Duitslandweb logo Duitslandweb

Studie: Veel besmettingen door Querdenken-demonstraties

Kort nieuws - 10 februari 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De massale demonstraties in november van de Duitse Querdenken-beweging, die zich verzet tegen de coronamaatregelen, hebben voor veel extra besmettingen gezorgd. Dat concluderen onderzoekers van economisch onderzoeksinstituut ZEW in Mannheim en de Humboldt Universiteit in Berlijn.

In de studie wordt onderzocht wat de invloed is van zogenoemde corona-ontkenners op verspreiding van het virus. Daarvoor zijn onder meer de gevolgen van de demonstratie op 7 november in Leipzig en op 18 november in Berlijn geanalyseerd.

Onderzocht is bijvoorbeeld het aantal besmettingen in de districten (Landkreise) van waaruit busreizen naar de demonstraties werden georganiseerd. In deze districten steeg volgens de onderzoekers het aantal besmettingen per 100.000 inwoners per zeven dagen duidelijk sterker dan in de districten van waaruit geen bussen naar de demonstraties vertrokken. Bij de demonstratie in Leipzig zijn volgens het onderzoek honderden bussen gezien, die demonstranten uit het hele land aanvoerden. De demonstranten hielden zich niet aan afstands- en hygiënemaatregelen, wat de kans op besmetting en verspreiding vergrootte.

De onderzoekers concluderen dat naar schatting 16.000 tot 21.000 besmettingen voorkomen hadden kunnen worden als de demonstraties waren afgezegd. "Deze uitkomst toont de gezondheidsschade van het toestaan van demonstraties van Covid-19-ontkenners zonder afgedwongen afstands- en hygiënemaatregelen. Bovendien laten de uitkomsten zien hoe vrijheidsrechten botsen met de belangen van de volksgezondheid", is te lezen in de conclusie van het onderzoek. Lees de studie (engels)

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de reisregels.

Lees meer

2G als alternatief voor de lockdown

2G als alternatief voor de lockdown

Na Hamburg voeren steeds meer deelstaten versoepelingen door waar alleen gevaccineerden en genezenen van kunnen profiteren.

Lees meer

Met de groeten van de Bundesregierung

Met de groeten van de Bundesregierung

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 6: 'De kust is veilig jongens, da steht keiner.'

Lees meer

Bommen Berend in de vangrail

Bommen Berend in de vangrail

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 5: 'Duitse koophuizen zijn in trek bij Nederlanders'

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger