Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse privacywaakhond: 35 miljoen euro boete voor H&M Neurenberg

Kort nieuws - 1 oktober 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Datenschutzbeauftragte Johannes Caspar, een van de Duitse privacywaakhonden, legt H&M in Neurenberg een boete op van 35 miljoen euro. De modefirma in de Zuid-Duitse plaats heeft jarenlang privé-informatie van medewerkers vastgelegd en bij beoordelingen gebruikt.

Medewerkers werd bijvoorbeeld na een vakantie gevraagd of ze ziek waren geweest. Ook vroegen leidinggevenden naar privé-informatie. Dat kon gaan over problemen in de familie of over religieuze achtergronden. Die informatie werd in profielen van de medewerkers opgeslagen en bijvoorbeeld gebruikt bij beoordelingen. Dit werd vorig jaar bekend toen de gegevens door een fout een paar uur lang door iedereen binnen het bedrijf konden worden ingezien en iemand de pers daarover inlichtte.

De boete van 35 miljoen euro voor de Zweedse modefirma is een record. Eerder kregen andere organisaties die de regels overschreden van de Datenschutz-Grundverordnung (DSGVO), de algemene verordening gegevensberscherming, boetes opgelegd van 14,5 miljoen euro (vastgoedconcern Deutsche Wohnen SE) en 9,5 miljoen (internetprovider 1&1). Johannes Caspar is de Datenschutzbeauftragte in de deelstaat Hamburg. De zaak valt onder hem omdat H&M zijn Duitse hoofdkantoor in Hamburg heeft.

H&M heeft verbetering beloofd, excuses aan de betrokken medewerkers aangeboden en een "aanzienlijke" schadevergoeding toegezegd. Lees meer bij Der Spiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Tassen kopen of zakken vullen

Tassen kopen of zakken vullen

De BTW-verlaging die Duitsland invoert, is een fraai psychologisch instrument, merkt Carsten Brzeski aan zijn gezin.

Lees meer

Economische paleisrevolutie

Economische paleisrevolutie

Dat Duitsland meer wil investeren komt door nieuwe lichting economen op de Duitse ministeries, stelt econoom Carsten Brzeski.

Lees meer

De gekroonde crisismanager

De gekroonde crisismanager

Duitsland is kampioen in crisismanagement en doet ineens wat lang ondenkbaar was, ziet Carsten Brzeski.

Lees meer

Op weg naar een verloren decennium

Op weg naar een verloren decennium

Na tien gouden jaren danst de Duitse economie in 2020 op de vulkaan, schrijft econoom Carsten Brzeski.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger