Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland voert coronatoegangsbewijs in vanaf 23 augustus

Kort nieuws - 11 augustus 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In heel Duitsland wordt het verplicht om gevaccineerd, genezen of getest te zijn om bijvoorbeeld een restaurant of de kapper te bezoeken. Dat hebben kanselier Merkel en de deelstaatpremiers dinsdag besloten tijdens het overleg tussen de bondsregering en de deelstaten. Ook zijn sneltests vanaf 11 oktober niet langer gratis.

Vanaf 23 augustus geldt in heel Duitsland de '3G-Regel' (geimpft, genesen, getestet). Het is dan verplicht om een negatieve test, een vaccinatie- of herstelbewijs bij je te hebben om bijvoorbeeld een café, restaurant, hotel, ziekenhuis of verzorgingshuis te kunnen betreden. Ook om gebruik te maken van contactberoepen als de kapper, deel te nemen aan binnensport en sportevenementen, kerkdiensten en grote buitenevenementen zal dat nodig zijn. Uitzonderingen gelden voor bijvoorbeeld scholieren die op regelmatige basis worden getest en voor regio's waar de besmettingscijfers laag genoeg zijn.

Deelstaten krijgen de mogelijkheid om de '3G-Regel' op te schorten als het aantal nieuwe infecties in een regio stabiel onder de 35 per 100.000 inwoners ligt, of wanneer ander indicatoren (zoals ziekenhuisopnames) laag genoeg zijn en een stijging van de infectiecijfers niet in de lijn der verwachtingen ligt.

Ook zal er worden vastgehouden aan basismaatregelen als het houden van afstand en het dragen van een mondkapje in winkels en het OV. Dat geldt ook voor gevaccineerden en mensen die hersteld zijn van een infectie.

Daarnaast is besloten dat de gratis sneltests vanaf 11 oktober komen te vervallen. Wie niet gevaccineerd is en een restaurant wil bezoeken, moet vanaf dan zelf betalen voor een toegangstest. Voor mensen die nog niet de mogelijkheid hebben gehad zich te laten vaccineren, of voor wie geen vaccinatie-advies geldt - zoals zwangere vrouwen en jongeren onder de 18 - blijven tests wel gratis.

Bij grote sportevenementen zoals voetbalwedstrijden mogen maximaal 25.000 toeschouwers aanwezig zijn. Ook bij sportevenementen zal de '3G-Regel' gaan gelden, aldus kanselier Merkel.

Het economische steunpakket voor bedrijven, de Überbrückungshilfe III, wordt verlengd van eind september naar eind december. Lees meer bij Tagesschau.de

Reacties

Rene - 20 augustus 2021 18:08

Geldt dit ook voor kinderen jonger dan 4? Ik wil met mijn gezin naar Duitsland zondag. Ik en mijn vriendin zijn volledig gevaccineerd maar de kinderen natuurlijk niet.

Reageer
Lara Rene - 23 augustus 2021 19:15

Vanaf 6 jaar is het. Ik heb een kind van 6 dus voor mij wordt het een stuk moeilijker helaas.

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger