Duitslandweb logo Duitslandweb

Mondkapjesaffaire: Bondsdagleden moeten neveninkomsten gaan melden

Kort nieuws - 26 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

In antwoord op de mondkapjesaffaire bij CDU en CSU hebben coalitiepartijen CDU/CSU en SPD strengere regels afgesproken om belangenverstrengeling en corruptie bij Bondsdagleden tegen te gaan.

Bondsdagleden moeten voortaan neveninkomsten en eventuele aandelen in bedrijven melden. Ze mogen zich niet laten betalen voor belangenbehartiging en zich laten omkopen wordt in de toekomst een misdrijf in plaats van een overtreding.

CDU-Bondsdaglid Mark Hauptmann heeft vrijdag zijn vertrek uit de partij bekendgemaakt, nadat hij eerder al zijn Bondsdagzetel had opgegeven. Hauptmann wordt door het Openbaar Ministerie in Thüringen verdacht van corruptie. Hij zou volgens het OM 1 miljoen euro hebben ontvangen aan provisie voor het bemiddelen bij de verkoop van mondkapjes aan de overheid. Ook wordt hij ervan verdacht dat hij tegen betaling de belangen van Azerbeidjan, Taiwan en Vietnam heeft behartigd. Lees meer bij Die Zeit

De Süddeutsche Zeitung berichtte donderdag over oud-Bondsdaglid voor de CSU Peter Gauweiler. De jurist zou tijdens zijn ambt als Bondsdaglid tussen 2008 en 2015 meer dan 11 miljoen euro honorarium hebben gekregen van de miljardair August von Finck. Gauweiler heeft juridische procedures gevoerd tegen de Europese reddingsfondsen voor Griekenland en voor de euro, en nu blijkt dat de rapporten die hij daarvoor liet opstellen, werden betaald door Finck. Van Gauweiler was al bekend dat hij het Bondsdaglid met de meeste bijverdiensten was. Ook ontbrak hij vaak bij stemmingen in het parlement. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Wachten loont

Wachten loont

Friedrich Merz positioneert zijn CDU als nieuwe anti-partij, schrijft econoom Carsten Brzeski. Hoe de partij haar plannen wil uitvoeren, blijft onduidelijk.


Lees meer

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger