Duitslandweb logo Duitslandweb

Aantal coronabesmettingen Duitsland stijgt licht

Kort nieuws - 12 juli 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In Duitsland is het aantal besmettingen met het coronavirus maandag voor de zesde dag op rij licht gestegen. Het Robert Koch Institut, vergelijkbaar met het Nederlandse RIVM, kreeg de afgelopen 24 uur 324 nieuwe besmettingen doorgemeld, vorige week maandag waren dat er 212. 

Op maandag zijn de cijfers altijd lager dan op andere dagen omdat in het weekend minder getest en minder gemeld wordt. Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per 7 dagen steeg in Duitsland naar 6,4. Ter vergelijking, in Nederland steeg het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per 7 dagen naar boven de 200 in de afgelopen week. In het coronadashboard voor de grensstreek zijn de verschillen tussen Nederland en Duitsland goed te zien.

Volgens Duitse media overweegt de bondsregering, in samenspraak met het Robert Koch Institut, om niet meer alleen de 7-Tage-Inzidenz, het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen, als leidraad te nemen, maar ook het aantal ziekenhuisopnames mee te laten wegen in de beoordeling van de corona-situatie. Nu door vaccinaties minder mensen ernstig ziek worden van corona, moeten andere factoren dan alleen het aantal besmettingen meewegen, stelt het RKI. Een regeringswoordvoerder heeft maandag laten weten dat bij een incidentie van 100 besmettingen per 100.000 inwoners per 7 dagen, niet meer direct het pakket aan noodmaatregelen, de zogenoemde noodrem, in werking treedt. Bij het nemen van maatregelen wordt ook meegewogen hoe hoog de vaccinatiegraad is en wat de wetenschappelijke aanbevelingen zijn, aldus de woordvoerder.

Minister van Gezondheid Jens Spahn heeft burgers maandag wederom opgeroepen zich te laten vaccineren. Het vaccinatietempo neemt af, terwijl er genoeg vaccin voorradig is, aldus de minister. Lees meer bij Tagesschau

Kinderen tussen 12 en 17 jaar kunnen zich in Duitsland laten vaccineren, maar het advies van de vaccinatiecommissie StiKo is om dit alleen bij kinderen met verhoogd risico op een zwaar ziekteverloop te doen.

Politici en belanghebbenden zijn eensgezind in hun wens om in het nieuwe schooljaar schoolsluitingen te voorkomen. Bondspresident Steinmeier heeft opgeroepen om alle mogelijke voorbereidingen te treffen zodat scholieren veilig naar school kunnen. Enkele deelstaten hebben al aangekondigd dat in de eerste weken na de vakantie nog een mondkapjesplicht zal gelden in de klas. Begin augustus beginnen in de eerste deelstaten de scholen weer. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Pietje precies - 15 juli 2021 14:32

Beste mensen, ons land Nederland stijgen besmettingen gigantisch omhoog door hangjongeren en jonge studenten die constant aan zich zelf denken. Want ze reizen ook overal naar toe op vakantie om discotheek te feesten en maling aan alles vanwege corona regels. Eenkant snap ik hun doel wel dat ze meer dan zat zijn, maar wees gewoon keer verstandig om afstand te houden zodat wij weer land op slot moeten houden als je gaat reizen uit buitenland.

Hou rekening mee, koop alvast ffp2 kn95 mondkapjes

Reageer
Jo - 13 juli 2021 21:26

Omdat wij in duitsland mondkapjes dragen en clubs dicht zijn?

Reageer
A Jo - 14 juli 2021 06:14

en we inderdaad afstand houden (ook de meeste jongeren), de kassières in winkels achter plastic schermen zitten, bij toegang tot openbare gebouwen vaak een negatieve test of vaccinatiebewijs wordt gevraagd, geen evenementen worden gehouden etc. etc. De pandemie wordt in Duitsland serieus genomen, door iedereen. Momenteel wordt de infrastructuur voor een derde vaccinatie gereed gemaakt, vanaf de herfst.

Elly de Beer - 13 juli 2021 17:39

Hoe kan het dat in Duitsland per dag nog geen 1000 positieve testgemeld worden, terwijl het in Nederland, Belgie en Frankrijk explosief stijgt? Is er geen clubleven in Berlijn, in Hamburg etc? Ik geloof die cijfers niet meer. Wat wordt er gemeten door het RKI?

Reageer
Marja Verburg Elly de Beer - 14 juli 2021 12:47

Het RKI krijgt de informatie over besmettingen geleverd uit de deelstaten en de regio's. Op maandag zijn de cijfers altijd lager omdat in het weekend minder getest en gemeld wordt. Vandaag, woensdag 14 juli, meldt het RKI 1548 nieuwe besmettingen. Zie: https://www.rki.de/DE/Content/InfAZ/N/Neuartiges_Coronavirus/Fallzahlen.html
In Duitsland gelden nog steeds strengere coronaregels en in regio's waar clubs open zijn gelden ook strengere regels dan in NL. Mvg, de redactie

Aangepast op 2021-07-14 15:09:16

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger