Duitslandweb logo Duitslandweb

Friedrich Merz op partijcongres gekozen tot nieuwe CDU-voorzitter

Kort nieuws - 24 januari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Friedrich Merz is zaterdag op het partijcongres van de CDU gekozen tot nieuwe voorzitter. De rechts-conservatieve politicus kreeg 94,6 prcoent van de stemmen.

De CDU-leden hadden in december al voor Merz (66) als voorzitter gekozen: in een ledenstemming sprak 62 procent zich voor hem uit. De verkiezing op het digitale partijcongres zaterdag was daarom vooral een formaliteit.

Merz was in tranen na zijn verkiezing. "Ik ben diep ontroerd", zei hij. Het was zijn derde pogig voorzitter van de CDU te worden. Anders dan de voorgaande pogingen was er dit keer geen tegenkandidaat. In 2018 verloor hij van Annegret Kramp-Karrenbauer, vorig jaar moest hij Armin Laschet voor laten gaan. Laschet, tevens lijsttrekker van de CDU/CSU, verloor de Bondsdagverkiezingen in september, de christendemocraten behaalden het slechtste resulaat uit de naoorlogse geschiedenis. De CDU besloot daarna een nieuwe voorzitter te kiezen. 

Merz is al langer de favoriet van het conservatieve deel van de partij, dat ontevreden is met de middenkoers onder Angela Merkel en Laschet. Hij geldt als tegenpool van Merkel en toonde zich tot voor kort als een hardliner, weinig verbindend. Merz is economisch liberaal en maatschappelijk conservatief en moet de intern verdeelde partij nu richting geven.

Op het partijcongres riep hij de partijleden op tot eensgezindheid en een goede start in de oppositie. "We hebben ons zelfvertrouwen niet verloren", aldus Merz. Hij bekritiseerde kanselier Olaf Scholz (SPD) over de manier waarop die de vaccinatieplicht wil invoeren. Ook verwijt hij Scholz zich niet duidelijk te positioneren in het Oekraïne-conflict. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger