Duitslandweb logo Duitslandweb

Dader aanslag Halle veroordeeld tot levenslang

Kort nieuws - 21 december 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De dader van de aanslag in Halle is veroordeeld tot levenslang. Hij probeerde in oktober 2019 een aanslag te plegen op een synagoge. Toen dat niet lukte, schoot hij twee mensen buiten de synagoge dood.

De aanslag in Halle geldt als een van de ergste antisemitische misdaden van de Duitse naoorlogse geschiedenis. De 28-jarige rechts-extremist Stephan B. probeerde met wapens en explosieven de synagoge binnnen te komen. Dat deed hij op 9 oktober, de dag van Jom Kippoer, de heiligste dag binnen het jodendom. In de synagoge waren ongeveer vijftig joden samengekomen. Het had op een groot bloedbad kunnen uitlopen, maar de man kreeg de deur niet open. Daarna schoot hij een vrouw op straat en een man in een shoarmazaak dood, voordat hij door de politie werd overmeesterd. B. filmde de aanslag met een helmcamera en zond de beelden via een livestream op internet uit.

Aan het begin van het proces heeft hij zijn daden bekend. B. houdt joden voor allerlei kwaad verantwoordelijk, waaronder ook de vluchtelingencrisis.

De rechtbank in Magdeburg heeft hem deze maandagmorgen veroordeeld tot levenslang met besondere Schwere der Schuld. Dat betekent dat hij niet na 15 jaar in aanmerking komt voor vervroegde vrijlating. Ook heeft B. Sicherungsverwahrung, preventieve detentie, opgelegd gekregen. Daarmee kunnen veroordeelden vast blijven zitten als ze een gevaar vormen voor de maatschappij. B. is veroordeeld voor tweevoudige moord, meervoudige poging tot moord en voor haatzaaien. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

Proces tegen Reichsbürger Prinz Reuß begonnen

De groep rond Prinz Reuß werd in december 2022 gearresteerd en bleek uitgewerkte plannen te hebben om de regering omver te werpen.


Lees meer

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Warum, wieso: fietsen Duitsers zo vaak op de stoep?

Regels voor fietsen in Duitsland zijn een chaos. Geen wonder dat je ook fietsers op de stoep tegenkomt.


Lees meer

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

Rechter: Veiligheidsdienst noemt AfD terecht verdacht

De veiligheidsdienst heeft nu meer middelen om de AfD in de gaten te houden.


Lees meer

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger