Duitslandweb logo Duitslandweb

Friedrich Merz op partijcongres gekozen tot nieuwe CDU-voorzitter

Kort nieuws - 24 januari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Friedrich Merz is zaterdag op het partijcongres van de CDU gekozen tot nieuwe voorzitter. De rechts-conservatieve politicus kreeg 94,6 prcoent van de stemmen.

De CDU-leden hadden in december al voor Merz (66) als voorzitter gekozen: in een ledenstemming sprak 62 procent zich voor hem uit. De verkiezing op het digitale partijcongres zaterdag was daarom vooral een formaliteit.

Merz was in tranen na zijn verkiezing. "Ik ben diep ontroerd", zei hij. Het was zijn derde pogig voorzitter van de CDU te worden. Anders dan de voorgaande pogingen was er dit keer geen tegenkandidaat. In 2018 verloor hij van Annegret Kramp-Karrenbauer, vorig jaar moest hij Armin Laschet voor laten gaan. Laschet, tevens lijsttrekker van de CDU/CSU, verloor de Bondsdagverkiezingen in september, de christendemocraten behaalden het slechtste resulaat uit de naoorlogse geschiedenis. De CDU besloot daarna een nieuwe voorzitter te kiezen. 

Merz is al langer de favoriet van het conservatieve deel van de partij, dat ontevreden is met de middenkoers onder Angela Merkel en Laschet. Hij geldt als tegenpool van Merkel en toonde zich tot voor kort als een hardliner, weinig verbindend. Merz is economisch liberaal en maatschappelijk conservatief en moet de intern verdeelde partij nu richting geven.

Op het partijcongres riep hij de partijleden op tot eensgezindheid en een goede start in de oppositie. "We hebben ons zelfvertrouwen niet verloren", aldus Merz. Hij bekritiseerde kanselier Olaf Scholz (SPD) over de manier waarop die de vaccinatieplicht wil invoeren. Ook verwijt hij Scholz zich niet duidelijk te positioneren in het Oekraïne-conflict. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger