Duitslandweb logo Duitslandweb

Veiligheidsdienst richt vizier op coronaprotest-beweging Querdenken

Kort nieuws - 28 april 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse binnenlandse veiligheidsdienst Verfassungsschutz gaat personen en groepen uit de Querdenken-beweging officieel in de gaten houden. De Duitse coronaprotestbeweging delegitimeert de staat, aldus de Verfassungsschutz.

De Querdenken-beweging werd al in de deelstaten Baden-Württemberg, Beieren, Hamburg en Berlijn in de gaten gehouden. Dat gebeurt nu ook landelijk. De Verfassungsschutz richt zijn vizier op delen van de protestbeweging die als extremistisch gelden. De dienst mag nu bijvoorbeeld leden afluisteren en informanten inzetten. 

De als extremistisch geldende personen en groepen in de corona-protestbeweging pasten niet in de categorieën die de Verfassungsschutz tot nu toe hanteert, zoals dat ze een gevaar vormen voor de democratie en de rechtsstaat. Daarom is een extra categorie gecreëerd, het gevaarlijk delegitimeren van de staat. Vooraanstaande Querdenkers richten hun pijlen op politici en parlementen en brengen daarmee democratische processen in diskrediet en in gevaar, aldus de Verfassungsschutz. De dienst zegt niet wie ze binnen de beweging in de gaten houdt.

De Querdenken-beweging trekt veel verschillende soorten mensen aan, onder wie rechts-extremisten en complotdenkers. De afgelopen maanden is de beweging verder geradicaliseerd en werden bij demonstraties steeds weer politiemensen en journalisten aangevallen. Lees meer bij tagesschau.de en Der Spiegel

Reacties

Ineke Buist - 22 augustus 2021 17:43

Wie zijn eigenlijk hier de fascisten? Andersdenkenden worden als rechts extremistisch beschouwd. Het excuus die als false flag gebruikt wordt! Ik was altijd een gematigde linkse denker maar nu diep teleurgesteld. Blijkt idd de linkse elitekerk te xijn! Is het kenmerk van fascisme nu niet juist de onderdrumking en monddood maken van anders denkenden? Kijk naar Wit Rusland ..daar heeft links de mond van vol! Zij beoefenen dezelfde politiek!

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger