Duitslandweb logo Duitslandweb

Vandaag crisisoverleg over nieuwe coronamaatregelen

Kort nieuws - 30 november 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De vertrekkende kanselier Merkel overlegt deze dinsdag samen met aankomend kanselier Scholz en de deelstaten over extra maatregelen om de vierde golf van het coronavirus in te dammen. Het Constitutioneel Hof heeft dinsdagmorgen de bezwaren tegen de zogenoemde Bundesnotbremse ongegrond verklaard. 

Demissionair kanselier Angela Merkel (CDU), haar beoogde opvolger Olaf Scholz (SPD) en de minister-presidenten van de deelstaten spreken elkaar om 13 uur tijdens een ingelast overleg. Dan moet de crisisstaf bekend worden gemaakt en wordt er gesproken over extra corona-maatregelen.

De uitspraak van het grondwettelijk hof in Karlsruhe over de Bundesnotbremse geeft de regering enig inzicht in de wettelijke mogelijkheden voor extra maatregelen. De 'noodrem' moest eventuele uitgaans- en contactbeperkingen of schoolsluitingen mogelijk maken die dan in heel Duitsland zouden gelden. De tijdelijke maatregel was in april in de infectieziektenwet vastgelegd voor het geval dat de besmettingen in een regio boven de 100 per 100.000 inwoners per zeven dagen zouden komen. Eind juni liep de regeling af. Tegenstanders maakten bezwaar tegen deze noodrem, maar die bezwaren zijn vandaag dus afgewezen. Het hof vindt de maatregelen legitiem en proportioneel, omdat er geen andere mogelijkheden waren om de bevolking te beschermen tegen een overdraagbare ziekte. Lees meer in het persbericht van het Bundesverfassungsgericht

Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen ligt inmiddels op 452,2. Het Robert Koch Institut (vergelijkbaar met het RIVM) meldde dinsdagmorgen 45.753 nieuwe besmettingen en 388 sterfgevallen met Covid19. Ongeveer 4300 Covid-patiënten liggen op de intensive care in Duitsland. Zie ook het dashboard van het RKI

Reacties

Peter de jong - 30 november 2021 23:27

Helemaal mee eens! Jullie zijn veel te ver gegaan! Het is mooi geweest!

Laat je niet misbruiken aan de overheid! Je kiest zelf voor om wel en niet gevaccineerd te worden.

Dit is puur drang praktijken! Geef ons oude normaal vrijheid terug zoals 10 jaar geleden was!

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger