Duitslandweb logo Duitslandweb

'Veel geld verspild bij uitdeelactie FFP2-maskers'

Kort nieuws - 18 maart 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De FFP2-mondkapjes die de Duitse overheid gratis beschikbaar stelde voor 60-plussers, zijn duur betaald. Uit onderzoek door WDR, NDR en de Süddeutsche Zeitung blijkt dat apotheken flink hebben verdiend aan de uitdeelactie, op kosten van de belastingbetaler. Meer dan 2 miljard euro heeft de actie gekost volgens NDR, WDR en SZ.

Om de ouderen meer veiligheid te bieden rond de feestdagen, konden ze in december drie gratis mondkapjes ophalen bij de apotheek. In januari en februari kregen ze nog eens twee keer zes vouchers via hun zorgverzekeraar, die ze bij de apotheek konden inwisselen voor FFP2-mondkapjes.

Hoewel zijn eigen ambtenaren minister Jens Spahn van Gezondheid waarschuwden voor de financiële consequenties, besliste Spahn toch dat zijn ministerie zou betalen voor de mondkapjes. Dat blijkt uit documenten die de samenwerkende onderzoeksjournalisten van WDR, NDR en SZ hebben gekregen met een beroep op de Wet voor de Informatievrijheid.

De apotheken kregen een vergoeding van 6 euro per mondkapje, terwijl ze ze konden inkopen voor een tot anderhalve euro. Tagesschau citeert apothekers die goed hebben verdiend aan de afspraak, zoveel dat sommigen zich er zelf niet prettig bij voelen. Waarom het ministerie besloot om zes euro per mondkapje te betalen, blijft onduidelijk. Bedrijfsadviesbureau EY heeft twee keer een steekproef voorgelegd op basis van prijsvergelijkingssites en mediaberichten en kwam op 4,29 euro in oktober en 1,22 euro in november. Lees meer bij Tagesschau

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Duitsland heeft de mondkapjesplicht in het ov en ook grotendeels in de zorg afgeschaft. Een overzicht van de corona-regels.


Lees meer

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Duitse vaccinatieplicht op losse schroeven

Door de opkomst van de omikronvariant staat de Duitse vaccinatieplicht tegen corona ter discussie.


Lees meer

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.


Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen oplopen, leek de Duitse politiek verlamd. Maar nu zijn een nieuwe wet en extra maatregelen besloten.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger