Duitslandweb logo Duitslandweb

Besmettingen in Duitsland stijgen, Lauterbach voor kortere quarantaine

Kort nieuws - 3 januari 2022 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het aantal coronabesmettingen in Duitsland is voor de vijfde dag op rij gestegen. Minister Karl Lauterbach van Gezondheid verwacht vanwege de omikronvariant nog veel hogere aantallen en roept op tot een kortere quarantainetijd.

Het Robert Koch Institut (RKI), het Duitse RIVM, meldde vanochtend 18.518 nieuwe infecties, ongeveer 4600 meer dan een week geleden. Daarmee stijgt de Sieben-Tage-Inzidenz, het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen, naar 232,4. Een week geleden was dat nog 222,7.

Volgens het RKI liggen de werkelijke besmettingscijfers nog een stuk hoger. Vanwege de feestdagen hebben minder mensen zich laten testen en ook niet alle gezondheidsinstanties hebben de cijfers doorgevoerd. Minister van Gezondheid Karl Lauterbach (SPD) stelt dat het werkelijke aantal infecties twee tot drie keer zo hoog ligt als wat nu wordt gemeld.

De bondsregering en de deelstaten overleggen aanstaande vrijdag online over de strategie voor de komende tijd. Daarbij gaat het om eventuele nieuwe contactbeperkingen en om de quarantaineperiode. Lauterbach gaat er met het oog op de verspreiding van de omikronvariant van uit dat er een verkorting van de quarantainetijd voor besmette personen of contactpersonen wordt besloten. Dat zei hij in gesprek met de ZDF. Nu adviseert het RKI nog aan mensen die met de omikronvariant zijn besmet om 14 dagen in isolatie te gaan. 

De corona-adviesraad van de regering waarschuwde voor kerst voor een te zware belasting van het gezondheidssysteem en de vitale infrastructuur zoals de brandweer, politie, telecommunicatie-, elektrciteits- en logistiekdiensten als het aantal zieken en mensen in quarantaine snel stijgt. Lees meer bij Tagesschau.de, Der Spiegel en ZDF.de

30 miljoen vaccinaties

De Duitse regering stelde zich afgelopen najaar tot doel om nog voor de jaarwisseling 30 miljoen boosterprikken te zetten. Dat doel is reeds op tweede kerstdag behaald, zo maakte Lauterbach bekend. Hij stelde ook dat het snelle priktempo de komende tijd wordt doorgezet. "Het is ons doel de boostercampagne de komende weken met een zo'n hoge snelheid voort te zetten, dat we daarmee het aantal ziekenhuisopnames door de omikronvariant aanzienlijk kunnen reduceren." Lees meer bij Tagesschau.de

Reacties

Will - 3 januari 2022 23:42

Ik vind het ook heel vreemd dat zo weinig Duitsers hier geen vraagtekens bij zetten. Terwijl daar toch echt genoeg aanleiding voor is (https://artsencollectief.nl/). Hopelijk komt de weerstand nu bij de booster, maar een plicht is inderdaad echt te gek. Ik ben hier gaan wonen voor mijn beroep als fysiotherapeut. Het land en de mensen bevielen me eigenlijk goed, maar dit valt me heel zwaar tegen dat ik nu waarschijnlijk me geliefde baan verlies.

Reageer
Rick - 3 januari 2022 20:47

Helemaal gelijk! Tijd om nu los te laten en niet meer aan de regering te gaan luisteren. 2 jaar heeft veel te lang genoeg geduurd!

We moeten gewoon leren leven als je ziek wordt, en niet laten opsluiten deze situatie!

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger