Duitslandweb logo Duitslandweb

Resultaten vaccin Biontech "veelbelovend"

Kort nieuws - 10 november 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Duitse biotechbedrijf Biontech en de Amerikaanse farmaceut Pfizer hebben de eerste resultaten van de afsluitende klinische testfase van hun corona-vaccin naar buiten gebracht. Het vaccin zou meer dan 90 procent bescherming bieden tegen Covid-19. Ook zijn er tot op heden geen ernstige bijwerkingen waargenomen.

"De eerste tussenanalyse van onze globale derde klinische testfase wijst erop, dat een vaccin Covid-19 kan verhinderen", zo liet de CEO van Biontech, Ugur Sahin, weten. Hij noemde de resultaten "een overwinning voor de innovatie, wetenschap, en wereldwijde samenwerking." Sahin wees er wel op dat er nog meer data uit de lopende studie moeten worden verzameld.

De medische wereld reageert enthousiast. Het vaccin heeft een "zeer hoge werkzaamheid laten zien", citeert Tagesschau Klaus Überla, hoofd van het virologisch instituut in Erlangen en lid van de vaccincommissie van het Robert Koch Institut (RKI). Volgens hem is de werking van het vaccin nog hoger dan dat we van griepvaccins gewend zijn.

Ook minister van Gezondheid Jens Spahn noemde de voortgang van het vaccinonderzoek "zeer bemoedigend".  Hij zei ook trots te zijn, de Duitse regering heeft het Mainzer bedrijf Biontech met 375 miljoen euro ondersteund bij de ontwikkeling van het vaccin.

Spahn drong er bij de EU op aan om voorverdragen snel in definitieve contracten om te zetten. De EU koopt de vaccins centraal in zodat alle lidstaten tegelijk met vaccineren kunnen beginnen. Spahn waakt ervoor dat het Duitse vaccin niet als eerste in andere landen ter wereld beschikbaar komt. Dinsdagmiddag meldden Duitse media dat de EU-onderhandelingen met Biontech en Pfizer zijn afgerond en de contracten woensdag rond zijn. Von der Leyen sprak eerder van 300 miljoen vaccins voor de EU.

Voor een goede werking moet iedereen twee keer worden ingeënt. In Duitsland zullen risicogroepen en zorgpersoneel als eerste aan de beurt komen. Het vaccin wordt niet verplicht.

Biontech uit Mainz en zijn partner, de Amerikaanse producent Pfizer, hebben aangekondigd volgende week een aanvraag voor goedkeuring in te dienen. Het vaccin zal eerst in de VS en dan in Europa moeten worden toegelaten. In Europa is de European Medicines Agency (EMA) verantwoordelijk voor de vergunning voor het vaccin. Als die toelating er komt, zouden Biontech en Pfizer dit jaar nog 50 miljoen doses van het vaccin kunnen produceren en eind 2021 meer dan 1,3 miljard. Lees meer bij Tagesschau en Der Spiegel en lees meer over Biontech, het bedrijf van het Duits-Turkse echtpaar Ozlem Tureci and Ugur Sahin.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

2G als alternatief voor de lockdown

2G als alternatief voor de lockdown

Na Hamburg voeren steeds meer deelstaten versoepelingen door waar alleen gevaccineerden en genezenen van kunnen profiteren.

Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Een overzicht van de belangrijkste Duitse coronamaatregelen en de reisregels.

Lees meer

Met de groeten van de Bundesregierung

Met de groeten van de Bundesregierung

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 6: 'De kust is veilig jongens, da steht keiner.'

Lees meer

Bommen Berend in de vangrail

Bommen Berend in de vangrail

Hoe beleven grensbewoners de coronapandemie? Etappe 5: 'Duitse koophuizen zijn in trek bij Nederlanders'

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger