'Meer moeite doen voor Duitse aandacht'
Timmermans blogt over 'goede buur' Duitsland

Achtergrond - 7 januari 2010

Duitsland heeft de laatste jaren minder aandacht voor Nederland, blogt staatssecretaris Timmermans van Europese Zaken. De nieuwe Oost-Europese buurlanden en Duitslands nieuwe rol in Europa eisen veel meer aandacht op dan twintig jaar geleden. “Een mooie uitdaging voor de Nederlandse diplomatie.”

'Meer moeite doen voor Duitse aandacht'
© Afb.: www.minbuza.nl
Staatssecretaris Timmermans blogt lovend over Duitsland

Duitsland kiest al sinds kanselier Schröder voor intensieve samenwerking met Frankrijk, aldus Timmermans. Die samenwerking bepaalt in toenemende mate de agenda van Europa. “Noch Nederland, noch de andere Europese landen, noch de EU als zodanig heeft al een antwoord gevonden dat het duidelijke ongemak over deze ontwikkeling weet te adresseren.”

Nederland heeft desondanks een “prima uitgangspositie om een strategische partner van dit grootste Europese land te blijven”. Zo heeft ons land volgens de staatssecretaris een “unieke positie als brug tussen de continentale en Angelsaksische wereld.”

Bovendien kan Nederland in Duitsland nog steeds op grote welwillendheid rekenen, zowel politiek als maatschappelijk, schrijft hij. “Al kijkt men wel met toenemende verbazing naar onze ‘strapatsen’ in het afgelopen decennium.”

Volgens Timmermans was het einde van de Duitse deling ook “het begin in de definitieve kanteling van het beeld dat in Nederland van Duitsland en de Duitsers bestaat.”

“Van alle landen in onze buurt lijkt Duitsland (samen met Vlaanderen) sociaal, economisch en cultureel het meest op ons. Zeker veel meer dan Engeland, waar de Nederlandse elite zich doorgaans zo graag aan spiegelt.”

Daarnaast prijst Timmermans de manier waarop Duitsland haar eigen verleden heeft verwerkt. Daar kunnen Nederland en Europa een voorbeeld aan nemen. “Ik ken geen Europees land waar een dergelijk helder beeld bestaat van de donkere bladzijden in de eigen geschiedenis.”

Duitsland is een bijzonder prettig land, vindt Timmermans, met een goed politiek en maatschappelijk klimaat. "Iedereen zou zich zo'n grote buurman wensen."

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger