Duitslandweb logo Duitslandweb

Duits instituut test effecten basisinkomen

Kort nieuws - 25 augustus 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Duitse economische onderzoeksinstituut Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung (DIW) wil met een proef testen wat voor uitwerkingen een basisinkomen heeft. Meer dan 1,5 miljoen Duitsers hebben zich al voor het project aangemeld.

Met het 'Pilotprojekt Grundeinkommen' wil het DIW de effecten van een basisinkomen testen. Sinds afgelopen dinsdag konden mensen zich aanmelden voor het project, dat in het voorjaar van 2021 zal beginnen.

Uiteindelijk kunnen er maar 1500 mensen aan het project deelnemen, slechts 120 van hen zullen daadwerkelijk een basisinkomen ontvangen. Deze deelnemers ontvangen drie jaar lang maandelijks 1200 euro basisinkomen. De overige 1380 deelnemers functioneren als vergelijkingsgroep. Het project kost de initiatiefnemers ongeveer 1,7 miljoen euro per jaar.

Ongeveer de helft van alle Duitsers ondersteunt het idee van een basisinkomen, blijkt uit een studie van het DIW. Met name jongeren, hoogopgeleiden en mensen met een laag inkomen ondersteunen het idee.

Duitsland is overigens niet het eerste land waar met een basisinkomen wordt getest. Eerder werden in Finland en Canada ook al vergelijkbare proeven ondernomen. In beide landen heeft het project niet tot de gewenste uitkomsten geleid, meldt de FAZ. Lees meer bij Tagesschau en FAZ.net

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

De Duitse e-auto wacht op de parking

De Duitse e-auto wacht op de parking

Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.


Lees meer

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger