Duitslandweb logo Duitslandweb

Veiligheidsdienst richt vizier op coronaprotest-beweging Querdenken

Kort nieuws - 28 april 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz gaat personen en groepen uit de Querdenken-beweging officieel in de gaten houden. De Duitse coronaprotestbeweging delegitimeert de staat, aldus de Verfassungsschutz.

De Querdenken-beweging werd al in de deelstaten Baden-Württemberg, Beieren, Hamburg en Berlijn in de gaten gehouden. Dat gebeurt nu ook landelijk. De Verfassungsschutz richt zijn vizier op delen van de protestbeweging die als extremistisch gelden. De dienst mag nu bijvoorbeeld leden afluisteren en informanten inzetten. 

De als extremistisch geldende personen en groepen in de corona-protestbeweging pasten niet in de categorieën die de Verfassungsschutz tot nu toe hanteert, zoals dat ze een gevaar vormen voor de democratie en de rechtsstaat. Daarom is een extra categorie gecreëerd, het gevaarlijk delegitimeren van de staat. Vooraanstaande Querdenkers richten hun pijlen op politici en parlementen en brengen daarmee democratische processen in diskrediet en in gevaar, aldus de Verfassungsschutz. De dienst zegt niet wie ze binnen de beweging in de gaten houdt.

De Querdenken-beweging trekt veel verschillende soorten mensen aan, onder wie rechts-extremisten en complotdenkers. De afgelopen maanden is de beweging verder geradicaliseerd en werden bij demonstraties steeds weer politiemensen en journalisten aangevallen. Lees meer bij tagesschau.de en Der Spiegel

Reacties

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de Duitse en Nederlandse reisregels

Lees meer

De vertrekhal

De vertrekhal

Merlijn Schoonenboom laat zich in Berlijn vaccineren en vraagt zich in de rij af: heeft Duitsland het in de coronacrisis dan toch beter gedaan dan Nederland?

Lees meer

Duitsland langzaam van het slot

Duitsland langzaam van het slot

Duitse deelstaten versoepelen coronamaatregelen nu corona-besmettingen snel afnemen.

Lees meer

De sneltest

De sneltest

De wekelijkse corona-sneltest lijkt wel een absurdistische kunstperformance. Column van Merlijn Schoonenboom.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger