Duitslandweb logo Duitslandweb

'Mondkapjesplicht tot in 2022, testen straks niet meer gratis'

Kort nieuws - 4 augustus 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Om de verspreiding van het coronavirus in het najaar te beteugelen, heeft het Duitse ministerie van Gezondheid een aantal plannen. Zo moet er worden vastgehouden aan de basisregels, waaronder de mondkapjesplicht. Ook moet het op meer plaatsen verplicht worden een negatieve test of vaccinatie- of herstelbewijs te overleggen.

De plannen dienen "om de gezondheidszorg te beschermen tegen overmatige belasting, en om personen die nog geen vaccinatie hebben kunnen ontvangen tegen een mogelijke ziekte te beschermen." Dat staat in een bericht van het ministerie van Gezondheid, dat zal worden verstuurd aan de Bondsdag en deelstaatregeringen, en in handen is van persbureau DPA.

Vanwege de vaccinatiecampagne zal een "ingrijpende lockdown als in de tweede en derde golf naar alle waarschijnlijkheid niet nodig zijn", zo staat in het bericht.

Wel zal er worden vastgehouden aan de AHA-regels: Abstand (1,5 meter afstand) - Hygiene (handen wassen) - Alltagsmasken (mondkapjes). In ieder geval in gesloten ruimtes waar veel mensen samen komen of bij mensen met een zeer kwetsbare gezondheid of van wie de vaccinatiestatus onduidelijk is. Daarom zal het dragen van een medisch mondkapje in bijvoorbeeld het OV tot in ieder geval het voorjaar van 2022 verplicht blijven, ook voor gevaccineerden en mensen die hersteld zijn van een infectie. 

Ook moet er volgens de plannen verhinderd worden dat 'besmettelijke' mensen gesloten ruimtes betreden. Mensen moeten vanaf september in heel Duitsland negatief getest zijn, of een vaccinatie- of herstelbewijs bij zich hebben om een café, restaurant of hotel te kunnen betreden. Ook om gebruik te maken van contactberoepen als de kapper, deel te nemen aan binnensport en -evenementen, en grote buitenevenementen. 

Als het aantal besmettingen of de ziekenhuisbezetting boven bepaalde grenswaardes komen, kan dat tot extra beperkingen voor niet-gevaccineerden leiden. In dat geval geldt een negatieve testuitslag eventueel niet meer als geldig toegangsbewijs voor horeca en evenementen, zo staat in de plannen van het ministerie.

Een ander voorstel van het ministerie van Gezondheid is dat de gratis sneltests vanaf medio oktober komen te vervallen. Alle burgers hebben dan de mogelijkheid gehad om zich te vaccineren, en dus is het niet langer te verantwoorden dat de kosten op konto van de belastingbetaler komen, zo staat in het bericht. Ook is er volgens Der Tagesspiegel de hoop dat de maatregel mensen extra motiveert zich te laten inenten. Voor mensen die nog niet de mogelijkheid hebben gehad om zich te laten vaccineren, of voor wie geen vaccinatie-advies geldt - zoals zwangere vrouwen en jongeren onder de 18 - blijven tests gratis.

De voorstellen van het ministerie moeten nog worden besproken met de deelstaten. Op 10 augustus komen kanselier Merkel en de deelstaatpremiers bij elkaar om onder andere daarover te overleggen. Lees meer bij Der Tagesspiegel en Die Zeit

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger