Merkel wil nieuwe regels voor nucleaire handel
Kanselier bij internationale top over nucleaire veiligheid

Achtergrond - 13 april 2010

Bondskanselier Merkel wil een internationaal rechtssysteem tegen illegale nucleaire handel. Dit zei ze gisteren op de top over nucleaire veiligheid in de Verenigde Staten, waaraan bijna 50 landen deelnemen. De (demissionaire) Nederlandse premier Balkenende stelt een tribunaal in Den Haag voor dat deze landen kan berechten.

Merkel wil nieuwe regels voor nucleaire handel
© dpa/picture-alliance
Merkel en Obama begroeten elkaar tijdens de top in de VS.

Merkel is net als president Obama van de Verenigde Staten bang dat landen nucleair materiaal aan terroristen leveren, die daarmee zogenoemde ‘vuile bommen’ kunnen maken. Dat zijn conventionele wapens die met nucleair afval uit bijvoorbeeld ziekenhuizen, de landbouw of de industrie zijn verrijkt. Merkel wil dat deze landen voortaan streng worden gestraft. Op dit moment bestaan daarvoor geen juridische mogelijkheden.

 

Volgens de kanselier wordt er in veel landen te weinig gelet op radioactief afval afkomstig van civiel gebruik, waardoor dat gemakkelijk in handen van terreurorganisaties kan vallen. Daarom moeten bestaande internationale kernorganisaties als het IAEA volgens Merkel meer bevoegdheden krijgen en bijvoorbeeld controleren welke landen de beste controlesystemen voor verrijkt uranium hebben. Dat melden internationale persbureaus.

 

Internationaal tribunaal in Den Haag

De kanselier sprak van een “opmerkelijk signaal” dat van de top in Washington uitgaat. Niet eerder kwamen zoveel landen samen om over nucleaire veiligheid te spreken. Sinds het einde van de Koude Oorlog is de verspreiding van nucleair materiaal sterk toegenomen. Daardoor kunnen ook terreurorganisaties daar makkelijker aan komen. Obama noemde nucleair terrorisme maandag het grootste gevaar voor de internationale veiligheid.

 

Premier Balkenende pleitte tijdens de top voor een internationaal tribunaal in Nederland dat staten kan berechten die nucleair materiaal leveren aan terroristen. Merkel sprak met Balkenende over de top tijdens haar bezoek aan Den Haag in maart. Zij gaven toen al aan op één lijn te zitten.

 

Schwarzenegger

De eerste “historische stap” op de top is volgens Obama al gezet: de Oekraïne heeft laten weten binnen twee jaar de eigen voorraad hoogverrijkt uranium af te willen staan. Ook wordt gesproken over sancties tegen Iran, dat tegen internationale afspraken in een eigen kernwapenprogramma heeft. Ook China is nu bereid aan sancties mee te werken, aldus Amerikaanse bronnen. Obama wil dat de internationale gemeenschap over vier jaar volledige controle over al het nucleaire materiaal heeft.

 

Merkel heeft vanavond na de top nog een bilateraal gesprek met Obama. Daarna vertrekt de kanselier naar Californië, op uitnodiging van gouverneur Arnold Schwarzenegger. Ze houdt daar onder meer een toespraak aan de Stanford University, bezoekt het onderzoekslaboratorium van de Universiteit van Berkeley en spreekt met vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger