Duitslandweb logo Duitslandweb

Veiligheidsdienst: Pandemie heeft extreemrechts versterkt

Kort nieuws - 15 juni 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Rechtsextremisme en antisemitisme blijven de grootste bedreiging voor de veiligheid voor Duitsland, volgens de Duitse veiligheidsdienst Verfassungsschutz. Dinsdag presenteerde minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer het jaarrapport van de dienst.

Seehofer sprak van 'Ein dickes Problem'. Het aantal rechtsextremisten is naar schatting gestegen naar 33.300, waarvan er 13.300 volgens de veiligheidsdienst potentieel gewelddadig zijn (potenziell gewaltorientiert).

Hoewel afgelopen jaar veel grote extreemrechtse bijeenkomsten door corona zijn afgezegd, zocht en vond de groep rechtsextremisten aansluiting bij het burgerlijke spectrum via de protesten tegen de coronamaatregelen, volgens Seehofer. Ze wisten hun stempel op deze demonstraties te drukken, hoewel ze in de minderheid waren. Ook fungeerden de demonstraties als podium voor het gedachtegoed van de Reichsbürger-beweging. 

De directeur van de Verfassungsschutz, Thomas Haldenwang, zei tijdens de persconferentie dat de rechtsexremistische scene in 2020 actiever is geworden, vooral online. Voor het eerst is er in het rapport ook aandacht voor de Neue Rechte. Die proberen volgens de veiligheidsdienst hun rechtsextremistische gedachtegoed door een psuedo-intellectueel sausje aan de man te brengen en proberen de grenzen op te rekken van wat gezegd mag worden. Lees meer bij Tagesschau en bij Deutsche Welle

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Nieuwe Duitse staatsburgers moeten Joods leven respecteren

Duitsland voelt vanwege het naziverleden een speciale verantwoordelijkheid voor Joods leven. Dat moeten inburgeraars respecteren.


Lees meer

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Duitse historici in debat over ‘Nie wieder ist jetzt’

Een dag na de massale demonstratie tegen rechts-extremisme in Berlijn bogen vijf historici zich over de Duitse herinneringscultuur.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

Winnen Wutbürger de verkiezingen?

In 2010 was het woord Wutbürger in zwang. De boze burger is terug, en stemt vaak AfD, ziet columniste Inge Jooris.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger