Duitslandweb logo Duitslandweb

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Achtergrond - 30 juli 2021 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Nu Nederland geldt als hoogrisicogebied, krijgt Duitslandweb veel vragen over de coronamaatregelen in Duitsland. Daarom een overzicht van de belangrijkste maatregelen, dat regelmatig wordt bijgewerkt.

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
© screenshot dashboard RKI
Overzicht van de verspreiding van het coronavirus in Duitsland, 19-07-2021

Reisregels algemeen:

UPDATE 30 juli: De Duitse regering heeft vanaf zondag 1 augustus de inreisregels aangepast. Alle reizigers ouder dan 12 die Duitsland in willen, moeten zijn gevaccineerd of getest of moeten kunnen aantonen dat ze al corona hebben gehad. Niet-gevaccineerde reizigers van alle leeftijden uit hoogrisicogebied (Nederland) moeten tien dagen in quarantaine. Deze quarantaine kan na vijf dagen worden beëindigd met een negatieve test, bij kinderen onder 12 eindigt de quarantaine vanzelf na vijf dagen. Wie alleen op doorreis door Duitsland komt, zonder overnachting, hoeft niet te testen en ook niet aan te melden. Als u op vakantie naar Duitsland gaat, moet zich aanmelden via Einreiseanmeldung.de
Zie ook: Nieuwe Duitse reisregels: testplicht vanaf 12 voor reizigers uit alle landen

Lees ook het reisadvies bij het Duitse Auswärtige Amt

Nederland geldt sinds dinsdag 27 juli als hoogrisicogebied (hoogincidentiegebied) voor Duitsland. Dat betekent dat bij inreizen uit Nederland in principe een test- of vaccinatiebewijs of bewijs van doorgemaakte corona-besmetting vereist is voor iedereen ouder dan 12 jaar. Ook moeten niet-gevaccineerde reizigers tien dagen in quarantaine. De quarantaine kan na vijf dagen worden beëindigd door een negatieve test.

Voor een bezoek in het kader van het grensverkeer van minder dan 24 uur en voor bezoek van maximaal 72 uur aan naaste familie of partner geldt de meld- en quarantaineplicht niet, dan volstaat een test- of vaccinatiebewijs. Volledig gevaccineerden en mensen die in de afgelopen zes maanden al corona hebben gehad, hoeven niet in quarantaine als ze hun vaccinatiebewijs of bewijs van eerdere besmetting via de website www.Einreiseanmeldung.de inleveren.

Wilt u zelf de regels nalezen? Dat kan op de Duitstalige of op de Engelstalige website van het Duitse ministerie van Gezondheid. 

In Duitsland kan ook bij bijvoorbeeld hotels, bungalowparken of restaurants om een recente coronatest of vaccinatiebewijs worden gevraagd. Dit is per deelstaat geregeld en kan zelfs per regio verschillen, afhankelijk van het aantal coronabesmettingen in een regio. Controleert u voor u naar Duitsland reist wat geldt in de deelstaat die u bezoekt. 

Ga direct naar:

Reizen naar en in Duitsland: Duitse reisregels

UPDATE: Nederland geldt vanaf dinsdag 27 juli 2021 voor Duitsland weer als hoogrisico-gebied, gebied met een hoge corona-incidentie. Zie: Duitse lijst met risicogebieden van het RKI. Vanaf zondag 1 augustus worden nieuwe reisregels van kracht, en moeten niet-gevaccineerden uit alle landen een test doen bij inreizen. Dit geldt voor iedereen ouder dan 12 jaar.

Dat Nederland voor Duitsland weer Hochinzidenzgebiet (gebied met een verhoogd risico op corona vanwege de vele besmettingen) is, betekent voor niet-gevaccineerde reizigers uit Nederland dat ze bij inreizen een negatieve test moeten hebben, en tien dagen in quarantaine moeten. Die quarantaine kunnen ze op de vijfde dag beëindigen door een negatieve test. Voor kinderen onder twaalf eindigt de quarantaine automatisch vijf dagen na het inreizen en is geen test nodig.

Reizigers die naar Duitsland komen, moeten een negatieve test, een vaccinatiebewijs of een bewijs van genezing bij zich hebben, ongeacht uit welk land ze komen. De test mag een pcr- of sneltest zijn, afgenomen door bevoegd personeel. 
In Duitsland geldt nu weer een reiswaarschuwing voor Nederland. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt niet-noodzakelijke en toeristische reizen naar Nederland af. 

© Bundesregierung

Over de Duitse meld-, test- en quarantaineplicht:  

Aanmeldplicht: Reizigers uit hoogrisicogebied moeten zich voor hun vertrek naar Duitsland digitaal aanmelden via Einreiseanmeldung.de. De gegevens van de digitale aanmelding worden doorgegeven aan het Gesundheitsamt, de Duitse GGD, in de plaats die u bezoekt. Het Gesundheitsamt kan controleren of u zich aan de regels (m.b.t. testen en quarantaine) houdt. Ook gevaccineerden moeten zich aanmelden.

Uitzonderingen op deze aanmeldplicht zijn er voor: 
Mensen die slechts door Duitsland heen reizen (transit) en zo snel mogelijk het land weer verlaten, (zonder overnachting).
Mensen die in het kader van zogenoemd grensverkeer korter dan 24 uur in Duitsland zijn (bijvoorbeeld om boodschappen te doen over de grens)
Mensen die een ouder of kind of partner bezoeken, korter dan 72 uur
Grenspendelaars en grensgangers (mensen de werken of studeren over de grens)
Een aantal zeer specifieke gevallen (diplomaten, patiënten, militairen enz)

Quarantaineplicht: Na aankomst in Duitsland moeten reizigers uit hoogrisicogebieden tien dagen in quarantaine. Gevaccineerden en mensen die eerder corona hebben gehad, hoeven niet in quarantaine als ze hun vaccinatiebewijs of bewijs van eerdere besmetting via Einreiseanmeldung.de uploaden. De quarantaineplicht geldt voor alle leeftijden.

Uitzonderingen op deze quarantaineplicht zijn er voor:
Gevaccineerden die hun vaccinatiebewijs overleggen via Einreiseanmeldung.de
Mensen die in het kader van grensverkeer minder dan 24 uur in Duitsland zijn
Mensen die alleen op doorreis zijn (transitverkeer)
Mensen die eerste- of tweedegraads familieleden of een partner bezoeken, mits ze zijn getest.
Specifieke gevallen zoals mantelzorgers, medische behandeling (zie voor alle specifieke uitzonderingen §6-(2) van de Einreiseverordnung

- Testplicht: Voor reizigers die geen vaccinatiebewijs of bewijs van een doorgemaakte coronabesmetting hebben, geldt een testplicht bij inreizen. Het mag een pcr-test van maximaal 72 uur oud zijn, of een antigeentest van maximaal 48 uur oud. De testplicht geldt voor volwassenen en kinderen vanaf zes jaar (vanaf 1 augustus 12 jaar). Voor kinderen onder de zes jaar is de test niet verplicht, maar zij moeten wel in quarantaine (zie hierboven).  
Het testbewijs moet u digitaal inleveren bij uw Einreiseanmeldung en als daarom wordt gevraagd aan de bevoegde instanties tonen.

Uitzonderingen op de testplicht gelden voor:
Gevaccineerden
Transitverkeer, mensen die slechts op doorreis door Duitsland komen en het land zo snel mogelijk weer verlaten
Transportpersoneel onder voorwaarden en bepaalde regeringsdelegaties

Wie voor werk of studie de grens over moet, moet 2 keer per week testen

Zie voor meer info de site van de Bundesregierunghet Duitse ministerie van Gezondheid en het RKI (voor de criteria waaraan de test moet voldoen) en de Nederlandse overheid. Zie ook de site van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken 

In Duitsland gelden sinds 9 mei versoepelingen voor gevaccineerden en genezenen, zij hoeven als zij uit hoogrisicogebied komen niet te testen en niet in quarantaine als ze hun bewijs doorgeven via Einreiseanmeldung.de. Dit geldt alleen voor mensen die minstens twee weken geleden volledig zijn ingeënt met een door de EU goedgekeurd vaccin en die een geldig vaccinatiebewijs in het Engels, Duits, Frans, Spaans of Italiaans kunnen laten zien. Bekijk de Coronavirus-Einreiseverordnung. U kunt op coronacheck.nl een internationaal vaccinatiebewijs als pdf downloaden. Daarvoor moet u inloggen met Digi-D. Deze pdf kunt u uploaden bij Einreiseanmeldung.de

Sinds 7 juni schrijven alle GGD'en de vaccinatie desgevraagd weer bij in het Gele Boekje, het internationale vaccinatiepaspoort. Voor zover de redactie kan nagaan, wordt dat in Duitsland geaccepteerd. Ook de QR-code in de coronacheck-app wordt geaccepteerd.
Zie voor meer info, ook voor mensen die zijn genezen van Covid-19, de site van de Bundesregierung en van de Rijksoverheid
Zie ook: Algemene info over Duitse reiswaarschuwingen 

Deelstaten kunnen aanvullende coronamaatregelen nemen. Zo kunnen in Duitsland bijvoorbeeld ook hotels, bungalowparken of restaurants om een recente coronatest of vaccinatiebewijs vragen. De coronaregels kunnen zelfs per regio verschillen, afhankelijk van het aantal coronabesmettingen. In Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen bijvoorbeeld blijft voor toeristische meerdaagse verblijven een test bij aankomst vereist. Lees hieronder over de reisregels van de verschillende deelstaten

Houdt u er rekening mee dat in Duitsland medische mondkapjes verplicht zijn in winkels en in het openbaar vervoer. Een mondkapjesplicht kan soms ook gelden in andere publieke ruimtes en in drukke gebieden ook op straat. Ook zijn veel plekken, bijvoorbeeld restaurants en terrassen en culturele instellingen, alleen toegankelijk met een negatieve coronatest of vaccinatiebewijs. Ook dit verschilt per deelstaat.
De boetes voor overtredingen van de Duitse coronaregels kunnen hoog zijn. Zie voor een overzicht van de boetes, ook per deelstaat: Bußgeldkatalog.org 

Duitsland controleert reizigers steekproefsgewijs aan de grens. Deze zogenoemde Schleierfahndung vindt in een straal van 30 kilometer rond de grens plaats. Ook in Duitsland zelf kunt u worden gecontroleerd. Reizigers die Duitse reisregels overtreden, kunnen een fikse boete krijgen. Lees meer 

Details over de uitzonderingen:

Een uitzondering op de meld- test- en quarantaineplicht voor reizigers uit hoogrisicogebieden geldt voor transitverkeer: mensen die alleen op doorreis door hoogrisicogebied zijn gekomen en daar niet hebben verbleven; en mensen die alleen op doorreis zijn door Duitsland en daar niet uitstappen. U moet op doorreis Duitsland wel direct verlaten. Mogelijk moet u, als u onderweg wordt gecontroleerd, kunnen aantonen waarom u door Duitsland rijdt.
Een uitzondering op de meld- en quarantaineplicht geldt verder onder meer voor grensgangers en grenspendelaars en voor mensen die maximaal 72 uur in Duitsland zijn voor familiebezoek (eerstegraads). Een testplicht geldt dan wel (voor niet-gevaccineerden), voor grenspendelaars twee keer per week. Zie voor meer info de Duitse Einreise-Verordnung 
Zie ook de website van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken in het Engels of in het Duits 

Voor familiebezoek eerste en tweedegraads dat langer dan 72 uur duurt, geldt een uitzondering op de quarantaineplicht, maar niet op de testplicht en de aanmeldplicht.

Nederlandse reisregels

Nederland heeft het reisadvies voor Duitsland op 6 juli 2021 bijgesteld naar kleurcode groen. Er geldt geen testplicht meer bij inreizen in Nederland. Ook hoeven reizigers uit Duitsland in Nederland niet in quarantaine. Verder is het advies vervallen om alleen noodzakelijke reizen te maken. 
Lees het reisadvies voor Duitsland op nederlandwereldwijd.nl
Lees meer over de Nederlandse kleurcodes 
Zie ook: Rijksoverheid.nl
Voor vragen over het Nederlandse reisadvies kunt u bellen met (+31) 247 247 247. U kunt ook mailen of appen met het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Welke reisregels gelden in de verschillende deelstaten?

De deelstaten bepalen voor een groot deel hun eigen coronaregels. Daarom kan per deelstaat verschillen wat voor reizigers uit (hoog)risicogebieden is toegestaan. In onderstaand overzicht vindt u de regels per deelstaat:  

Reisinformatie per deelstaat:

Baden-Württemberg:
Overzicht corona-info

Nedersaksen:
Overzicht corona-info

Beieren:
Overzicht corona-info

Noordrijn-Westfalen
Overzicht corona-info

Berlijn:
Overzicht corona-info

Rijnland-Palts
Overzicht corona-info

Brandenburg:
Overzicht corona-info

Saarland:
Overzicht corona-info

Bremen:
Overzicht corona-info

Saksen:
Overzicht corona-info

Hamburg:
Overzicht corona-info

Saksen-Anhalt:
Overzicht corona-info

Hessen:
Overzicht corona-info

Sleeswijk-Holstein:
Overzicht corona-info

Mecklenburg-Voorpommeren
Overzicht corona-info

Thüringen:
Overzicht corona-info


Een overzicht van de reisregelingen per deelstaat vindt u ook op de website van de Bundesregierung

Bij specifieke vragen over mogelijkheden en uitzonderingen in de verschillende deelstaten kunt u het best contact opnemen met de betreffende deelstaat, gemeente of met het plaatselijke Gesundheitsamt (het Duitse equivalent van de GGD). Zij kunnen in bepaalde omstandigheden extra uitzonderingen verlenen. Zie hier voor adressen en info van de Gesundheitsämter 

Waar vind ik de Nederlandse en Duitse reisadviezen voor andere landen?

Reisadviezen per land vindt u op Nederland wereldwijd (website van alle Nederlandse ambassades wereldwijd) en op de website van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. De informatie op deze websites wordt steeds geactualiseerd.

Let op: Duitsland hanteert strengere regels voor reizigers uit landen met veel virusmutaties en met veel coronabesmettingen (Hochinzidenzgebiete). Het is vlieg-, bus- boot- en treinmaatschappijen niet toegestaan passagiers uit virusvariantengebieden naar Duitsland te brengen. Wel zijn er uitzonderingen, bijvoorbeeld voor inwoners van Duitsland en voor transit- en goederenverkeer. De quarantainemaatregelen voor reizigers uit deze landen zijn ook strenger. Lees meer 

Welke coronamaatregelen gelden in Duitsland?

In Duitsland neemt het aantal besmettingen toe, al zijn er nog veel minder coronagevallen dan in Nederland. In sommige regio's worden versoepelingen teruggedraaid. Lees meer bij op Bundesregierung.de 
Bekijk in het deelstaat-overzicht welke regels waar gelden.

In Duitsland moeten mensen die niet tot het hetzelfde huishouden behoren 1,5 meter afstand tot elkaar houden. In winkels, publieke ruimten en in het openbaar vervoer zijn medische mondkapjes, bijvoorbeeld FFP2-maskers, verplicht. Dit worden ook wel de AHA-regels genoemd: Abstand (1,5 meter afstand) - Hygiene (handen wassen) - Alltagsmasken (mondkapjes). In veel deelstaten geldt voor veel sectoren een testplicht. Gevaccineerden hebben zonder test toegang. Lees meer over Nederlandse vaccinatieregistraties op Duitslandweb. Grote evenementen worden langzaam weer toegestaan, maar de regels verschillen per deelstaat. 

Waar vind ik informatie over het coronavirus, de verspreiding ervan en het vaccinatie-programma in Duitsland?

Het Robert Koch Institut - het Duitse RIVM - geeft dagelijks updates, ook in het Engels, over de stand van zaken rond het coronavirus in Duitsland. Ook geeft het RKI informatie over het aantal besmettingen in Duitsland (per regio), als tabel en als kaart. Leest u ook de FAQs van het RKI.
De Amerikaanse Johns Hopkins University (JHU) houdt wereldwijde coronacijfers bij. De getallen voor Duitsland zijn daar steeds iets hoger dan bij het RKI omdat de JHU ook gevallen meetelt die bekend zijn bij lokale of regionale autoriteiten, maar nog niet aan het RKI zijn doorgegeven. Bekijk de cijfers van de JHU

Duitsland is op 26 december begonnen met vaccineren. De uitvoering van het inentingsprogramma ligt in handen van de deelstaten, die daarvoor speciale vaccinatiecentra hebben ingericht. Ook zijn er ambulante teams die bijvoorbeeld bewoners van verpleeghuizen vaccineren. Het inenten gebeurt op vrijwillige basis en is gratis, ongeacht hoe iemand verzekerd is. Lees meer over het Duitse vaccinatiebeleid in de FAQs op bundesregierung.de
Bekijk hoeveel mensen in Duitsland zijn ingeënt op het Duitse vaccinatie-dashboard en bij het Robert Koch Institut (RKI)

Hoe is het corona-crisisbeleid in Duitsland georganiseerd?

Het Duitse beleid is erop gericht verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk in te dammen om te voorkomen dat het gezondheidssysteem overbelast raakt. In een tv-toespraak aan het begin van de pandemie, in maart 2020 noemde Merkel de coronacrisis de grootste uitdaging sinds de Tweede Wereldoorlog en riep de Duitsers op tot discipline en solidariteit. Bekijk de toespraak

In Duitsland bepalen de deelstaten in belangrijke mate hun eigen gezondheidsbeleid. De bondsregering kan maatregelen daarom niet zomaar opleggen, maar is van hun medewerking afhankelijk. Daarom verschilt het beleid met het sluiten van scholen, theaters, musea, cafés, sportclubs, restaurants etc. en het afgelasten van evenementen vaak per deelstaat. Dat geldt ook voor de uitvoering en de handhaving van de landelijk afgesproken maatregelen. Wel is er steeds overleg tussen de deelstaten en de bondsregering. 

De Duitse corona-maatregelen worden genomen op basis van het Infektionsschutzgesetz, een wet die de deelstaten en de centrale Duitse overheid extra bevoegdheden geeft om infectieziekten en de verspreiding ervan tegen te gaan. Op 27 maart 2020 stelde het Duitse parlement een epidemische Lage von nationaler Tragweite vast - ook Epidemie-Fall genoemd - een soort noodtoestand ten tijde van een epidemie. Die geeft het ministerie van Gezondheid tijdelijk meer bevoegdheden om maatregelen te nemen, die dan ook in alle deelstaten gelden. Het Infektionsschutzgesetz is op 18 november 2020 aangepast zodat er een betere wettelijke basis is voor de maatregelen die verspreiding van Sars-CoV2 moeten tegengaan. In april 2021 is het nog een keer aangepast om strengere maatregelen landelijk te kunnen invoeren.

Tijdens de eerste golf, in het voorjaar van 2020, is Duitsland uitgebreid op het virus gaan testen. Er werden veel laagdrempelige testlocaties ingericht. Iedereen die besmet was met het virus moest twee weken in quarantaine. Het is in Duitsland strafbaar als je je niet aan de quarantaineregels houdt. De Gesundheitsämter - de Duitse GGD’en - wisten de eerste maanden het contactonderzoek verrassend snel op te schalen. Zogenoemde containment-scouts gingen na met wie geïnfecteerden contact hadden gehad, zodat ook die mensen in quarantaine konden. De Corona-Warn-App, die op 16 juni 2020 werd gelanceerd, ondersteunt het contactonderzoek.

Tijdens de tweede coronagolf, die in het najaar van 2020 kwam, raakte Duitsland de controle op het aantal besmettingen kwijt. Het bron- en contactonderzoek werd opgegeven, het aantal tests raakte uitgeput. Met nieuwe lockdowns - een gematigde in november, een striktere in december - probeerde Duitsland weer grip op het virus te krijgen. Omdat steeds meer mensen zijn gevaccineerd en er veel met sneltests wordt getest, is het aantal besmettingen in Duitsland sinds het voorjaar van 2021 flink gedaald en zijn steeds meer versoepelingen mogelijk. 

Waar vind ik als ondernemer of grenspendelaar informatie?

Bent u ondernemer en wilt u meer informatie over de situatie voor bedrijven in Duitsland, zie dan ook de website van de Deutsche Industrie und Handelskammertag DIHK. De Duits-Nederlandse Kamer van Koophandel heeft informatie over de situatie in Nederland voor Duitse ondernemers op een rij gezet.

Informatie voor grenspendelaars vindt u op de website grenzinfo.eu, gespecificeerd voor Nederland, Duitsland en België. Op deze site kunt u ook een pendelkaart (Pendlerbescheinigung) van de Duitse federale politie downloaden. Hebt u als ondernemer een opdracht in Duitsland of begint u met een opdracht in Duitsland, dan geeft Nedubex hierover advies. 

Vragen

De redactie kan niet alle vragen beantwoorden. Heeft u een vraag? Controleer of het antwoord op deze pagina te vinden is. Zo niet, dan kunt u het best nagaan wat in uw geval geldt bij de betreffende deelstaat of het Gesundheitsamt van de plaats in Duitsland die u wil bezoeken. Gedetailleerde vragen over de Duitse coronamaatregelen kunnen alleen door de betreffende deelstaten of lokale overheden worden beantwoord.

Reacties

R Kroon - 3 augustus 2021 12:25

Goedemiddag, Wij blijven een nacht slapen in Duitsland en gaan dan door naar Tjechie.
Moeten wij ons nu aanmelden op de site? zijn alle 4 gevaccineerd.

Reageer
Wiebke Pittlik R Kroon - 3 augustus 2021 18:13

Bij overnachting moet u inderdaad aanmelden, dat geldt niet als doorreis.

Vd Berg - 3 augustus 2021 11:35

Beste,

Aankomende maandag wil ik mijn vrouw en kinderen met de auto afzetten op het vliegveld van dortmund. Ik rijd direct weer terug, stap alleen uit om te helpen met het koffer. Moet ik mij laten testen?

Met vriendelijke groet,
Vd Berg

Reageer
Bas - 3 augustus 2021 07:29

Wij zitten in een vakantiepark...en onze kinderen moeten in quarantaine. Dat mag dan wel gewoon in dat vakantiepark?? En moeten ze dan ook echt binnen blijven of mogen ze wel robdom het huisje.

Reageer
Wiebke Pittlik Bas - 3 augustus 2021 11:01

Dit weten wij niet, u kunt dit navragen bij het vakantiepark of bij het Gesundheitsamt in de plaats waar u verblijft. Groet, de redactie

Wener - 2 augustus 2021 22:21

Wij willen na Duitsland met een kind van 6 jaar .
Moet zij nu in quarantaine ?
Of getest worden .
We horen het graag.

Reageer
Wiebke Pittlik Wener - 3 augustus 2021 11:02

Wel vijf dagen in quarantaine, niet getest. Groet, de redactie

DiKo - 2 augustus 2021 22:13

Ik heb mij en mijn vrouw vandaag digitaal aangemeld, vaccinatie bewijzen ge-upload.Alles goed gegaan volgens het retourbericht maar nog geen bevestiging gemaild gekregen. Hebben meerdere van jullie daar last van. Of krijg je die niet à la minute ?

Reageer
ERIK - 2 augustus 2021 21:01

Beste redactie,
Ik was op doorreis, en verwachtte niet te stoppen in Duitsland dus hoefde niets te registreren. Nu heb ik auto pech en zit ik 4 dagen hier vast tot hij gerepareerd wordt.
Hoe moeten we ons melden, of wat wordt er verwacht?

Reageer
Wiebke Pittlik ERIK - 3 augustus 2021 11:05

Als u bent gevaccineerd kunt u aanmelden via Reiseanmeldung.de. Bent u dat niet, dan kunt u het beste een test doen (dat kan op veel plekken, gratis) en wellicht even contact opnemen met het Gesundheitsamt in de plaats waar u bent. Ze kunnen ook uitzonderingen op de quarantaine maken voor bijzondere gevallen. Groet, de redactie

Floor - 2 augustus 2021 19:57

Ik en mijn partner moeten voor een medische behandeling enkele uren naar Duitsland. Zelf heb ik Corona gehad, maar mijn man niet en heeft pas 1 vaccinatie (Pfizer). Moet hij alsnog testen of is 1 vaccinatie genoeg om te morgen reizen naar Duitsland?

Reageer
Pien - 2 augustus 2021 19:33

Beste Redactie (dhr Pittlik),

Het verbaast me dat doorreis met aanmelden (en dochter daar in quarantaine) nu een probleem lijkt.
Op 30 juli 13.28 had Marine, die ook op doorreis zijn naar Oostenrijk, een gelijksoortige vraag over een overnachting in Duitsland met een kind wat in quarantaine moest.
Dat doorreis na overnachting een probleem was werd door u niet genoemd (30 juli 17.04)

Vraag: waarom is onze situatie anders dan vraag van Martine 30 juli 13.28?

Hoor graag van u.

Reageer
Wiebke Pittlik Pien - 3 augustus 2021 11:26

Ik heb daar gezegd dat het kind in quarantaine moet. Dat is de regel. Over doorreizen heb ik tegen Martine niks gezegd. Het is aan u allen zelf om de conclusie te trekken dat doorreizen niet kan als iemand in quarantaine moet. Groet, de redactie

Ronald - 2 augustus 2021 17:19

Wij gaan eerst een paar dagen naar een land dat niet rood is voor Duitsland. Daarna willen we nog een week naar Duitsland. Moeten onze kinderen van 14 en 11 dan nog in quarantaine in Duitsland?

Reageer
Wiebke Pittlik Ronald - 2 augustus 2021 17:35

Ja, alleen als u meer dan tien dagen niet in hoogrisicogebied bent geweest, hoeven uw kinderen niet in quarantaine. Ze moeten wel een test doen. Groet, de redactie

Van Dongen - 2 augustus 2021 15:41

Beste redactie.
Wij vliegen vanuit Spanje terug naar Weeze. Is er naast het testen/vaccineren nog een andere verplichting zoals het overhandigen van een document om Duitsland binnen te komen? Dit is in Nederland wel aan de orde.
We landen alleen in Weeze en rijden daarna meteen door naar huis.
Alvast dank voor het beantwoorden van de vraag.

Reageer
Rene Van Dongen - 2 augustus 2021 17:38

Bij check in in Spanje aangeven dat je transit verkeer bent. Verblijf minder als 24 uur in Duitsland. Als het goed is vult uw luchtvaartmaatschappij dan een formulier in voor u waarop deze verklaring staat. Dat is voldoende.

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

Duitsland vaccineert alleen jongeren in risicogroepen

Duitsland vaccineert alleen jongeren in risicogroepen

Anders dan in Nederland, geldt in Duitsland geen advies om alle jongeren tegen corona te vaccineren.

Lees meer

De vertrekhal

De vertrekhal

Merlijn Schoonenboom laat zich in Berlijn vaccineren en vraagt zich in de rij af: heeft Duitsland het in de coronacrisis dan toch beter gedaan dan Nederland?

Lees meer

Duitsland langzaam van het slot

Duitsland langzaam van het slot

Duitse deelstaten versoepelen coronamaatregelen nu corona-besmettingen snel afnemen.

Lees meer

De sneltest

De sneltest

De wekelijkse corona-sneltest lijkt wel een absurdistische kunstperformance. Column van Merlijn Schoonenboom.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger