwoners op de hoogte houden van het nieuws net over de grens.


Lees meer

Chronologie affaire-Böhmermann

Chronologie affaire-Böhmermann

Delen van Böhmermanns gedicht over Erdogan blijven verboden, oordeelde de rechter in Hamburg. Een overzicht.


Lees meer

Lügenpresse: de comeback van een omstreden leus

Lügenpresse: de comeback van een omstreden leus

De term 'Lügenpresse' wordt vaak aan de nationaal-socialisten toegeschreven, maar bestaat al langer.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger