Duitslandweb logo Duitslandweb

Leerkrachten uit risicogroepen moeten toch voor de klas

Kort nieuws - 17 augustus 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse minister van Onderwijs Anja Karliczek waarschuwde de deelstaten zondag niet te veel te vragen van leerkrachten uit risicogroepen. Werkgevers moeten de gezondheid van werknemers beschermen, zei de minister in een interview. 

Minister Karliczek reageert op een conflict tussen de docentenvakbond en de deelstaat Sleeswijk-Holstein. Daar hebben 2000 van de 28.000 leerkrachten een verklaring overlegd dat ze verhoogd risico lopen en daarom vanuit huis les willen geven. Slechts 100 kregen toestemming van de bedrijfsarts.

Volgens de deelstaatminister van Onderwijs kan alleen in uitzonderlijke gevallen vanuit huis worden lesgegeven. Tot een risicogroep horen of een partner hebben die tot een risicogroep behoort, is volgens de minister onvoldoende reden om niet naar school te komen. Tien docenten zijn naar de rechter gestapt. De lerarenvakbond GEW verwijt de minister een 'hardvochtige koers'. Ook in andere deelstaten is het percentage docenten dat toestemming krijgt om vanuit huis les te geven laag. Lees meer bij Frankfurter Allgemeine Zeitung

In Sleeswijk-Holstein zijn de scholen inmiddels weer begonnen. In Hessen, Rijnland-Palts en Saarland beginnen de scholen deze week weer. De manier waarop verspreiding van het coronavirus op scholen wordt voorkomen, verschilt per deelstaat. In Noordrijn-Westfalen geldt voor docenten en leerlingen de eerste weken nog een mondkapjesplicht, ook in het klaslokaal. In veel andere deelstaten geldt een mondkapjesadvies op de gang en in de aula.

Donderdag hebben bondsregering en deelstaten opnieuw afspraken gemaakt over digitalisering op scholen, zodat makkelijker op afstandsonderwijs kan worden overgeschakeld. Dit voorjaar is gebleken dat docenten en leerlingen vaak geen goede apparatuur en internetverbinding hadden.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

De schuldigen

De schuldigen

Het strenge Duitse moralisme heeft nu het thema vaccinatie in zijn greep, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Nederland geldt weer als hoogrisicogebied. Een overzicht van de reis- en coronaregels in Duitsland.

Lees meer

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Politieke tussentijd bemoeilijkt coronabeleid

Terwijl de besmettingen zeer snel oplopen in Duitsland, leek de politiek ietwat verlamd. Maar deze week kwam een nieuwe wet en nieuwe maatregelen.

Lees meer

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

2G, 3G, Krankenhausampel: Coronaproeftuin Duitsland

In Duitsland verschillen de coronamaatregelen per deelstaat, toch zit er systeem in. Enkele voorbeelden.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger