Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse media waarschuwen voor Nederlands drugsbeleid

Kort nieuws - 18 oktober 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Meerdere Duitse media pakken uit met artikelen over het Nederlands drugsbeleid. Zowel Der Spiegel als de Frankfurter Allgemeine Zeitung berichten in uitgebreide analyses over de illegale handel en het geweld van de afgelopen jaren.

Der Spiegel legt een link tussen het Nederlands gedoogbeleid van wiet en hasj, de grote handel in harddrugs en de moord op Peter R. de Vries. De mogelijkheid softdrugs aan coffeshops te leveren heeft de deur open gezet voor criminele netwerken, die vervolgens hun handel uitbreidden met harddrugs. "Vooral cocaïne, omdat dat veel meer oplevert", aldus Spiegel-journalist Jürgen Dahlkamp. Meer geld leidt ook tot meer geweld, en "nu wordt de oorlog tussen bendes onder elkaar en met de staat openlijk op straat uitgevochten". De Spiegel-journalisten schrijven ook over de angst onder Nederlandse misdaadjournalisten, die deels beveiligd worden. Dat hebben ze zelf in Duitsland niet meegemaakt.

De FAZ noemt de Nederlandse handelsmentaliteit en lage straffen voor drugsbezit als belangrijkste redenen voor de uit de hand gelopen drugsoorlog, "zoals voorheen alleen bekend uit Mexico en Colombia." Lees meer bij Der Spiegel en FAZ (beide achter betaalmuur)

In Nederland begint vandaag het proces tegen de verdachten van de moord op journalist Peter R. de Vries. Hij werd in juli in Amsterdam op klaarlichte dag neergeschoten en stierf kort daarop aan zijn verwondingen. Vermoed wordt dat de criminele drugsorganisatie rond Ridouan T. achter de moord zit. In Duitsland speelt momenteel de discussie om wiet te legaliseren. De drie partijen die in onderhandeling zijn over de vorming van een nieuwe regering, de SPD, de Groenen en de FDP, hebben allen aangegeven voor legalisering te zijn.

De cover van Der Spiegel over het Nederlandse drugsbeleid van deze week kreeg veel aandacht. Daarop is Frau Antje te zien, in Duitsland bekend als kaasmeisje uit Nederland, met drugs verstopt in de kaas en een kalasjnikov in haar hand. Het beeld is een verwijzing naar een Spiegel-cover met een wiet rokende Frau Antje uit 1994, toen het weekblad ook zeer kritisch over het Nederlandse gedoogbeleid berichtte.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Nederlandse en Duitse studenten zingen samen

Een gelegenheidskoor van driehonderd musici uit Keulen en Utrecht treedt in beide Domsteden op met werken van Brahms en Strauss.


Lees meer

Controverse rond machtige Duitse uitgever

Controverse rond machtige Duitse uitgever

Controversiële mails en appjes van Mathias Döpfner, een machtige Duitse mediamagnaat, liggen op straat. Toch lijkt hij ermee weg te komen.


Lees meer

Der Sint

Der Sint

Bij de eerste Sint-intocht in Berlijn sinds de pandemie speelt Merlijn Schoonenboom weer even ongegeneerd Nederlander. Of toch niet helemaal?


Lees meer

Podcast: 'Grijze verschillen met Duitsland boeien me'

Podcast: 'Grijze verschillen met Duitsland boeien me'

Gesprek met Jacco Pekelder, nieuwe directeur van het Zentrum für Niederlande-Studien in Münster.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger