Duitslandweb logo Duitslandweb

Dader aanslag Halle veroordeeld tot levenslang

Kort nieuws - 21 december 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De dader van de aanslag in Halle is veroordeeld tot levenslang. Hij probeerde in oktober 2019 een aanslag te plegen op een synagoge. Toen dat niet lukte, schoot hij twee mensen buiten de synagoge dood.

De aanslag in Halle geldt als een van de ergste antisemitische misdaden van de Duitse naoorlogse geschiedenis. De 28-jarige rechts-extremist Stephan B. probeerde met wapens en explosieven de synagoge binnnen te komen. Dat deed hij op 9 oktober, de dag van Jom Kippoer, de heiligste dag binnen het jodendom. In de synagoge waren ongeveer vijftig joden samengekomen. Het had op een groot bloedbad kunnen uitlopen, maar de man kreeg de deur niet open. Daarna schoot hij een vrouw op straat en een man in een shoarmazaak dood, voordat hij door de politie werd overmeesterd. B. filmde de aanslag met een helmcamera en zond de beelden via een livestream op internet uit.

Aan het begin van het proces heeft hij zijn daden bekend. B. houdt joden voor allerlei kwaad verantwoordelijk, waaronder ook de vluchtelingencrisis.

De rechtbank in Magdeburg heeft hem deze maandagmorgen veroordeeld tot levenslang met besondere Schwere der Schuld. Dat betekent dat hij niet na 15 jaar in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating. Ook heeft B. Sicherungsverwahrung, preventieve detentie, opgelegd gekregen. Daarmee kunnen veroordeelden vast blijven zitten als ze een gevaar vormen voor de maatschappij. B. is veroordeeld voor tweevoudige moord, meervoudige poging tot moord en voor haatzaaien. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansen uit protest op Goede Vrijdag

Dansen uit protest op Goede Vrijdag

Dansen is verboden op Goede Vrijdag in Duitsland. Niet-gelovigen grijpen dat verbod aan voor vrolijk verzet.


Lees meer

Een Duits gezicht

Een Duits gezicht

Kijken Duitsers echt treuriger? Merlijn Schoonenboom over blikken, kijken en context.


Lees meer

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Warum, wieso: wordt de Duitse grens bewaakt?

Het Schengenverdrag maakte een einde aan grenscontroles in de EU. Toch worden voertuigen tussen Oostenrijk en Duitsland goed gecontroleerd. Hoe kan dat?


Lees meer

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Freiheitsfonds koopt zwartrijders vrij

Zwartrijders horen niet in de gevangenis, vindt het Freiheitsfonds. Het riep 15 maart uit tot Freedom Day.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger