Duitslandweb logo Duitslandweb

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen

Achtergrond - 1 april 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De redactie van Duitslandweb krijgt veel vragen over de coronamaatregelen in Duitsland. Daarom een overzicht van de belangrijkste maatregelen, dat steeds wordt aangevuld.

Corona in Duitsland: veelgestelde vragen
© screenshot tagesschau.de
Overzicht van de verspreiding van het coronavirus in Duitsland, 1-4-2020

Ga direct naar :
Reizen naar en in Duitsland
Coronamaatregelen in Duitsland 
Coronavirus in Duitsland
Corona-crisisbeleid Duitsland
Economische maatregelen Duitsland
Info voor ondernemers en grenspendelaars

Hoe zit het met reizen naar en in Duitsland?

- De Nederlandse en Duitse regering raden dringend af van reizen die niet strikt noodzakelijk zijn. Gaat u als dat niet nodig is, de grens niet over, is het advies. 
De Duitse regering heeft vakantiereizen in en buiten Duitsland verboden. Er kunnen in Duitsland geen hotelovernachtingen meer worden geboekt voor toeristische doeleinden. "Dat houdt in en brengt met zich mee dat er geen vakantiereizen meer in het binnen- en niet in het buiteland moeten plaatsvinden", zei Merkel bij de bekendmaking van deze maatregel op maandag 16 maart. Er is hiervoor geen einddatum bepaald.  "Dit zijn maatregelen die er zo in ons land nog nooit zijn geweest", aldus Merkel. Doel is het aantal sociale contacten te verminderen. 
De Nederlandse regering adviseert sinds 18 maart mensen in Nederland alleen nog naar het buitenland te reizen als dat strikt noodzakelijk is. Alle vakantiereizen naar het buitenland worden afgeraden. Lees meer op de site nederlandwereldwijd.nl

- Al eerder hadden de Nederlandse en de Duitse overheid reizen naar het buitenland afgeraden die niet strikt noodzakelijk zijn. De reisadviezen in Duitsland werden op maandagochtend 16 maart aangescherpt: het risico is groot dat je vanaf je bestemming niet meer terug kunt vanwege toenemende reisbeperkingen, uitvallende vluchten en per direct ingevoerde quarantainemaatregelen. Zie voor updates over reizen naar en vanuit Duitsland de site van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken

- Duitsland heeft sinds maandag 16 maart zijn de grenzen met Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken, Frankrijk en Luxemburg gesloten en grenscontroles ingevoerd. Dat zijn landen die het RKI - het Duitse RIVM - als risicogebieden heeft aangemerkt. Een uitzondering geldt voor goederen- en woon-werk-verkeer (pendelaars, zie ook informatie hieronder). 
EU-burgers of mensen met een verblijfsvergunning in een EU-land mogen door Duitsland naar huis reizen. Dat geldt dus ook voor Nederlanders of mensen met een verblijfsvergunning in Nederland die uit Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken, Frankrijk of Luxemburg via Duitsland naar huis willen. Zij worden bij de Duitse grens doorgelaten. Wel kunnen reizigers met ziekteverschijnselen die op corona wijzen, worden tegengehouden.
Voor alle andere reizen geldt dat mensen een zwaarwegende reden moeten hebben om uit een van deze landen Duitsland binnen te komen. Wat zwaarwegende redenen zijn, bepaalt de controlerende politie ter plaatse, heeft het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken (BMI) op navraag van Duitslandweb laten weten. Zie voor voor actuele info de site van het BMI.
De Duitse federale politie heeft een overzicht van welke reizigers Duitsland toelaat vanuit Oostenrijk, Zwitserland, Denemarken, Frankrijk of Luxemburg.
Deze grenscontroles gelden in ieder geval tot en met 14 april. Mogelijk worden ze daarna verlengd.

De grenzen tussen Nederland en Duitsland zijn vooralsnog open. Duitsland heeft de grenzen gesloten met landen die het RKI - het Duitse RIVM - als risicogebieden heeft aangemerkt. Daar valt Nederland niet onder. Nederland heeft (nog) geen grenscontroles ingevoerd. Lees meer over het Nederlandse beleid bij de rijksoverheid en Nederlandwereldwijd
Om het beleid over het grensverkeer tussen Nederland, Duitsland en België beter af te stemmen, is er sinds 21 maart de Cross-Border Task Force Corona. De task force moet ervoor zorgen dat de drie landen hun crisismanagement beter organiseren en meer informatie uitwisselen. Het gaat daarbij niet alleen om grensverkeer, maar ook om de beschikbaarheid van IC-bedden. Lees meer op Duitslandweb en op de site van de deelstaat Noordrijn-Westfalen

Welke coronamaatregelen gelden in Duitsland?

De Duitse deelstaten bepalen normaal gesproken grotendeels hun eigen gezondheidsbeleid (zie meer daarover hieronder). Daarom verschillen de maatregelen soms per deelstaat.

Inmiddels overleggen de regering en de deelstaten regelmatig met elkaar om het coronabeleid zoveel mogelijk gelijk te trekken. Kanselier Merkel maakte op zondag 22 maart nieuwe maatregelen om sociale contacten in te perken bekend, die met alle deelstaten zijn afgesproken. In Duitsland mogen mensen nog maar met maximaal twee personen samenkomen. Uitzonderingen zijn er voor gezinsleden en mensen die samen in een huishouden leven.  
Richtlijnen die zijn afgesproken tussen regering en deelstaten:

 • Burgers moeten contacten tot anderen tot een absoluut minimum reduceren
 • Afstand van 1,5 tot 2 meter
 • In het openbaar alleen nog met 1 persoon die niet tot het eigen huishouden hoort
 • Hulp voor anderen, individuele sport, werk, boodschappen halen blijft mogelijk
 • Groepen mensen, binnen of buiten, zijn onacceptabel
 • Horeca wordt gesloten, alleen afhaal blijft mogelijk
 • Diensten mbt lichaamsverzorging, zoals kappers en schoonheidssalons, worden gesloten
 • Medisch noodzakelijke behandelingen blijven mogelijk
 • In alle bedrijven moeten hygiëne-maatregelen worden genomen
 • Deze maatregelen gelden voorlopig voor twee weken
 • Dit wordt gecontroleerd en overtredingen worden bestraft

Bekijk in dit overzicht hoe de maatregelen per deelstaat worden uitgevoerd en gehandhaafd.

Eerder, op 16 maart, hadden de centrale overheid en de deelstaten ook al afspraken gemaakt over strengere maatregelen. Toen werden naast scholen, crèches, musea, theaters, bars etc. ook winkels gesloten - uitgezonderd winkels die in dagelijkse behoeften voorzien, zoals onder meer supermarkten, apotheken, banken, postkantoren, bouwmarkten, weekmarkten, groothandel en tankstations. Vakmensen zoals loodgieters of monteurs kunnen blijven werken. Restaurants mochten toen nog  tot 18 uur openblijven, sinds 22 maart zijn die ook gesloten, alleen afhaal is mogelijk. Bijeenkomsten in gebedshuizen, muziekscholen en busreizen werden verboden. Dierentuinen en attractieparken, seksclubs, gokhuizen en speeltuinen werden gesloten. Voor deze maatregelen is geen einddatum bepaald.

Informatie over specifieke Bundesländer, steden of evenementen vindt u op de websites van de betreffende deelstaat, stad, regio of het betreffende evenement.

De coronamaatregelen in Duitsland zijn er net als in Nederland op gericht zoveel mogelijk sociale contacten te vermijden. 

Waar vind ik informatie over het coronavirus en de verspreiding ervan in Duitsland?

Het Robert Koch Institut - het Duitse RIVM - geeft dagelijks updates, ook in het Engels, over de stand van zaken rond het coronavirus in Duitsland. Ook geeft het RKI informatie over het aantal besmettingen in Duitsland (per regio). Leest u ook de FAQs van het RKI.

Hoe is het corona-crisisbeleid in Duitsland georganiseerd?

Het Duitse beleid is erop gericht verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk in te dammen om te voorkomen dat het gezondheidssysteem overbelast raakt. In een tv-toepraak op woensdag 18 maart lichtte Merkel de Duitse maatregelen toe. Ze noemde de coronacrisis de grootste uitdaging sinds de Tweede Wereldoorlog en riep de Duitsers op tot discipline en solidariteit. Bekijk de toespraak

In Duitsland bepalen de deelstaten in belangrijke mate hun eigen gezondheidsbeleid. De bondsregering kan maatregelen daarom niet zomaar opleggen, maar is van hun medewerking afhankelijk. Daarom verschilde het beleid met het sluiten van scholen, theaters, musea, cafés, sportclubs, restaurants etc. en het afgelasten van evenementen aan het begin van de coronacrisis per deelstaat. Wel is er steeds nauw overleg tussen de deelstaten en de regering geweest. Maandag 16 maart en zondag 22 maart heeft kanselier Merkel nieuwe afspraken met de deelstaten bekend gemaakt, die ervoor moeten zorgen dat sociale contacten tussen mensen tot een minimum worden beperkt.  

Eind februari is een speciaal crisisteam ingericht bij de ministeries van Gezondheid en Binnenlandse Zaken. De ministers Spahn (Gezondheid, CDU) en Seehofer (Binnenlandse Zaken, CSU) coördineren het team en geven regelmatig persconferenties. Zij werken nauw samen met het Robert Koch Institut (RKI) - het Duitse RIVM - en met de deelstaten. Kanselier Merkel licht belangrijke nieuwe maatregelen toe. De bondsregering baseert haar crisisbeleid op de adviezen van wetenschappers, aldus Merkel. Daarom zit bij de de persconferenties vaak ook directeur Lothar Wieler van het RKI aan tafel.

Welke economische maatregelen treft Duitsland?

Maandag 23 maart heeft minister van Financiën Olaf Scholz een noodpakket voor de Duitse economie bekendgemaakt. Dat moet nog deze week door Bondsdag en Bondsraad worden goedgekeurd. Scholz heeft de begroting drastisch aangepast en trekt 156 miljard uit voor het opvangen van de klap van de corona-epidemie. Kleine bedrijven kunnen snel en simpel kredieten aanvragen, grote bedrijven kunnen ook een beroep doen op de overheid en zelfs tijdelijk nationalisatie van bedrijven wordt mogelijk. Veel extra geld is bestemd voor de financiering van arbeidstijdverkorting. Miljarden extra komen er voor de ziekenhuizen, huurders worden beschermd en bedrijven mogen belastingen later betalen. Ook komt er hulp voor ouders die niet kunnen werken omdat hun kinderen thuis zijn. Lees meer bij Tagesschau over het noodpakket en bij het Duitse ministerie van Financiën

Minister Altmaier van Economische Zaken heeft eerder laten weten dat de bondsregering een zeer goedgevulde schatkist heeft en al het mogelijke zal doen om faillisementen te voorkomen. Een overzicht van de regelingen vindt u op de site van het Duitse ministerie van Economische Zaken BMWI (de informatie is gedeeltelijk ook in het Engels beschikbaar)

Waar vind ik als ondernemer of grenspendelaar informatie?

Bent u ondernemer en wilt u meer informatie over de sitiatie voor bedrijven in Duitsland, zie dan ook de website van de Deutsche Industrie und Handelskammertag DIHK. De Duits-Nederlandse Kamer van Koophandel heeft informatie over de situatie in Nederland voor Duitse ondernemers op een rij gezet.

Informatie voor grenspendelaars vindt u op de website grenzinfo.eu, gespecificeerd voor Nederland, Duitsland en België. Op deze site kunt u ook een pendelkaart (Pendlerbescheinigung) van de Duitse federale politie downloaden.

Reacties

Elisabeth - 2 april 2020 14:51

Ivm bijna geen werk door de coronavirus, moet ik mijn appartement (in Keulen) uit over 2 weken, mag ik van Nederland (ik was hier bij mijn ouders toen de restricties in kwamen) naar Keulen om mijn spullen op te halen (3 koffers) en terug te gaan naar Nederland? Ik heb namelijk ook medicijnen en lenzen in mijn appartement die ik nodig heb. Is dit mogelijk via auto (zijn er alleen grenscontroles om Duitsland binnen te komen of ook om Nederland weer binnen te kome) of via ICE trein? 2 personen.

Reageer
Angelique Elisabeth - 2 april 2020 22:16

Hoi wij gaan 1 mei via Dusseldorf
naar Antalya.
Het is nog niet geannuleerd maar is er wel mogelijk vanaf Nederland naar de luchthaven te komen?

Lia Elisabeth - 2 april 2020 21:10

De broer van mijn partner woont in Duitsland en is ernstig/terminaal ziek. Mogen wij hem nog bezoeken vanuit Nederland?

Elizabeth Elisabeth - 2 april 2020 20:33

Hartstikke bedankt Marja! Het gebeurt allemaal zo snel, ik denk dat ik tijdelijk bij mijn ouders zal verblijven dus heb ik geen nieuw huur contract, is dat erg? Ik kan mijn oude contract laten zien maar die ligt in Duitsland thuis. Als de coronavirus voorbij is, ga ik terug naar Keulen.

F veld Elisabeth - 2 april 2020 20:20

Mag iemand een afspraak plannen met Duitse notaris. Mag je in dit geval naar Duitsland reizen?

Marja Verburg Elisabeth - 2 april 2020 15:30

De huidige corona-reisbeperkingen gelden niet voor verhuizingen. U mag dus naar Duitsland om uw spullen en medicijnen op te halen. Neemt u de opzegging van de oude en het huurverdrag van de nieuwe woning mee. Zie de site vd Bundespolizei (punt 2.11): https://www.bundespolizei.de/Web/DE/04Aktuelles/01Meldungen/2020/03/200317_faq.html;jsessionid=CF32ADA0E3DB58D412D0B94E2B2AD896.2_cid297?nn=5931604#doc13824392bodyText9.
Overigens is de grens tussen NL en Dld vooralsnog open.
Mvg, de redactie

Aangepast op 2020-04-02 17:08:20

gwendolyne vandemoortele - 2 april 2020 14:49

gewoon eens een vraagje.
werken de Duitse fabrieken nog ??
wij hebben een nieuwe keuken gekocht in België.
wordt gemaakt in Duitsland nu met de corona geen keuken.
wanneer zouden ze dan wel terug aan de slag gaan??

Mvg Vandemoortele Gwendolyne

Reageer
Marja Verburg gwendolyne vandemoortele - 2 april 2020 16:49

Duitse fabrieken en bedrijven proberen zo goed mogelijk door de coronacrisis te komen en aan het werk te blijven. Maar ze lijden er vrijwel allemaal onder. De Duitse overheid helpt waar ze kan. Veel industriebedrijven maken gebruik van bv arbeidstijdsverkorting (zie in artikel hierboven). Wij hebben als redactie op dit moment geen zicht op de gevolgen specifiek voor de productie van keukens. Hoe lang deze situatie aanhoudt, is ook nog niet te zeggen.
Mvg, de redactie

cattoor valerie - 2 april 2020 14:23

op 26 april vertrek ik normaal naar mijn vriendin duitsland de mosel bernkastel .
mag ik dit doen .
ik overnacht niet in een hotel .

Reageer
Marja Verburg cattoor valerie - 2 april 2020 15:06

De Nederlandse en Duitse regering raden dringend af van reizen die niet strikt noodzakelijk zijn. Gaat u als dat niet nodig is, de grens niet over.
Mvg, de redactie

Carrie - 2 april 2020 12:00

Wat fijn dat we hier een vraag kunnen stellen. Op 2 mei a.s. moet ik een paard vanuit Nederland bij een stoeterij in Hannover afleveren. Daarna rijd ik terug naar NL. Is dit toegestaan?
Mvg,

Reageer
Marja Verburg Carrie - 2 april 2020 15:02

Reizen naar het buitenland worden dringend afgeraden maar zijn soms uit economische overwegingen toegestaan. In Dld wordt de uitvoering van het coronabeleid op regionaal niveau bepaald. U kunt dus ws het best contact opnemen met de stoeterij en/of met de gemeente Hannover om te vragen welke regels en/of beperkingen in uw geval gelden.
Mvg, de redactie

Nancy - 2 april 2020 10:31

Hallo, ik heb een huis in België en een huis in bos in eifel duitsland.
Wij gingen oprit en terras aanleggen voor corona.
Nu heb ik een factuur gekregen om te betalen en zouden wij mogen gaan zien dat het geleverd is
Van huis naar huis . Wij komen niet buiten wij zien niemand daar?
Weet niet essentiële reizen zijn verboden.
Maar moet toch weten dat ze in ons huis geleverd hebben.

Reageer
Marja Verburg Nancy - 2 april 2020 15:05

Met de huidige coronamaatregelen in België en Duitsland wordt u niet geacht hiervoor nu naar Duitsland te rijden.
Mvg, de redactie

Esmée - 1 april 2020 21:21

Hallo,
ik studeer in München maar verblijf momenteel bij mijn ouders in Nederland. Aanstaande dinsdagochtend heb ik een afspraak om de sleutel voor mijn nieuwe kamer op te halen. Daarom rijd ik maandag met mijn moeder richting München. Aangezien ik de sleutel van mijn kamer pas de dag erna krijg, hebben wij een slaapplek nodig voor de nacht van maandag op dinsdag. Het lijkt mogelijk om een hotelkamer te boeken, maar is dit daadwerkelijk het geval?
Vriendelijke groet, Esmée

Reageer
Marja Verburg Esmée - 2 april 2020 09:43

In principe zijn toeristische overnachtingen in hotels in Duitsland verboden, maar er zijn uitzonderingen mogelijk. U kunt ws het best contact opnemen met een van de hotels of met de stad München om te kijken welke overnachtingsmogelijkheden er zijn.
Mvg, de redactie

Olaf Esmée - 2 april 2020 05:59

Best bel je met het hotel om zeker te zijn.

Josten - 1 april 2020 17:37

Ik woon bij de Duits-/Nederlandse grens in Siebengewald (Gemeente Bergen Limburg). Dagelijks steken hier honderden auto's met Duitse en Nederlandse kooptoeristen de grens over. Controle door de politie is er bijna niet en als dan alleen in de avonduren. Is dat de bedoeling want de verspreiding van Covid-19 voorkomt dat niet.

Reageer
Annemie - 1 april 2020 15:40

ik woon in Belgie, mijn vriend woont in Duitsland kan ik nog tot daar rijden? om bij hem te zijn hij alleen heeft niemand.

Reageer
Olaf Annemie - 2 april 2020 06:01

Nee. Tenzij je een verklaring van zijn huisarts hebt dat jouw aanwezigheid noodzakelijk is.

Marja Verburg Annemie - 1 april 2020 18:18

De Vlaamse overheid verbiedt, in ieder geval t/m 19 april, reizen buiten België die niet als noodzakelijk worden beschouwd: https://www.vlaanderen.be/gezondheid-en-welzijn/gezondheid/coronacrisis-door-uitbraak-van-covid-19/verplaatsingen-en-reizen-tijdens-de-coronacrisis
Ook Duitsland raadt dringen van reizen af die niet strikt noodzakelijk zijn. Hopelijk lukt het ook om met telefonisch en ander contact deze moeilijke tijden samen door te komen.
Mvg, de redactie

Janine Molinski - 1 april 2020 15:38

Met mijn familie wonen wij in Duitsland maar hebben een klein Nederlands bedrijf. Vanuit Nederland krijgen wij als zelfstandige geen hulp vanuit de gemeente ( Tozo regeling ), omdat wij in Duitsland wonen en in Duitsland krijgen wij ook geen finanzielle steun! Volgens de SVB bank word ik naar Duitsland verwesen om Arbeitslosengeld 2 aan te vragen en hier in Duitsland weet niemand er wat van ....! Hoe nu verder.... ?

Reageer
Janine Janine Molinski - 2 april 2020 10:08

Bedankt voor de snelle reactie! Er is alleen nog niet duidelijk hoe dit moet gebeuren ...
Wij zullen het moeten afwachten, maar er schijnt hoop te zijn!
groeten Janine

Marja Verburg Janine Molinski - 1 april 2020 18:11

Wellicht komt u in aanmerking voor de TGOS-regeling: https://grenzinfo.eu/edr/nl/informatie-over-de-togs-regeling/
Anders vindt u mogelijk andere voor u nuttige informatie op de site van grenzinfo.eu: https://grenzinfo.eu/nl/informaties/werken-in-een-buurland/coronavirus-en-grensganger/
Veel sterkte in deze moeilijke tijden.
Mvg, de redactie

Sonja Heeren - 1 april 2020 11:31

Mag ik als Belg wel inkopen doen in Duitsland.

Reageer
Olaf Sonja Heeren - 2 april 2020 06:03

Nee. Je mag de grens niet over tenzij voor werk of een medische noodzaak.

Marja Verburg Sonja Heeren - 1 april 2020 12:10

De Vlaamse overheid verbiedt in ieder geval t/m 19 april alle reizen naar het buitenland die als niet noodzakelijk worden beschouwd. Zie: https://www.vlaanderen.be/gezondheid-en-welzijn/gezondheid/coronacrisis-door-uitbraak-van-covid-19/verplaatsingen-en-reizen-tijdens-de-coronacrisis
Mvg, de redactie

Daniel de jager - 1 april 2020 11:00

Wij reizen maandag 6 april met de veerboot van Trelleborg naar Rostock.
Wij wonen in Groningen.
Worden we toegelaten in Rostock en
Kunnen wij vanuit Rostock diezelfde dagverder reizen naar Groningen? (500km)
Daniel de jager

Reageer
Marja Verburg Daniel de jager - 1 april 2020 12:15

Duitsland laat EU-burgers door die via Duitsland naar het land willen waar ze wonen. Wel kunnen reizigers met ziekteverschijnselen die op corona wijzen, worden tegengehouden. Zie de info in het artikel hierboven, of op de site van het Duitse ministerie BMI: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/DE/themen/bevoelkerungsschutz/coronavirus/reisebeschraenkungen-grenzkontrollen/reisebeschraenkungen-grenzkontrollen-liste.html;jsessionid=69F6A7069E15AB8A7FA75656175FC180.1_cid295
Mvg, de redactie

M.Gerrits - 31 maart 2020 19:42

Ik woon aan de grens met duitsland in nederland. Ik ben dichter bij duitse supermarkt
Dan een nederlandse. Mag ik toch in duitsland mn boodschappen doen?

Reageer
Wiebke Pittlik M.Gerrits - 1 april 2020 00:03

Dat is niet verboden, maar het wordt wel afgeraden door de Nederlandse en de Duitse autoriteiten. mvg, de redactie

Henk - 31 maart 2020 15:27

Ik heb een tweede huis in Duitsland gekocht, nu wil de belasting mij een belasting nummer geven? Ik woon en werk in Nederland. Vraag of dit wettelijk mogelijk is?

Reageer
Marja Verburg Henk - 1 april 2020 10:05

Dag, meer informatie over wonen in Duitsland en wat dat belastingtechnisch voor gevolgen heeft, vindt u hier: https://grenzinfo.eu/nl/informaties/wonen/emigratie-naar-b-d-nl/ en hier: https://www.grensinfo.nl/gip/nl/index.jsp
mvg, de redactie

Vin - 31 maart 2020 14:42

Beste, Ik heb een touring car gekocht in Rohrbach om te importeren. Mag ik deze ophalen en inporteren in deze tijd?

Reageer
Marja Verburg Vin - 1 april 2020 10:50

De Rijksdienst voor het Wegverkeer heeft op 30 maart nieuwe informatie over het importeren van auto's op haar site geplaatst: https://www.rdw.nl/over-rdw/nieuws/2020/start-tijdelijke-corona-procedure-individuele-inschrijvingen/corona-procedure-individuele-inschrijvingen. Import is in sommige gevallen met een tijdelijke procedure mogelijk.
Mvg, de redactie

Aangepast op 2020-04-01 12:03:58

Jeroen Vin - 31 maart 2020 20:09

Het RDW voert op dit moment geen voertuigen in die vanuit het buitenland komen.

Lynn Stroo Vin - 31 maart 2020 14:53

De grens tussen Nederland en Duitsland is vooralsnog open. Maar zowel Nederland als Duitsland raden reizen die niet strikt noodzakelijk zijn dringend af. Gaat u als dat niet nodig is, de grens niet over. Wij hebben geen zicht op de regels voor importeren. Dat kan ook per deelstaat of regio verschillen. Neemt u iig contact op met de verkoper om na te gaan of en zo ja welke beperkingen er gelden. Ook de DIHK kan u misschien verder helpen: https://www.dihk.de/de
Mvg, de redactie

Aangepast door een administrator op 2020-03-31 16:06:23

Marcel Blommers - 30 maart 2020 22:57

Als Nederlander woon ik sinds 2 jaar in Oostenrijk. (Hoofdverblijf) Ik wil 19 april naar Nederland rijden. Mag ik de Duitse grens over?


Reageer
Lynn Stroo Marcel Blommers - 31 maart 2020 14:56

De grens tussen Oostenrijk en Dld is gesloten. Een uitzondering geldt voor goederen- en woon-werk-verkeer en voor mensen die vanuit Oostenrijk door Dld naar het EU-land reizen waar ze wonen. Voor alle andere reizen geldt dat mensen een zwaarwegende reden moeten hebben om uit Dld binnen te komen. De grenspolitie bepaalt welke redenen zwaarwegend zijn. Zie de link in het stuk hierboven naar de BMI-site.
Mvg, de redactie

Aangepast door een administrator op 2020-03-31 15:56:40

werner - 29 maart 2020 08:33

wij zouden naar cuxhaven moeten voor onderhoud aan boord van een schip.
kunnen wij daar gewoon naar toe rijden?
wel met 2 engineers die allebei apart rijden.

Reageer
Marja Verburg werner - 30 maart 2020 11:35

De grens tussen Nederland en Duitsland is vooralsnog open en de reisbeperkingen in Nederland en Duitsland gelden niet voor woon-werk-verkeer en vaklieden. Hoe die regels worden uitgevoerd, verschilt in Dld per deelstaat en regio. U kunt ws het best contact opnemen met de gemeente Cuxhaven en met uw opdrachtgever of en zo ja welke beperkingen er voor uw werk gelden en of u bv onderweg moet kunnen aantonen dat u voor werk op pad bent.
Mvg, de redactie

AJH Veldhoven - 28 maart 2020 12:49

Mogen wij als Nederlanders ons in Duitsland laten testen ?

Reageer
Marja Verburg AJH Veldhoven - 30 maart 2020 12:40

Daar is ons als redactie niets over bekend. Duitsers wordt aangeraden contact met hun huisarts op te nemen als ze getest willen worden - telefonisch, niet naar de huisarts zelf gaan! Zie: https://www.rki.de/SharedDocs/FAQ/NCOV2019/FAQ_Liste.html en https://www.tagesschau.de/regional/nordrheinwestfalen/wdr-story-33029.html
Mvg, de redactie

Marcel Eggen AJH Veldhoven - 28 maart 2020 16:45

Deze site geeft niet direct een sluitend antwoord op jouw vraag, maar is wellicht goed om eens te lezen. Ik kan het me niet goed voorstellen overigens. Dit is wellicht anders als je in Duitsland werkt en op grond daarvan ook in Duitsland verzekerd bent.
https://www.morgenpost.de/ratgeber/article228717587/Coronavirus-Test-Schnelltest-fuer-Zuhause-sorgt-fuer-grosse-Zweifel.html

Jacob Brouwer - 27 maart 2020 16:48

Hallo,
Wij hebben ons huis per 1 april verkocht. Ons plan was om per 15 april naar ons huis in Zweden te verhuizen. Tot op heden is de grens tussen Nederland en Duitsland open en ook Zweden heeft zijn grenzen nog niet gesloten. Is het toegestaan om per auto via de Ferry Kiel- Gotenburg naar Zweden te reizen. Voor ons is dit een dringende reden omdat we in Nederland geen huis meer hebben.

Reageer
Marja Verburg Jacob Brouwer - 30 maart 2020 11:29

@Jacob Brouwer: hoe de reismogelijkheden vanuit Duitsland naar Zweden voor de komende weken zijn, kunnen we als redactie niet overzien. Meer info (die steeds wordt geactualiseerd) vindt u op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/reisadvies-zweden (Nls) en https://www.auswaertiges-amt.de/de/ReiseUndSicherheit/reise-gesundheit/gesundheit-fachinformationen/reisemedizinische-hinweise/Coronavirus (Dts, met link naar info per land)
Mvg, de redactie

Rob Jansen Jacob Brouwer - 29 maart 2020 20:38

Ik zou 9 mei met deze ferry van Kiel naar Goteburg gaan om te snoeken in Dalsland. Verleden week gelezen dat Stena line 950!! medewerkers heeft ontslagen. Bovendien vaart Stena line tot de zomervakantie niet meer op Scandinavie.
Zowel de NL als de Duitse regering raden reizen af die niet strikt noodzakelijk zijn.

Marianne Jacob Brouwer - 28 maart 2020 10:30

Wij zitten met hetzelfde probleem, alleen verhuizen wij naar Oostenrijk, ik bel om de paar dagen met het consulaat, we mogen er nog steeds in maar dat kan volgende week weer veranderen, iig 14 dagen quarantaine.

GJGM Vlutters - 27 maart 2020 14:41

We hebben een tweede woning in het Bergische land. We leven daar net zo als hier. karweitjes in en rond het huis doen. Mogen we daar op dit moment naar toe of valt het onder vakantie reizen.

Reageer
Marja Verburg GJGM Vlutters - 30 maart 2020 11:21

De grens tussen Nederland en Duitsland is vooralsnog open. Maar zowel Nederland als Duitsland raden dringend af van reizen die niet strikt noodzakelijk zijn. Gaat u als dat niet nodig is, de grens niet over.
Mvg, de redactie

GJGM Vlutters GJGM Vlutters - 28 maart 2020 12:59

We willen eigenlijl alleen een dag op en neer om wat spulletjes op te halen en de sleutel achter te laten voor de buren

Patrick Lemmens - 27 maart 2020 11:24

Ik ben Belg en heb in Duitsland een tweedehandsauto gekocht en betaald. Mag ik die gaan ophalen?

Reageer
Marja Verburg Patrick Lemmens - 30 maart 2020 09:59

@Patrick Lemmens: De Vlaamse overheid verbiedt in ieder geval t/m 19 april alle reizen naar het buitenland die als niet noodzakelijk worden beschouwd. Zie: https://www.vlaanderen.be/gezondheid-en-welzijn/gezondheid/coronacrisis-door-uitbraak-van-covid-19/verplaatsingen-en-reizen-tijdens-de-coronacrisis
Uitzonderingen gelden bv voor woon-werk-verkeer. Wat in Dld mag, verschilt per deelstaat en gemeente. Neemt u contact op met uw autoverkoper, voor wat hem is toegestaan.
Mvg, de redactie

Johan Pluijmen Patrick Lemmens - 29 maart 2020 11:08

ik denk het wel hoor, je kunt niet over Nederland op het moment, ik woon aan de Nederlands-duitse grens (en zie dat op deze site sommige dingen een beetje afwijken dan dat ik hier in Aachen zie). ikzelf rij Openbaar vervoer en ook een bus naar Duitsland, de Belgische bussen, de Lijn en de TEC (waalse maatschappij) draaien allebei aan de Nederlandse grens om, dat is bij duitsland anders, de TEC rijdt nog steeds vanuit Eupen (Duitstalig gedeelte in Wallonie net achter Aken) naar Aken...

Gino Patrick Lemmens - 28 maart 2020 19:38

Je moet een attest door de verkoper van de auto laten maken dan mag je Duitsland in

Koen Van roye Patrick Lemmens - 27 maart 2020 17:26

Beste,heb je al berichten gekregen omtrent je vraag om een auto te kopen in Duitsland?ik zou nu ook een auto uit Duitsland willen kopen,maar weet niet of dat kan nu,en of de grens open is.mvg koen

J. van Haaren - 27 maart 2020 10:20

In Duitsland zijn jagers persoonlijk verantwoordelijk voor de schade die het wild in een jachtgebied aanricht. Jacht uit schadebestrijding wordt in Nederland toegestaan met inachtneming van alle overige maatregelen (geen groepsvorming, 1,5 meter afstand).
- Hoe geldt dit voor Duitsland?
- Is het toegestaan om met twee personen in één auto in Duitsland je te verplaatsen?

Reageer
Marja Verburg J. van Haaren - 27 maart 2020 11:03

Verder raden Nederland en Duitsland dringend af van reizen die niet strikt noodzakelijk zijn. Gaat u als dat niet nodig is, de grens niet over. (2/2)
Mvg, de redactie

Marja Verburg J. van Haaren - 27 maart 2020 11:02

De Nederlandse jagersvereniging biedt actuele informatie over jagen in Dld: https://www.jagersvereniging.nl/update-adviezen-en-mededelingen-jagersvereniging-inzake-coronavirus/?utm_source=***+Permanent+***+Ledenlijst+2019&utm_campaign=945292e031-EMAIL_CAMPAIGN_2020_03_24_01_41&utm_medium=email&utm_term=0_cc836ead43-945292e031-110294121
De regels mbt jagen verschillen per deelstaat in Dld. Ws kunt het best nagaan welke regels de deelstaat hanteert waar u wilt jagen. (1/2)

berry joosten - 26 maart 2020 15:28

Mogen Poolse werknemers die in Nederland werken, nog wel de grens over van PL naar DE ?
Volgens LTO Nederland zouden de grenzen voor arbeiders ook dicht zijn.
Zie bron LTO Nederland.

Reageer
Marja Verburg berry joosten - 27 maart 2020 10:54

Polen heeft de grens met Dld gesloten, Dld niet met Polen. Voor zover we kunnen overzien, mogen mensen Polen wel verlaten: https://www.gov.pl/web/coronavirus/travel Duitse media melden dat Polen nu woon-werkverkeer tussen Polen en Dld heeft verboden. Poolse werknemers mogen wel naar Dld maar moeten als ze teruggaan naar Polen in quarantaine: https://www.welt.de/politik/deutschland/article206800779/Corona-und-Polen-Deutschland-bangt-um-medizinisches-Personal.html
Mvg, de redactie

W. Wallerbos - 26 maart 2020 14:10

Mag je eigenlijk überhaupt met 2 mensen in een auto zitten, de afstand is dan geen 1,5 meter meer?

Reageer
Marja Verburg W. Wallerbos - 27 maart 2020 10:29

Het lijkt ons dat je er met de nu in NL geldende regels er alleen met de auto op uit gaat als het strikt noodzakelijk is en dat je een tweede persoon meeneemt als dat echt niet anders kan. Zie voor meer info: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/03/24/aanvullende-maatregelen-23-maart. Of bel bij twijfel het Nlse publieksinfonummer: 0800-1351
Mvg, de redactie

G.Groot Roessink - 25 maart 2020 22:40

Mijn schoonmoeder komt morgen met het vliegtuig aan in München vanuit de Dominicaanse Republiek. Kan ik haar ophalen?

Reageer
Marja Verburg G.Groot Roessink - 26 maart 2020 09:44

De grens tussen Nederland en Duitsland is vooralsnog open, dus u kunt daar met de auto heen. U kunt op de site van het vliegveld van München nagaan welke regels er nu gelden en wat evt. beperkingen zijn: https://www.munich-airport.de/informationen-zum-coronavirus-covid-19-8385029#b4b7d4e2
Mvg, de redactie

A - 25 maart 2020 22:31

Mijn ouders wonen in Duitsland, kan ik die wel nog gewoon bezoeken?

Reageer
Marja Verburg A - 26 maart 2020 09:45

De grens tussen Nl en Dld is vooralsnog open. Maar zowel de Nederlandse als de Duitse regering raden dringend af van reizen die niet strikt noodzakelijk zijn.
Mvg, de redactie

Mirjam van Gastel - 25 maart 2020 21:16

Wij hebben een bedrijf in zweden en zijn nu in nederland. Via Denemarken kan er niet meer naar zweden gereisd worden, maar Stena Line vaart nog wel van Kiel naar Goteborg. Ik zie staan dat er veel grenzen gesloten zijn, maar lees niets over de veren naar zweden en Noorwegen. Is daar iets over bekend?

Reageer
Marja Verburg Mirjam van Gastel - 26 maart 2020 09:50

Dat kunnen wij als Duitslandweb-redactie niet overzien. U kunt voor meer informatie over Noorwegen terecht op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/reisadvies-noorwegen
Mvg, de redactie

George - 25 maart 2020 11:48

George van Hurck
Enig idee tot wanneer deze Maatregel van kracht van kracht blijft ,en eventueel verlengt word?
Wij vliegen de 1ste week van Mei vanaf Düsseldorf naar Athene om daar aan boord van een Cruise schip te stappen.
Ik vraag dit, omdat er eventueel een annulering op korte termijn aan zit te komen .

Reageer
Diana Westrik George - 26 maart 2020 22:24

Ik vind het heel vreemd, dat in Nederland de gemeentes beslissen of een camping open of gesloten moet blijven.
Alles qua activiteiten is gesloten, jongeren gaan echt niet voor hun tent zitten.
Sanitair wordt gedeeld, door allerlei mensen door heel Nederland, maar ook Duitsland.Duitsland probeert door bv campings gesloten te houden, toerisme tegen te gaan.
Nederland daar in tegen helemaal niet.
Ik woon in Duitsland, maar heb een seizoens plaats op een camping in Nederland wij gaan niet, geld

Marja Verburg George - 25 maart 2020 14:48

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt toeristische reizen dringend af tot ministens eind april: https://www.auswaertiges-amt.de/de/ReiseUndSicherheit/covid-19/2296762
Nederland noemt geen datum: https://www.nederlandwereldwijd.nl/actueel/nieuws/2020/03/17/reisadvies-reis-alleen-naar-het-buitenland-indien-noodzakelijk
We kunnen als redactie daarom vooralsnog niet overzien tot wanneer het reisadvies geldig blijft.
Mvg, de redactie

Laura - 25 maart 2020 10:19

Goedemorgen,
Mijn ouders komen na een week onzekerheid in Australie hopelijk a.s. zaterdag aan op vliegveld Frankfurt (na een reis van meer dan 30h via Amerika). Mijn man wil ze met auto gaan ophalen. Weten jullie of dit kan? Welke zaken moeten we rekening mee houden. Is het vliegveld gewoon open daar? Dank en gr Laura

Reageer
Marja Verburg Laura - 25 maart 2020 10:28

De grens tussen Nederland en Duitsland is vooralsnog open. Zo lang dat zo is, kunt u met de auto naar het vliegveld in Frankfurt rijden. Het vliegveld van Frankfurt informeert op de site over waar u op moet letten als u op de luchthaven bent: https://www.frankfurt-airport.com/de.html
Mvg, de redactie

Bobby - 25 maart 2020 08:30

Ik zit met mijn auto in Iran, kan ik zonder problemen met mijn auto terug naar Nederland?

Reageer
Marja Verburg Bobby - 25 maart 2020 14:53

Dag, dat kunnen wij als Duitslandweb-redactie niet overzien. Op de website https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/gevolgen-coronavirus-voor-reisplannen staat meer informatie (ook tel nrs) voor mensen die vanuit het buitenland terug willen naar Nederland. We hopen dat u veilig naar Nederland kunt komen.
Mvg, de redactie

M - 24 maart 2020 21:10

Mijn Vriendin woont in Duitsland (Ba-Wu) en het gaat heel erg slecht met haar vader. Ze heeft zo direct niemand om haar heen. Mag ik daar naar toe reizen?

Reageer
Wiebke Pittlik M - 24 maart 2020 22:07

De grens tussen Nederland en Duitsland is vooralsnog open. U kunt er voor zover wij kunnen overzien naartoe reizen. Baden-Württemberg is wel een van de deelstaten waar de meeste besmettingen zijn geconstateerd. Veel sterkte, ook voor uw vriendin. mvg, de redactie

Jos - 24 maart 2020 17:07

Ik zit dicht bij de grensstreek van Aken verblijf in Valkenburg in Limburg kan ik dan nog naar Aken gaan om naar de Real of naar de DM om inkopen te doen?

Reageer
Marja Verburg Jos - 25 maart 2020 10:24

De Nederlandse en Duitse regering raden dringend af van reizen die niet strikt noodzakelijk zijn. Gaat u als dat niet nodig is, de grens niet over.
Mvg, de redactie

bloemberg Jos - 24 maart 2020 18:29

nee natuurlijk kun je niet ``gewoon`` inkopen doen hoe duidelijk kan het zijn

P. - 24 maart 2020 14:36

Ik woon in een dorp in Nederland dichtbij de grens van Duitsland, mag ik mijn collega die wel in Duitsland woont gewoon ophalen? We werken allebei bij een Nederlands bedrijf.
Tevens werken wij voor werkzaamheden in het noorden van Nederland, mogen wij door Duitsland blijven rijden en dan in het noorden weer de grens over met Nederland?

Reageer
Wiebke Pittlik P. - 24 maart 2020 22:10

U kunt naar Duitsland, de grens is vooralsnog open, maar beide overheden vragen dit zo min mogelijk te doen. Mvg, de redactie

A. Goedegebuure - 23 maart 2020 15:05

Ik moet werkzaam verrichten aan mijn stacaravan in Duitsland (Eifel). Als ik verder de camping niet af ga en de ontwikkelingen in Duitsland goed in de gaten houd (En mij aanmeld en registreer bij de ambassade), kan/mag ik dan nog die kant op?

Reageer
Marielle A. Goedegebuure - 23 maart 2020 16:20

Waarom zie ik hier dan nog steeds Duitse mensen vakantie vieren net over de grens in nederland. Wij gingen ook altijd tanken in kevelaer maar tanken nu hier.

Marja Verburg A. Goedegebuure - 23 maart 2020 15:16

De Nederlandse en Duitse regering raden dringend af van reizen die niet strikt noodzakelijk zijn. Gaat u als dat niet nodig is, de grens niet over. Bovendien zijn campings in Duitsland grotendeels gesloten, omdat toeristische overnachtingen niet meer zijn toegestaan.
Mvg, de redactie

Aangepast op 2020-03-23 15:24:08

Mir - 23 maart 2020 14:59

Hoi,
Wij hebben 25 april een vakantiehuis geboekt rechtstreeks bij een park in Duitsland. We hebben aanbetaald en moeten nu het restbedrag voldoen. Kunnen we daar nog maar beter even mee wachten? En hebben we recht op terugbetaling van de aanbetaling als het niet door kan gaan? Is er uberhaupt al zicht op of dit soort vakanties door kunnen gaan? Alvast bedankt, met vr grt mir

Reageer
Marja Verburg Mir - 23 maart 2020 15:21

Wanneer toeristische overnachtingen in Duitsland weer worden toegestaan, is nog niet te voorzien. Hoe annuleringen van vakanties worden afgehandeld, kunnen wij op dit moment als redactie niet overzien. Dat zal ook van de soort reservering afhangen. Daar zal het park in Duitsland wellicht tzt contact met u over opnemen. Zie ook: https://www.consumentenbond.nl/reisverzekering/annulering-of-omboeken-reis-bij-onrust en https://www.tagesschau.de/inland/faq-reiserecht-corona-101.html
Mvg, de redactie

Aangepast op 2020-03-23 18:23:46

Katrijn - 22 maart 2020 22:20

Wij wonen in een klein dorpje net over de grens in Dld. Mogen mijn 3 kinderen met de nieuwe maatregelen nog (samen) op de straat achter ons huis spelen? Ze zijn er de afgelopen dagen heerlijk aan het skeeleren... Er zijn verder geen andere kinderen en eigenlijk ook nauwelijks andere mensen. Of mogen ze alleen in de tuin spelen?

Reageer
Marja Verburg Katrijn - 23 maart 2020 09:54

@Conny: de grenzen tussen NL en Dld zijn vooralsnog open (stand 23-3, 9.45 uur). Dus u kunt naar Nederland reizen.

Conny Katrijn - 23 maart 2020 09:36

Goedemorgen, wij willen vandaag terug vanuit Freisen naar Nederland. Moeten vanuit onze Duitse woning terug naar Nederland om te gaan werken. Is dit mogelijk

Marja Verburg Katrijn - 23 maart 2020 09:17

@Katrijn: In Duitsland mogen mensen alleen nog met 1 persoon die niet tot het eigen huishouden hoort in het openbaar zijn. Met de eigen gezinsleden mogen mensen nog wel buiten zijn. Iedereen moet 1,5 meter afstand houden. Kinderen kunnen dus met 1 ander kind dat niet uit het eigen gezin komt buiten spelen als ze anderhalve meter afstand houden.
Mvg, de redactie

Aangepast op 2020-03-23 15:21:50

Xxx - 22 maart 2020 21:48

Mag ik als nl wel nog mijn boodschappen halen bij kaufland herzogenrath?

Reageer
Tukker55 Xxx - 25 maart 2020 07:12

Boodschappen in Duitsland lijkt mij niet in de categorie "strikt noodzakelijk ". Meer het tegenovergestelde willen doen als zo min mogelijk de grens over . De boodschappen kunnen ook worden gedaan in de plaats waar u woont. Wat is weegt zwaarder voor u , Het mogelijk verspreiden van het virus ( als u de drager bent ) of een financieel voordeeltje bij de duitse supermarkt.

Marja Verburg Xxx - 23 maart 2020 09:08

De Nederlandse en Duitse regering raden dringend af van reizen die niet strikt noodzakelijk zijn. Gaat u als dat niet nodig is, de grens niet over.
Mvg, de redactie

Rodriguez - 21 maart 2020 16:17

Laat die lockdown maar komen.
Met alle respect, Nederlanders, Belgen etc luisteren niet naar de maatregelen en gaan gewoon gezellig reizen, grenzen oversteken om uitgaansgelegenheden op te zoeken, met elkaar groepjes vormen voor wat dan ook etc etc etc. Als wij als mens niet willen luisteren naar de maatregelen dan vragen wij er als mensen toch ook om?!
Wees verantwoordelijk en denk na, ook al is het allemaal zwaar, moeilijk, saai of wat voor reden dan ook.

Reageer
Sylvia Rodriguez - 31 maart 2020 17:32

Wij hebben een tweede woning in Duitsland en daar moet veel aan gebeuren
Als wij de oversteek maken is dat dan ook alleen maar om te voorkomen dat de boel daar niet verpaupert
Niks geen uitgaan stappen of winkelen hooguit de broodnodige boodschappen
Als grens gesloten wordt zal het lastig worden om grens over te gaan en zal een hoop tijd gaan kosten terwijl ik al veel meer tijd kwijt ben omdat ik hier in Nederland in de zorg werk en extra moet werken

Netty de vries vanEngelen Rodriguez - 22 maart 2020 17:59

Ben alleen erg benieuwd of ik eind juni m'n vakantie in het zwarte woud kan gaan maken

Marielle Rodriguez - 22 maart 2020 07:44

Ik vind ook dat de grenzen dicht moeten ik woon in de grensstreek met duitsland de mensen gaan gewoon winkelen en tanken. Maar ook nu zie ik ook veel campers en caravans met duits kenteken vakantie vieren hier en het is nog geen pasen. Om het tegen te gaan dat Nederlanders en Duitsers gewoon voor niet noodzakelijke dingen de grens overgaan vind ik dat het dicht moet. Woon-werk verkeer moet nog kunnen en andere belangrijke dingen.

Henk Westerhuis - 21 maart 2020 01:10

Ik kijk nu naar de statistieken mbt corona op worldometers.info.

Hoe kan het dat in Duitsland bij ca. 20.000 gevallen 'slechts' 68 mensen zijn overleden, dus ca. 0,3% en dat in veel andere landen 10x zo veel mensen overlijden?

Ook telt Duitsland slechts 2 kritische gevallen tov 20.000 gevallen. Ter vergelijking in Nederland: 210 kritische gevallen tov bijna 3.000 corona gevallen.

In Duitsland lijkt de behandeling dus buitengewoon goed.

Wat kunnen andere landen van Duitsland leren?

Reageer
DrB Henk Westerhuis - 22 maart 2020 14:03

In Duitsland hebben ze 4 keer zoveel IC bedden had ik begrepen?

Marja Verburg Henk Westerhuis - 21 maart 2020 10:11

'Een vandaag' besteedde hier vrijdag aandacht aan. Een Nlse epidemologe legde uit dat in Dld veel meer wordt getest, ws is de epidemie in Nl groter maar dat zien we niet terug in de cijfers omdat hier minder wordt getest. Zie: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/eenvandaag-20-03-2020/ (v.a. min 0:50)
Mvg, de redactie

Aangepast op 2020-03-21 10:29:28

Tanja Henk Westerhuis - 21 maart 2020 09:02

In Duitsland worden veel meer testen gedaan. Vandaar dat hoge getal in Nederland lopen ook veel meer rond hoor maar die voelen zich niet echt ziek. Dat is het linke er aan niet iedereen heeft door wat ze met zich mee dragen.

wim jansen - 20 maart 2020 23:48

Willem jansen,
Even nog wat toelichting op mijn vorige bericht. Ik ben van plan om via de weg Poznan /Berlijn te rijden en verder via de A1 via Hengelo naar Amersfoort. Op dit moment zit ik in Warschau.

Reageer
willem jansen - 20 maart 2020 23:39

WILLEM 20-3-2020
Weet iemand of ik met de auto de grens over kan naar duitsland. Ik heb een poolse auto van mijn onderneming. Moest naar een meeting op 17 maart en kan nu niet meer weg.Heb nog wel een retourticket van de KLM en nog een van Wizz-air. Maar die vliegen niet meer. Misschien wil er nog iemand meerijden naar Nederland??? Ik heb plaats voor 3 personen. willemcjansen@yahoo.com

Reageer
Petra van Geffen willem jansen - 21 maart 2020 17:26

Wij hadden een reis geboekt bij vakantie-discounter en zouden 7 april vertrekken. Die zijn ook aangesloten bij Alltours! Wij hebben gisteren van de Vakantie-discounter een mail gehad dat onze reis wordt geannuleerd en dat we binnen 2 weken ons geld terugkrijgen. Dus kan waarschijnlijk nog een paar dagen duren voor jullie iets horen.

Anne-marie - 20 maart 2020 16:24

We wonen in NL en zouden op 23 april vanaf Keulen vliegen naar Turkije. De Duitse reisorganisatie Alltours heeft alle klanten al laten weten dat ze alles cancelen t/m 30 april (via een kennis vernomen). Wij hebben hiervan nog niets vernomen van onze Nederlandse reisorganisatie. Is er hierover in Duitsland al meer bekend dan dat ze in NL weten? Alltours moet dat toch ook ergens op "staven". We moeten het restant namelijk vandaag betalen (laatste mogelijkheid)

Reageer
Marja Verburg Anne-marie - 21 maart 2020 10:04

@Hilda Hofstra: alle toeristische overnachtingen in Duitsland zijn verboden (zie ook de tekst in het artikel hierboven). De Duitse en de Nederlandse regering raden dringend af van alle reizen die niet strikt noodzakelijk zijn. Gaat u als het niet nodig is de grens niet over.
Mvg, de redactie

Marja Verburg Anne-marie - 21 maart 2020 10:01

@Anne-marie: dat kunnen wij als redactie niet overzien. U kunt ws het beste contact opnemen met uw Nlse reisorganisatie.
Mvg, de redactie

Hilda Hofstra Anne-marie - 20 maart 2020 21:53

Wij hebben een vaste plek op een vrijetijdsgebied net over de grens in Emsland. Er gaan geruchten dat we er niet meer heen mogen. We zijn daar geheel zelfvoorziend en er zijn ook mensen die er permanent wonen. Weet iemand hier meer over.

Herman - 20 maart 2020 15:24

Wij komen 22 maart terug uit spanje.op vliegveld Düsseldorf.Mogen we opgehaald worden vanuit Nederland?

Reageer
Marja Verburg Herman - 21 maart 2020 09:58

Voor zover wij kunnen overzien, kan dat zolang de grenzen tussen Nl en Du open zijn. Vooralsnog is dat het geval (stand 21-3, 10u).
Mvg, de redactie

M.Verbon - 20 maart 2020 14:57

Mijn schoondochter woont in Dusseldorf en reist morgen terug vanuit Nederland. Wat zijn de procedures mogen Duitsers straks niet meer naar NL?

Reageer
Marja Verburg M.Verbon - 21 maart 2020 09:57

Vooralsnog is de Nls-Duitse grens open (stand 21-3, 10u). Maar de Nederlandse en de Duitse regering raden dringend af van reizen die niet strikt noodzakelijk zijn. Wat de regels zouden zijn als de grens zou worden gesloten, kunnen we als redactie nu niet overzien. Mvg, de redactie

Willem - 20 maart 2020 14:37

Mijn vrouw gaat vanavond naar Polen, daar ze Poolse is...zijn de tankstations en WC gelegenheden langs de snelweg nog open, daar ze wel minimaal 1 of 2x een plaspauze wil nemen

Reageer
Marja Verburg Willem - 21 maart 2020 09:54

@willem, @Ton, de grens tussen NL en Dld is vooralsnog open (stand 21-3, 9.45 uur) dus u kunt door Duitsland rijden. Zowel Nederland als Duitsland raden dringend af van reizen die niet strikt noodzakelijk zijn. Tankstations in Duitsland zijn open, toeristische overnachtingen zijn verboden.
Mvg, de redactie

Ton Willem - 20 maart 2020 21:26

Mijn vrouw is Poolse. Wij zijn recent getrouwd, maar wonen nog even apart in resp. NL en Polen. Ik wil na 30 maart naar haar toe rijden. Ik mag Polen in als echtgenoot van een Poolse. Kan ik door Duitsland rijden en kan ik evt. ook ergens overnachten, aangezien ik alleen rijd.

Paul - 20 maart 2020 13:52

Als je in Duitsland bent en de grens sluit, kun je dan nog wel terug naar Nederland met de auto of zit je dan als Nederlander aan de Duitse kant 'gevangen'? Zijn er regels over de termijn tussen aankondiging en daadwerkelijk sluiten? M.a.w. krijg je na de aankondiging dat de grens sluit nog enkele uren om naar Nederland te reizen?

Reageer
Marja Verburg Paul - 20 maart 2020 14:16

Voor de landen waarmee Duitsland de grenzen gesloten heeft, geldt dat EU-burgers mogen terugkeren naar hun land van herkomst. Zie het bericht hierboven. Als de NL-DU grens sluit, is dus waarschijnlijk dat u naar Nederlander naar huis kunt. Maar zowel Nederland als Duitsland raden mensen dringend af te reizen als het niet strikt noodzakelijk is. Gaat u als het niet nodig is de grens dus niet over en blijft u thuis.
Mvg, de redactie

John - 20 maart 2020 13:20

Ik ben van plan om morgen te gaan fietsen in Tecklenburg. Ik doe geen horeca of tankgelegenheden aan. Heeft u enig idee of dit problemen zou opleveren tijdens het reizen met de auto?

Reageer
Piet John - 21 maart 2020 07:58

John serieus!? Fietsen in Tecklenburg. Dit is waarom we in Nederland dus een lockdown moeten hebben.

Marja Verburg John - 20 maart 2020 14:13

De Nl-Du grens is vooralsnog open maar zowel Nederland als Duitsland raden mensen dringend af te reizen als het niet strikt noodzakelijk is. Gaat u als het niet nodig is de grens niet over. Zie het bericht hierboven.
Mvg, de redactie

W. Blokpoel - 20 maart 2020 10:20

Hallo, wanneer eindigt de maatregel dat alle vakanties zijn geschrapt?
Wij zouden graag van 27 april tot 3 mei naar een camping in Keulen gaan, denkt u of dit dan al mogelijk is?

Reageer
Marja Verburg W. Blokpoel - 20 maart 2020 12:07

@Verschoven: de grens tussen NL en Dld is vooralsnog open en Duitse tankstations ook. Maar Nederland en Duitsland raden dringend af van reizen die niet strikt noodzakelijk zijn. Gaat u als dat niet nodig is de grens niet over.
Mvg, de redactie

Verschoven W. Blokpoel - 20 maart 2020 11:58

Kan ik vanavond nog tanken in duitsland aan de grens van venlo?

W. Blokpoel W. Blokpoel - 20 maart 2020 11:01

Okee, bedankt voor de reactie. Ik las wel dat het minimaal nog tot 19 april duurt.

Marja Verburg W. Blokpoel - 20 maart 2020 10:55

Dat kunnen wij als redactie niet overzien. Duitsland heeft geen einddatum genoemd bij de maatregelen over winkelsluitingen en het verbieden van toeristische reizen.
Mvg, de redactie

Dennis - 19 maart 2020 22:01

Ik (Nederlander) heb een zoon in Duitsland, die bij zijn Duitse moeder woont. Ik haal hem 1x per 3weken voor een week naar Nederland. Kan dat nog steeds als straks de grenzen sluiten, of moet ik iets met moeder regelen bij de grens voor de overdracht?

Reageer
Marja Verburg Dennis - 20 maart 2020 10:17

Welke regels er gelden als de Nl-Dtse grens zou worden gesloten, kunnen we als redactie niet overzien. Ws kunt u het best contact opnemen met Buitenlandse Zaken met uw vraag. Zie: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/veelgestelde-vragen-over-het-coronavirus-en-reizen-van-en-naar-het-buitenland en https://www.nederlandwereldwijd.nl/actueel/nieuws/2020/03/17/reisadvies-reis-alleen-naar-het-buitenland-indien-noodzakelijk
Mvg, de redactie

frans - 19 maart 2020 21:54

Mijn vriendin woont in München, mag ik nog haar toe met de trein en daar bij haar blijven? Zoals u al zei, de grenzen zijn nog open tussen NL en DL, maar als ik de trein zit mag ik wel de grens over gaan? Of zegt de politie straks dat ik terug moet?

zie: under note....
https://www.nightjet.com/en/

Reageer
Marja Verburg frans - 20 maart 2020 10:07

Nederland en Duitsland raden dringend af van reizen die niet strikt noodzakelijk zijn. Hoe het zit met internationale treinreizen en hoe dat zich zal ontwikkelen, kunnen we als redactie op dit moment niet overzien. Neemt u contact op met NS internationaal en/of met de Deutsche Bahn: https://www.bahn.de/p/view/home/info/corona_startseite_bahnde.shtml
Mvg, de redactie

Ger - 19 maart 2020 20:36

Hallo hoe zijn de regels in Duitsland met het afstand houden van elkaar .
Op het werk staan de werknemers schouder aan schouder te werken

Reageer
Marja Verburg Ger - 20 maart 2020 09:46

Duitsland (regering en RKI, het Duitse RIVM) adviseert een afstand van 1 tot 2 meter te houden van mensen die ziek zijn. Zie: https://www.rki.de/SharedDocs/FAQ/NCOV2019/FAQ_Liste.html (vraag 6) en https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/coronavirus/ausbreitung-coronavirus-1716188 (vraag: Wie kann man sich schützen?)
Mvg, de redactie

Erica - 19 maart 2020 16:40

We zijn al een half jaar bezig met onze emigratie naar Duitsland; het huis is gekocht; de verhuiswagen besteld. Ik start 1 april met mijn baan in Lingen. Ik zit nu tussen twee werelden; einde werk in NL en straks kan ik niet starten/wonen in DTL omdat ik de grens niet over mag. Voor ons is de verhuizing noodzakelijk. Ik durf de huur niet op te zeggen, maar dubbele kosten overleef ik ook niet.

Reageer
Marja Verburg Erica - 20 maart 2020 09:37

De grens tussen NL en Dld is vooralsnog open (stand 20-3, 9.30 uur). Ws kunt het best contact opnemen met de Duitse gemeente waar u naar toe verhuist om na te gaan of en hoe de verhuizing kan plaatsvinden. Uw Nlse gemeente kan u wellicht ook helpen met de vragen die u heeft over huur opzeggen. Sterkte in deze moeilijke tijden.
Mvg, de redactie

Nancy - 19 maart 2020 15:59

Hallo, wij zijn momenteel in ons huis hinterhausen en komen er niet buiten,
Kunnen wij zondag 22 maart met auto over de grens van Duitsland naar België naar onze permanente woning in knokke.
Vr.gr

Reageer
Nancy Nancy - 20 maart 2020 11:58

Dank u wel voor de inlichting

Marja Verburg Nancy - 20 maart 2020 09:32

Vooralsnog (stand 20-3, 9.30u) zijn de grenzen tussen Duitsland en België open dus u kunt naar huis rijden. Mochten de grenzen wel sluiten: bij de landen waarmee Duitsland de grens nu gesloten heeft, worden EU-burgers onderweg naar huis in principe doorgelaten.
Mvg, de redactie

Yildirim - 19 maart 2020 14:46

20 maart komt mijn vrouwe uit Turkiye naar Dusseldorf airport. Mag ik gaan haar ophalen??

Reageer
Marja Verburg Yildirim - 19 maart 2020 15:02

De grens tussen Nederland en Duitsland is vooralsnog open (stand 19-3, 15 uur), dus u kunt in principe naar Duitsland om uw vrouw op te halen. Er worden wel veel vluchten gecanceld dus ws goed na te gaan of de vlucht van uw vrouw doorgaat.
Mvg, de redactie

Patrick Moeyaert - 19 maart 2020 14:29

Ben eigenaar van een tweede woninng in Rheinland Pfalz, Vulkaaneifel (omgeving Gerolstein) - ik doe aan thuiswerk van hieruit wat de overheden ook aanraden om te doen - al mijn gerief staat daar trouwens ook - ik veronderstel dat dit geen probleem is om Duitsland binnen te rijden en mij dan ook met mijn echtgenote daar tijdelijk te settelen en verder te werken van daaruit? Is waarschijnlijk ook een argument mocht de grens zelfs sluiten?

Reageer
Marja Verburg Patrick Moeyaert - 20 maart 2020 11:22

@Marieke: De Duits-Nederlandse grens is vooralsnog open (stand 20-3, 11.15 uur). De Duitse en de Nederlandse regeringen raden echter dringend af van reizen die niet strikt noodzakelijk zijn. Welke regels er gelden als de grenzen zouden worden gesloten, kunnen we als redactie nu niet overzien. Tot nu toe zijn bij grenzen die Duitsland met andere landen sloot, goederen- en woon-werk-verkeer uitgezonderd.
Mvg, de redactie

Marieke Patrick Moeyaert - 19 maart 2020 18:57

Mijn vader een heeft boerderij in Duitsland in het weekend komt uit altijd terug.
Worden de grenzen ook voor je gesloten als je er werkt? En zou het kunnen zijn dat hij dan niet meer terug kan naar Duitsland?

Marja Verburg Patrick Moeyaert - 19 maart 2020 15:00

De NL-DU grens is vooralsnog open dus u kunt naar Duitsland reizen. Maar Nederland en Duitsland raden dringend aan om alleen nog te reizen als het strikt noodzakelijk is. Gaat u de grens niet over als het niet nodig is. Mocht u toch de komende periode in Dld willen doorbrengen, is misschien goed na te gaan of u daar voor zorg in aanmerking komt, als dat nodig is, en welke zorgcapaciteiten er zijn.
Mvg, de redactie

sema yildiz - 19 maart 2020 14:00

hallo, ik zou mijn dochter willen bezoeken in Duitsland / Beieren. zij is nl hoogzwanger en zal binnenkort bevallen. mag ik met de auto de grens oversteken naar duitsland?

Reageer
Ed Bruynzeels sema yildiz - 20 maart 2020 07:17

Momenteel zijn er in delen van Beieren gebieden met zgn. Ausgangssperre: men mag zich voor het hoogst noodzakelijke op straat begeven en men mag het gebied niet uit of in. Minster-President Söder van Beieren heeft gesteld, dat het aantal gebieden uitgebreid kan worden of dat er zelfs een Ausgangssperre voor heel Beieren gaat gelden. Daarnaast is de Katastrofenfall uitgeroepen, een soort noodtoestand. Voor heel Duitsland geldt een reisverbod om niet zakelijke redenen.

Marja Verburg sema yildiz - 19 maart 2020 14:57

De grens tussen NL en Dld is vooralsnog open (stand 19-3, 14.45 uur). Maar Nederland en Duitsland raden dringend aan om alleen nog te reizen als het strikt noodzakelijk is. De reisregels zijn de afgelopen dagen steeds verder aangescherpt en het valt niet uit te sluiten dat ze nog strenger worden of dat de Nl-Du grens wordt gesloten.
Mvg, de redactie

Willemijn - 19 maart 2020 12:28

Goedemiddag,
Wij zijn een onderneming en leveren goederen aan hengelsportzaken en dierenwinkels in Duitsland. Sommige winkels geven aan te moeten sluiten en sommige geven aan open te zijn. We willen uiteraard niet tegen de regels in gaan en graag weten of het is toegestaan om de winkels te bevoorraden.

Reageer
Marja Verburg Willemijn - 19 maart 2020 14:52

Voor zover wij kunnen nagaan is goederenverkeer aan winkels die mogen openblijven toegestaan. Zie voor een overzicht: https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/buerokratieabbau/vereinbarung-zwischen-der-bundesregierung-und-den-regierungschefinnen-und-regierungschefs-der-bundeslaender-angesichts-der-corona-epidemie-in-deutschland-1730934
U kunt ws het best contact met de betreffende deelstaat of gemeente opnemen wat mbt leveranties uit Nederland nu is toegestaan.
Mvg, de redactie

Jolanda - 19 maart 2020 10:03

De Duitse regering heeft vakantiereizen in en buiten Duitsland verboden is aan deze maatregel een (voorlopige?) einddatum gekoppeld?

Reageer
Marja Verburg Jolanda - 20 maart 2020 11:41

@Jasper: De grens tussen Nederland en Duitsland is vooralsnog open (stand 20-3, 11.30 uur). Maar Nederland en Duitsland raden dringend af van reizen die niet strikt noodzakelijk zijn. Wat voor uw zakenreis geldt, kunt u ws het best nagaan bij de Duitse deelstaat of gemeente waar u zaken doet.
Mvg, de redactie

Jasper Jolanda - 19 maart 2020 12:18

Vraagje:

Zakelijke reizen Duitsland, Rheinland Pflaz (Idar-Oberstein) toegestaan ? Is er controle aan de grens, moet je aantonen dat het een zakelijke reis is. Hoor graag even .

Jasper

Marja Verburg Jolanda - 19 maart 2020 10:35

Nee, bij de bekendmaking van de maatregelen en op de site waar ze staan aangekondigd is geen einddatum genoemd. Zie: https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/buerokratieabbau/vereinbarung-zwischen-der-bundesregierung-und-den-regierungschefinnen-und-regierungschefs-der-bundeslaender-angesichts-der-corona-epidemie-in-deutschland-1730934
Mvg, de redactie

Sander Jansen - 19 maart 2020 09:48

Mijn vriendin woont in duitsland en zou moeten werken in België en wil dan naar mij komen in nederland , kan ze vandaag reizen met de auto vanuit Duitsland via België naar Nederland? En is het mogelijk dat ze dan volgende week ook weer terug kan?

Reageer
Marja Verburg Sander Jansen - 19 maart 2020 09:58

De grenzen tussen Duitsland en Nederland en tussen België en Nederland zijn vooralsnog open (stand 19-3, 10.00). Maar de Nederlandse en de Duitse regering raden dringend af van reizen die niet strikt noodzakelijk zijn. Of uw vriendin volgende week terug kan, kunnen wij als redactie nu niet overzien.
Mvg, de redactie

Trudy Van den Bosch - 19 maart 2020 09:17

Vraagje... M'n broer woont in Duitsland en is ernstig ziek. (geen corona) Mocht hij komen te overlijden mogen we wel naar hem toe dan? Bvd

Reageer
Marja Verburg Trudy Van den Bosch - 19 maart 2020 09:30

De grenzen tussen Nederland en Duitsland zijn vooralsnog open (stand van zaken 19-3, 9.30 uur) dus in principe kunt u naar Duitsland reizen. Bij de landen waarmee Duitsland de grenzen nu heeft gesloten, geldt overlijden van een familielid op dit moment als zwaarwegende reden om mensen toch door te laten (zie link naar BMI in artikel hierboven). We wensen u veel sterkte in deze moeilijke tijd.
Mvg, de redactie

Henk van Bruxvoort - 19 maart 2020 07:44

Mijn schoonzus woont in Nieuw Zeeland. Is nu in Nederland vanwege het sterven van mijn schoonvader. Nieuw Zeeland heeft haar inwoners nu terug geroepen. Zij heeft nu een vlucht op zaterdag 21 maart vanaf Frankfurt. Kan ik haar met de auto brengen en kom ik ook weer terug?

Reageer
Marja Verburg Henk van Bruxvoort - 19 maart 2020 09:22

De grens tussen Nederland en Duitsland is vooralsnog open dus u kunt naar Duitsland rijden (stand 19 maart, 9.15 uur). Inmiddels worden wel veel vluchten gecanceld, dus ws ook goed na te gaan of de vlucht die uw schoonzus geboekt heeft doorgaat.
Mvg, de redactie

W diepenhorst - 19 maart 2020 07:43

24 mei vakantie geboekt zou die nog door gaan

Reageer
Marja Verburg W diepenhorst - 19 maart 2020 09:23

Dat kunnen we als redactie nu nog niet overzien.
Mvg, de redactie

KM Blok - 19 maart 2020 01:39

Komend vanuit Zwitserland met de auto is ons (2 Corona-vrije volwassenen) aan de Duitse grens bij Basel (grote grensovergang op de E35) de toegang tot Duitsland geweigerd. We mochten dan wel NL-ers zijn, maar we kwamen uit Zwitserland en mochten daarom Duitsland niet in. Besluit van twee grenswachten plus hun chef: We moesten maar via Frankrijk&België terugrijden. Dat hebben we dan ook maar gedaan.
Dus de bovenstaande tekst "Nederlanders .... worden bij de Duitse grens doorgelaten." is onjuist.

Reageer
Marja Verburg KM Blok - 20 maart 2020 11:34

@Van den Brink: dat lijkt gezien de huidige situatie onwaarschijnlijk.
Mvg, de redactie

Van den Brink KM Blok - 19 maart 2020 09:04

Gaan de campings in Duitsland per 1 april open?

Marja Verburg KM Blok - 19 maart 2020 08:51

Dank voor uw bericht. We hoorden dat ook al van een andere reiziger die uit Zwitserland naar NL terug wilde. We gaan na bij het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken wat er aan de hand is want die geeft op de site aan dat Nederlandsers wel worden doorgelaten.
Mvg, de redactie

Aangepast op 2020-03-19 08:52:01

J groenewoud - 18 maart 2020 21:20

Mijn man werkt op een platform in de Noordzee en gaat via emden as vrijdag weer terug naar Nederland.
Zijn er problemen te verwachten??

Reageer
Marja Verburg J groenewoud - 19 maart 2020 09:26

De grenzen tussen Duitsland en Nederland zijn vooralsnog open (stand van zaken 19-3, 9.30 uur) dus in principe kan uw man vanuit Emden naar Nederland reizen.
Mvg, de redactie

Sandra - 18 maart 2020 19:22

Wij hebben een feest geboekt net over de grens in Duitsland op 18 april in een zaal,zal dit ook gecanceld moeten worden?

Reageer
Marja Verburg Sandra - 19 maart 2020 09:24

Daarvoor kunt u het beste contact opnemen met de feestlocatie.
Mvg, de redactie

Sonja - 18 maart 2020 16:44

Mogen dieren getransporteerd worden van Denemarken naar Duitsland? Waar kan ik daarover steeds de stand van zaken navragen?

Reageer
Marja Verburg Sonja - 18 maart 2020 19:57

U kunt Nlse informatie over reizen nagaan op: https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/gevolgen-coronavirus-voor-reisplannen Daar staan ook een tel.nrs. Info over reizen naar en door Duitsland vindt u op: https://www.auswaertiges-amt.de/de/ReiseUndSicherheit/covid-19/2296762 en op de site van het BMI (zie in het artikel hierboven)
Mvg, de redactie

Miranda - 18 maart 2020 14:55

Mag en is het nog mogelijk om als Nederlander net over de grens in Duitsland boodschappen te gaan doen.

Reageer
Marja Verburg Miranda - 18 maart 2020 15:13

De grens tussen NL en Dld is vooralsnog open. Maar Nederland en Duitsland raden dringend aan om alleen nog te reizen als het strikt noodzakelijk is. Bovendien zijn veel Duitse winkels gesloten om ervoor te zorgen dat het aantal sociale contacten wordt ingeperkt. Gaat u als het niet nodig is, niet de grens over.
Mvg, de redactie

George Ammerlaan - 18 maart 2020 14:13

beste redactie,
U schrijft dat Duitsland vakantiereizen in eigen land en het buitenland heeft verboden. Wat is daarvoor uw bron. Ik kan op de officiële websites van de Duitse overheid alleen vinden dat dit (zeer) wordt afgeraden.
De reden van mijn vraag: wij ontvangen jaarlijks veel Duitse gasten in ons zomerhuis en diverse van hen hebben al gevraagd om annulering van hun verblijf.
Afzegging op grond van een advies is anders dan afzegging op grond van een verbod.
Ik hoor graag van u.

Reageer
Marja Verburg George Ammerlaan - 18 maart 2020 14:31

Kanselier Merkel heeft dat maandag in haar persconferentie gezegd:
https://www.bundeskanzlerin.de/bkin-de/aktuelles/pressekonferenz-von-bundeskanzlerin-merkel-zu-massnahmen-der-bundesregierung-im-zusammenhang-mit-dem-coronavirus-1731022
Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt voor reizen en raadt die dringend af maar daar wordt het woord verbod idd niet genoemd.
Mvg, de redactie

Aangepast op 2020-03-18 14:43:53

Hans Hoste - 18 maart 2020 13:41

Wij zijn terug uit Feldberg regio Freiburg is dit een risico gebied mijn vrouw werkt in de zorg en moet dit meedelen op haar werk ?

Reageer
Marja Verburg Hans Hoste - 18 maart 2020 13:57

U kunt hiervoor het beste de informatie checken van het RIVM voor zorgprofessionals: https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/informatie-voor-professionals. Daar staat ook info over risicogebieden. Neemt u ook contact op met de werkgever.
Mvg, de redactie

Gijs - 18 maart 2020 13:29

Mogen poolse arbeiders (Nederlands sprekend) die tijdelijk in Polen zijn nu nog vanuit Polen door Duitsland naar Nederland reizen?

Reageer
Marja Verburg Gijs - 18 maart 2020 13:53

Duitsland heeft de grens met Polen niet gesloten en de Nederlands-Duitse grens is vooralsnog ook open (stand 18-3, 13.45u). Maar Duitsland en Nederland raden alle niet strikt noodzakelijke reizen af. Gaat u niet de grens over als het niet nodig is. De vraag is daarnaast of Polen u weer binnenlaat. Polen heeft de grens met Duitsland gesloten. De maatregelen worden in de verschillende landen bovendien per dag strenger, dus wat nu mogelijk is, kan volgende week heel anders zijn.
Mvg, de redactie

Shelley - 18 maart 2020 13:02

Dag, onze medewerkers vragen om een verklaring om de grens over te mogen voor woon-werk verkeer (valt in Nl onder cruciale beroepsgroep). Is dat nodig? Zoja, heeft iemand misschien een voorbeeld voor mij? Dank! Shelley

Reageer
Marja Verburg Shelley - 18 maart 2020 13:09

Daarvoor kunt het ws het best contact opnemen met de Duits-Nederlandse Handelskamer: https://www.dnhk.org/corona
Mvg, de redactie

Vos - 18 maart 2020 12:49

Heb al veel vraag en antwoorden gelezen. Zijn in 2e huis in Duitse grensstreek. Dunbevolkt in klein dorp. Gedisciplineerd gedrag ook hier. Veiliger naar ons idee dan onze woonplaats in de randstad. Vatbare partner. Berichten over grens met nederland in de gaten houden maar?

Reageer
Marja Verburg Vos - 18 maart 2020 13:04

Misschien ook goed om te kijken of u daar voor zorg in aanmerking komt, als dat nodig is en welke zorgcapaciteiten er zijn.
Mvg, de redactie

J. - 18 maart 2020 12:38

Mijn verloofde is Nederlands staatsburger en werkt in Ethiopie. Ze heeft een ticket voor volgende week naar Berlijn, waar ik woon en zij altijd verblijft als ze in Europa is. Wordt ze naar uw inziens doorgelaten en mag ze van het vliegveld af? Of moet ze per sé op doorreis naar Nederland zijn, dat kunnen aantonen en mag ze dan vervolgens het vliegveld dus niet af? Ik heb overal gezocht naar deze specifieke vraag, maar kan het helaas niet vinden. Hartstikke bedankt bij voorbaat voor uw advies!

Reageer
Marja Verburg J. - 18 maart 2020 13:07

Dat kunnen wij als redactie niet overzien. Neemt u evt. contact op met de Nlse ambassade in Berlijn of met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Zie ook: https://www.nederlandwereldwijd.nl/actueel/nieuws/2020/03/17/reisadvies-reis-alleen-naar-het-buitenland-indien-noodzakelijk
Mvg, de redactie

Arina - 18 maart 2020 12:11

Wij hebben voor Pasen bij roompot bad bentheim geboekt. Mogen wij daar dan gewoon naar toe. We hebben geen annulering verzekeringen.

Reageer
Peter Arina - 19 maart 2020 11:38

Q 6. Ik boekte een vakantie in Duitsland. Kan ik omboeken?
Heeft u een vakantie een Duits park met een aankomstdatum tot of op 18 april geboekt? Deze parken zijn helaas gesloten. Als alternatief voor een vakantie op de genoemde parken stellen wij u graag een verblijf op een Roompot park in Nederland voor. Uw aankomst- en vertrekdatum blijven dan ongewijzigd. Mocht u uw reis naar een Duits park toch willen uitstellen, dan kan dat ook.

https://www.roompot.nl/omboeken/

Marja Verburg Arina - 18 maart 2020 12:32

Roompot heeft alle vakantieparken in Duitsland gesloten: https://www.roompot.de/coronavirus/?_gl=1*8qztdj*_gcl_aw*R0NMLjE1ODQ1MzA0NjUuRUFJYUlRb2JDaE1JdXIyNS1QT2o2QUlWeVJuVENoM0JyUVF4RUFBWUFTQUFFZ0pXdl9EX0J3RQ.. (zie vraag 3). Duitsland heeft vakantiereizen in Duitsland verboden, Nederland raadt alle vakantiereizen naar het buitenland af.
Mvg, de redactie

LB - 18 maart 2020 11:17

Mijn partner is Nederlander en woont en werkt in Denemarken is daar Deens ingezetene kan hij dit weekend wel naar Nederland komen ivm bezoek familie die ernstig ziek is en kan hij ook weer terug naar Denemarken?

Reageer
Marja Verburg LB - 18 maart 2020 12:18

Dld laat mensen met een zwaarwegende reisreden aan de grens met DK door. Als vb noemt het BMI medische behandelingen en familiaire sterfgevallen: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/DE/themen/bevoelkerungsschutz/coronavirus/reisebeschraenkungen-grenzkontrollen/reisebeschraenkungen-grenzkontrollen-liste.html;jsessionid=69F6A7069E15AB8A7FA75656175FC180.1_cid295 Wij kunnen niet beoordelen of uw partner wordt doorgelaten. Neemt u evt contact op met de ambassade of buitenlandse zaken
De redactie

Jan Willem - 18 maart 2020 10:57

Is het virus water overdraagbaar? Hoe zit het met werk op rioolwaterzuiveringen?

Reageer
Jeroen heideman Jan Willem - 25 maart 2020 14:29

https://www.ad.nl/binnenland/rivm-coronavirus-aangetroffen-in-rioolwater-vermijd-direct-contact-met-afvalwater~a239ef12/

Update; wees voorzichtig

Jeroen heideman Jan Willem - 25 maart 2020 11:16

Jan Willem, recent onderzoek wijst uit dat virusrestanten van corona wel beperkt in het influent aanwezig zijn maar niet in het effluent. Minimaal gevaar voor blootstelling voor personeel. https://www.h2owaternetwerk.nl/h2o-actueel/kwr-vindt-coronavirus-in-rioolwater

Marja Verburg Jan Willem - 18 maart 2020 11:16

Kijkt u voor meer informatie over het coronavirus op de site van het RIVM: https://www.rivm.nl/
Mvg, de redactie

Joyce Nuyens - 18 maart 2020 02:02

We hebben een tweede huis in de eifel mogen we nog naar toe
voor onbepaalde tijd. We zijn Nederlanders.

Reageer
Marja Verburg Joyce Nuyens - 18 maart 2020 11:12

Duitsland heeft vakantierezien in Duitsland zelf verboden. Nederland en Duitsland raden aan om alleen nog te reizen als het strikt noodzakelijk is. Gaat u als het niet nodig is, niet de grens over.
Mvg, de redactie

Ed Bruynzeels Joyce Nuyens - 18 maart 2020 08:37

Lees het reisadvies van Nederland. De Duitse overheid heeft vakantiereizen verboden. Naar uw tweede huis reizen, lijkt mij niet beslist noodzakelijk. Vluchten voor het coronavirus kan men helaas niet.
Gezien de urgente situatie in de gezondheidszorg vanwege het coronavirus, weet ik niet of uw EHIC kaart op dit een garantie biedt op snelle zorg....
U zult niet vooraan liggen ingeval van langdurige zorg.

M.J.A. Keizer - 17 maart 2020 23:21

Goedenavond, en hebben een vakantiehuisje gehuurd bij Roompot in Cochem aankomst 30 maart. Roompot geeft aan dat het park gewoon open is en je dus gewoon moet komen, als je niet gaat is dat eigen keuze, je kunt geen beroep doen op annulering. Hoezo kunnen zij nog wel open zijn, terwijl de regering aangeeft dat wij niet mogen reizen voor toeristisch doeleind! Straks mogen we niet meer terug omdat de grens dicht zit. Is ROOMPOT niet verplicht de reis te annuleren?

Reageer
Marja Verburg M.J.A. Keizer - 18 maart 2020 12:33

Op de site van Roompot staat dat de parken in Duitsland zijn gesloten. Zie: https://www.roompot.de/coronavirus/?_gl=1*8qztdj*_gcl_aw*R0NMLjE1ODQ1MzA0NjUuRUFJYUlRb2JDaE1JdXIyNS1QT2o2QUlWeVJuVENoM0JyUVF4RUFBWUFTQUFFZ0pXdl9EX0J3RQ.. (zie vraag 3)
Mvg, de redactie

Ed Bruynzeels M.J.A. Keizer - 18 maart 2020 08:44

U moet iets verder lezen op de site van Roompot, u kunt uw verblijf omboeken. Nederlanders kunnen altijd terug naar Nederland. Roompot kan de reis niet annuleren, dat kunt u doen, wellicht dekt uw verzekering het. Roompot kan uit coulance uw boeking storneren. Ook Roompot is slachtoffer van overmacht.

Linda Sevriens - 17 maart 2020 22:30

Mag ik in Duitsland tanken ?

Reageer
Marja Verburg Linda Sevriens - 18 maart 2020 10:54

De grens tussen NL en Dld is weliswaar nog open (stand 18-3, 10.15 uur), dus u kunt heen en weer reizen. En de tankstations in Duitsland zijn ook open. Maar het strookt niet met het Duitse en het Nederlandse regeringsbeleid om alleen nog te reizen als het strikt noodzakelijk is. Gaat u als het niet nodig is, niet de grens over.
Mvg, de redactie

Aangepast op 2020-03-18 11:06:59

Eddy Linda Sevriens - 18 maart 2020 00:08

Ja, je kan gewoon in Duitsland tanken!

D Marskamp - 17 maart 2020 21:49

Mogen we met onze viskraam a. 's donderdag en vrijdag nog naar Duitsland, waar we wekelijks op standplaats bij Combi in Dorpen en Lathen vis verkopen?

Reageer
Marja Verburg D Marskamp - 18 maart 2020 11:06

Weekmarkten in Duitsland mogen open blijven en de grens tussen NL en Dld is vooralsnog (stand 18-3, 11u) open. Maar de Nederlandse en Duitse overheid raden reizen die niet strikt noodzakelijk zijn dringend af. Neemt u contact op met de gemeente of de organisatie van de markten, of ze doorgaan en of u er heen kunt.
Mvg, de redactie

Ed Bruynzeels D Marskamp - 18 maart 2020 08:29

Het lijkt me verstandig contact op te nemen met de lokale authoriteiten.

Jeroen Heideman - 17 maart 2020 21:35

Tsja, mijn reis is niet strikt noodzakelijk, maar toch. Ik ben Nederlander en woon op een paar kilometer van de grens.. Mijn vriendin is Duits en woont net aan de andere kant van de grens in Niedersachsen. Mogen we elkaar wel over en weer bezoeken?

Reageer
Marja Verburg Jeroen Heideman - 18 maart 2020 10:51

De grens tussen NL en Dld is weliswaar nog open (stand 18-3, 10.15 uur), dus u kunt heen en weer reizen. Maar het strookt niet met het Duitse en het Nederlandse regeringsbeleid om alleen nog te reizen als het strikt noodzakelijk is. Gaat u als het niet nodig is, niet de grens over.
Mvg, de redactie

Aangepast op 2020-03-18 11:04:04

Suzanne Jeroen Heideman - 18 maart 2020 10:10

Dit was inderdaad ook mijn vraag. Mijn partner woont in Dusseldorf, ik nu officieel nog in NL. Het plan was om begin april naar Dusseldorf te verhuizen. Natuurlijk moet ik mij hiervoor eerst uitschrijven in NL voordat ik naar de gemeente in Dusseldorf kan gaan om me daar in te schrijven. Heeft iemand enig idee of emigratie naar Duitsland een 'noodzakelijke reden' is om tegen die tijd de grens over te gaan? Vanuit de ambassade krijg ik vooralsnog geen reactie, dat is ook wel begrijpelijk nu.

Cupo Gabriele Jeroen Heideman - 17 maart 2020 21:47

ja dat is mijn vraag ook. ik woon in België en mijn vriendin woont in Aachen zou ik haar mogen bezoeken?

Wim Vanweersch - 17 maart 2020 21:18

Mag ik via Duitsland reizen om mijn dochter te halen die in Zweden studeert?

Reageer
Marja Verburg Wim Vanweersch - 18 maart 2020 10:49

De grens tussen NL en Dld is nu open, de Duits-Deense grens niet. Wij kunnen als redactie niet overzien of u naar Zweden kunt reizen. Volgt u voor meer informatie de reisadviezen van de Nlse overheid: https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/gevolgen-coronavirus-voor-reisplannen (daar vindt u ook tel nrs voor meer info).
Mvg, de redactie

Anton Wim Vanweersch - 18 maart 2020 07:35

Sorry, dit bericht was voor Diny...

Anton Wim Vanweersch - 18 maart 2020 07:34

Vanaf vandaag zijn enkel nog levensnoodzakelijke winkels geopend zoals apotheken en winkels die eten verkopen maar ook bouwmarkten. Kledij, inrichting, tuincentra, enz. zijn vanaf vandaag dicht.

Diny - 17 maart 2020 20:35

Kun je in Duitsland nog boodschappen doen zonder problemen.

Reageer
Marja Verburg Diny - 18 maart 2020 10:20

Veel winkels in Duitsland zijn nu gesloten. Zie tekst hierboven. De grens tussen NL en Dld is weliswaar nog open (stand 18-3, 10.15 uur), dus u kunt naar Duitsland reizen. Maar het strookt niet met het Duitse en het Nederlandse regeringsbeleid om alleen nog te reizen als het strikt noodzakelijk is. Gaat u als het niet nodig is, niet de grens over.
Mvg, de redactie

Anton Diny - 18 maart 2020 07:35

Vanaf vandaag zijn enkel nog levensnoodzakelijke winkels geopend zoals apotheken en winkels die eten verkopen maar ook bouwmarkten. Kledij, inrichting, tuincentra, enz. zijn vanaf vandaag dicht.

Michael - 17 maart 2020 19:36

Zaterdagochtend 20 maart moet ik mijn dochter ophalen vanuit Düsseldorf naar NL. Is dat mogelijk? Als er een beperking komt, wordt dit dan gezien als noodzakelijke reis? En moet iets meenemen als bewijs?

Reageer
Marja Verburg Michael - 18 maart 2020 10:17

De grens tussen Nederland en Duitsland is vooralsnog (stand 18 maart, 10.15 uur) open. U kunt dus naar Duitsland reizen en weer terug. Bij de grenssluitingen met andere buurlanden laat Duitsland EU-burgers die naar hun eigen EU-land terug willen door. Zie de tekst hierboven. Als het gaat om de aankomst van een vlucht, controleert u dan of de vlucht nog gaat. Veel vliegreizen worden gecanceld.
Mvg, de redactie

Aangepast op 2020-03-18 10:18:48

Tonnie van Loenen Michael - 17 maart 2020 23:42

Dat is ook mijn vraag. Mag ik mijn vriend 22 maart halen van het vliegveld in Düsseldorf?

Els - 17 maart 2020 19:19

Kun je nog overnachten in een Duits hotel met ontbijt en diner?

Reageer
Anton Els - 18 maart 2020 07:36

Alle hotels zijn gesloten...

Marja Verburg Els - 17 maart 2020 19:26

Nee, niet als het voor toeristische doeleinden is. Alle toeristische reizen binnen Duitsland of vanuit of naar het buitenland heeft de Duitse regering verboden. Hotelovernachtingen voor toeristische doeleinden kunnen niet meer worden geboekt. Zie de tekst hierboven. De regering wil dat mensen alleen nog reizen als het strikt noodzakelijk is.
Mvg, de redactie

Romke Hoekstra - 17 maart 2020 19:18

Wij hebben een eigen huis in Rijnland-Palts, mogen wij daar nog naar toe of valt dat onder toeristische doeleinden?

Reageer
Marja Verburg Romke Hoekstra - 17 maart 2020 19:30

De grens tussen NL en Dld is weliswaar nog open, dus u kunt naar Duitsland reizen. Maar het strookt niet met het Duitse regeringsbeleid om alleen nog te reizen als het strikt noodzakelijk is. De Duitse regering heeft vakantiereizen in en buiten Duitsland verboden.
Mvg, de redactie

Aangepast op 2020-03-18 10:12:28

FP Spee - 17 maart 2020 17:02

Wij hebben voor 29 maart t/m 2 april een hotel geboekt in Siedlinghausen/ Winterberg
Is dat nog verantwoord

Reageer
Marja Verburg FP Spee - 17 maart 2020 18:15

Dag, toeristische reizen binnen Duitsland of vanuit of naar het buitenland heeft de Duitse regering verboden. Hotelovernachtingen met toeristische doeleinden zijn ook verboden. De regering wil dat mensen alleen nog reizen als het strikt noodzakelijk is.
Mvg, de redactie

Ed Bruynzeels FP Spee - 17 maart 2020 17:07

Vakantiereizen in Duitsland zijn niet meer toegestaan.

Yoana - 17 maart 2020 15:40

Wij hebben een challet gehuurd in gebied van winterberg voor aankomende weekend van 20maart t/m 23maart. Is het aan te raden om toch te gaan?

Reageer
Ed Bruynzeels Yoana - 17 maart 2020 17:06

Vakantiereizen in Duitsland zijn niet meer toegestaan.

Wiebke Pittlik Yoana - 17 maart 2020 16:34

Dag, toeristische reizen binnen Duitsland of vanuit of naar het buitenland heeft de Duitse regering verboden. De regering wil dat mensen alleen nog reizen als het noodzakelijk is. Vakantieparken worden vanaf vandaag gesloten. Mvg, de redactie

Aangepast op 2020-03-17 16:54:43

Anna beck - 17 maart 2020 15:39

Ik ben voor een staaroperatie op 1 april gepland bij de oogklinik in Ahaus/westf. Kan ik deze nu beter verplaatsen naar later?

Reageer
Anton Anna beck - 18 maart 2020 07:38

Alle, niet dringende operaties, worden normaal gezien uitgesteld om capaciteit vrij te maken voor de behandeling van COVID-19.

Wiebke Pittlik Anna beck - 17 maart 2020 16:43

Neemt u daarvoor contact op met de kliniek. Klinieken blijven geopend, maar reizen in binnen- en buitenland wordt door de Duitse overheid afgeraden als het niet noodzakelijk is. De grens met Nederland is momenteel nog open. Mvg, de redactie

caroline - 17 maart 2020 14:59

Wij hebben een opdracht in crailsheim en perleberg kunnen we daar volgende week onze monteurs daar nog toe sturen ?

Reageer
Wiebke Pittlik caroline - 17 maart 2020 17:02

Hoe de situatie volgende week is, is nu nog niet te zeggen. Meer info over de situatie in Crailsheim hier: https://www.crailsheim.de/specials/buergerinformationen-coronavirus/
en Perleberg heeft een informatienummer en mailadres ingericht voor vragen over de maatregelen rondom het coronavirus: 00-49- (3876) 781-444 en coronainformation@stadt-perleberg.de
Algemeen: Reizen wordt afgeraden als het niet strikt noodzakelijk is. Toeristische reizen zijn niet meer toegestaan. Mvg, de redactie

Aangepast op 2020-03-17 17:02:42

Michel - 17 maart 2020 13:58

Beste Marja, hoe is het momenteel bij de diverse autohofen met de voorzieningen voor de beroepschauffeurs? Mvg. Michel

Reageer
Marja Verburg Michel - 17 maart 2020 14:23

Duitsland heeft op 16-3 de sluiting van veel winkels besloten, maar winkels die in dagelijkse behoeften voorzien, blijven open. Daaronder vallen ook tankstations. Die blijven dus open. Restaurants mogen open zijn van 6.00u tot 18.00u. Zie ook: https://www.bundesregierung.de/breg-de/themen/buerokratieabbau/vereinbarung-zwischen-der-bundesregierung-und-den-regierungschefinnen-und-regierungschefs-der-bundeslaender-angesichts-der-corona-epidemie-in-deutschland-1730934
Mvg, de redactie

Marieke - 17 maart 2020 12:43

Ik heb een tweede woning in Winterberg. Ik wil er volgende week heen om een aantal zaken te regelen m.b.t. onderhoud en het aanvullen van inventaris. Ik ga met een gehuurde bus. Mijn vriend en een vriendin reizen met mij mee. Is dit mogelijk?

Reageer
Marja Verburg Marieke - 17 maart 2020 12:47

De grenzen tussen NL en Dld zijn vooralsnog open (stand van zaken 17-3, 12.30u). U kunt dus zoals het er nu naar uitziet naar Dld reizen. Ook als de grens in de tussentijd zou worden gesloten, zou u volgens de huidige maatregelen naar NL terug kunnen reizen (zie bericht hierboven). Dld raadt overigens wel dringend reizen af die niet strikt noodzakelijk zijn.
Mvg, de redactie

Martin - 17 maart 2020 12:20

Ik heb nog voordat het corona virus in Italië uitbrak een bus gekocht daar. Nou staat 'ie er ondertussen al een tijdje en hij zal binnenkort daar echt een keer weg moeten. Hoe doe ik dat? Betreft een touringcar zonder passagiers uiteraard.

Reageer
Marja Verburg Martin - 17 maart 2020 12:29

Dat kunnen wij als redactie van Duitslandweb niet overzien. Bekijkt u hier het reisadvies van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken voor Italië: https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/italie/reizen/reisadvies Zie ook: https://www.nederlandwereldwijd.nl/contact/informatieservice-buitenlandse-zaken
Reisadviezen van de Duitse overheid vindt u hier: https://www.auswaertiges-amt.de/de/ReiseUndSicherheit/covid-19/2296762
mvg, de redactie

Peter Buis - 17 maart 2020 11:37

beste MArja
ik heb hierop bij de Hogeschool v Amsterdam veel Duitse studenten die twijfelen om terug te keren omdat ze bang zijn dat dat straks niet meer kan als de grenzen sluiten. Mogen studenten altijd terug de grens over als ze naar huis in Duitsland willen?

dank U

Reageer
Marja Verburg Peter Buis - 17 maart 2020 11:44

Vooralsnog mogen Duitsers in landen waarmee grenzen worden gesloten terugkeren naar Duitsland. Zie: https://www.bmi.bund.de/SharedDocs/faqs/DE/themen/bevoelkerungsschutz/coronavirus/reisebeschraenkungen-grenzkontrollen/reisebeschraenkungen-grenzkontrollen-liste.html;jsessionid=69F6A7069E15AB8A7FA75656175FC180.1_cid295
Zie ook: https://www.studereninduitsland.nl/studie-informatie/coronavirus-in-duitsland
Mvg, de redactie

Aangepast op 2020-03-17 11:50:54

P. Gianni - 17 maart 2020 11:06

Geachte,

In alle artikelen over het sluiten van (niet-noodzakelijke) winkels wordt gesproken dat er besloten is om deze te sluiten. Er wordt echter nergens aangegeven per wanneer deze maatregel voor winkels daadwerkelijk ingaat (voor horeca, sportclubs, etc. wel). Is dit inmiddels bekend?

Reageer
Marja Verburg P. Gianni - 17 maart 2020 11:32

Wanneer de winkels sluiten, bepalen de deelstaten. De ene deelstaat zal daar meer tijd voor nodig hebben dan de andere. U kunt het best op de websites van de deelstaten kijken wanneer de maatregelen ingaan. De bedoeling is in ieder geval dat het zo snel mogelijk gebeurt.
Mvg, de redactie

Arie - 17 maart 2020 10:55

Hallo, Inmiddels is het Dinsdag en mijn vraag is :Mag ik met mijn motor een dagrit maken in Duitsland om daarna weer terug te gaan naar huis?. ivm corona verspreiden wil ik tanken bij onbemande pomp indien mogelijk of nog in Nederland en zelf eten en drinken meenemen. Dus contact met anderen mijden zeg maar.

Reageer
Marja Verburg Arie - 17 maart 2020 11:34

De grens tussen Nederland en Duitsland is vooralsnog open (stand van zaken 17-3, 11.30 uur) dus u kunt naar Duitsland reizen en weer terug. Tankstations in Duitsland blijven ook met de nieuwe strengere maatregelen open. Maar de Duitse regering vraagt iedereen om niet te gaan reizen als het niet noodzakelijk is.
Mvg, de redactie

Aangepast door een administrator op 2020-03-17 16:18:15

Diana Konstantinovic - 17 maart 2020 08:33

Mijn oma ligt op sterven in Duitsland. Mag ik heen om afscheid te nemen?

Reageer
Marja Verburg Diana Konstantinovic - 17 maart 2020 09:52

De grenzen tussen Nederland en Duitsland zijn vooralsnog open (stand van zaken 17-3, 9.45 uur). U kunt dus naar Duitsland reizen.
Mvg, de redactie

Aangepast op 2020-03-17 09:55:46

Inge - 17 maart 2020 00:37

Mijn vader woont net over de grens in Duitsland. Hij is 81. Mag ik vanuit Nederland wel boodschappen gaan brengen?

Reageer
Marja Verburg Inge - 17 maart 2020 09:55

De grenzen tussen Nederland en Duitsland zijn vooralsnog open (stand van zaken 17-3, 9.45 uur). U kunt dus naar Duitsland reizen en uw vader boodschappen brengen.
Mvg, de redactie

Aangepast op 2020-03-17 11:36:02

Bouke - 17 maart 2020 00:26

Wij zijn in Zwitserland op vakantie en moeten komend weekend met de auto, door Duitsland, terug naar Nederland. Wat is het advies? Dank!

Reageer
Marja Verburg Bouke - 17 maart 2020 09:59

U wordt volgens de huidige stand van zaken (17-3, 12:00 uur) aan de Duits-Zwitserse grens gecontroleerd. NLers die via Dld naar huis willen, mogen door Dld reizen (zie bericht hierboven). U kunt overwegen eerder terug te gaan, de maatregelen kunnen strenger worden. In Dld zelf kunnen bijvoorbeeld nu geen hotelovernachtingen meer worden geboekt voor toeristische doeleinden. Zwitserland heeft bovendien op 16-3 de noodtoestand uitgeroepen en ook grenscontroles met Dld ingevoerd.
Mvg, de redactie

Aangepast op 2020-03-17 12:02:13

W.Koopman - 16 maart 2020 21:50

Mijn vrouw is met camper in Duitsland en komt einde deze week terug naar Nederland.Kan ze dan nog wel Nederland binnenkomen?

Reageer
Marja Verburg W.Koopman - 17 maart 2020 10:04

De grenzen tussen Nederland en Duitsland zijn vooralsnog open (stand van zaken 17-3, 10:00u). Uw vrouw kan dus nu vanuit Duitsland naar Nederland reizen. Het is niet uitgesloten dat de maatregelen strenger worden en ook de grens naar Nederland kan worden gesloten. Ws zal ze ook dan naar Nederland terug mogen reizen, maar uw vrouw zou kunnen overwegen eerder terug te komen. De Duitse regering heeft vakantiereizen in en buiten Duitsland inmiddels verboden (zie bericht hierboven).
Mvg, de redactie

MS - 16 maart 2020 21:43

mag er gevlogen worden vanaf Dusseldorf naar Zweden met Eurowings

Reageer
Marja Verburg MS - 17 maart 2020 10:08

Het aantal vluchten wordt drastisch ingeperkt. U kunt het best contact opnemen met uw luchtvaartmaatschappij of reisorganisatie over welke vluchten nog mogelijk zijn. Meer info ook op de website van vliegveld Düsseldorf: https://www.dus.com/de-de/services/coronavirus
Mvg, de redactie

Erik - 16 maart 2020 21:13

Wij hebben een vakantiereis per trein gepland naar Berlijn van 22 tot en met 27 april. Is er een (voorlopige) einddatum bekend van de maatregelen zoals het sluiten van restaurants en musea, etc in Duitsland?

Reageer
Marja Verburg Erik - 17 maart 2020 10:36

Kanselier Merkel heeft maandag 16-3 bij het bekend maken van deze maatregelen - sluiting van oa winkels en verbieden van vakantiereizen in Duitsland - geen einddatum genoemd en er staat ook geen datum in de richtlijnen (zie link in het bericht hierboven) die zijn afgesproken. Ze heeft gezegd dat hoe beter mensen zich aan de maatregelen houden, des te sneller deze fase voorbij is.
Mvg, de redactie

Sylvia Hendriks Erik - 16 maart 2020 21:39

De maatregelen zijn voorlopig voor 5 weken

D. Maassen - 16 maart 2020 20:38

Hallo, ik woon 1/3 vd maand in NL met mijn kinderen en 2/3 vd maand in DE met mijn vriendin en haar kinderen en reis in die periode (bijna) dagelijks op en neer naar mijn werk in NL, blijft dat mogelijk?

Reageer
Marja Verburg D. Maassen - 17 maart 2020 10:44

De grenzen tussen NL en DE zijn vooralsnog open (stand van zaken 17-3, 10:30u). U kunt dus tussen NL en DE reizen. Als de grenzen wel worden gesloten, hangt het van de voorwaarden af waarmee dat gebeurt. Tot nu toe gelden de Duitse grenssluitingen (met Denemarken, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Luxemburg) niet voor goederen- en woon-werk-verkeer. De grenspolitie bepaalt wie wordt doorgelaten. Wij kunnen als redactie niet overzien welke regels de politie daarbij hanteert.
Mvg, de redactie

Gert - 16 maart 2020 20:04

Bedankt voor alle updates, zeer waardevole informatie.

Reageer
Marja Verburg Gert - 17 maart 2020 10:44

Dank u wel.
Mvg, de redactie

J. Arkema - 16 maart 2020 18:34

Ik moet eind deze week voor werkzaamheden op mijn landbouw bedrijf, naar Denemarken. Denemarken kom ik waarschijnlijk wel in met mijn papieren. Maar kan ik dan een week later nog wel terug door Duitsland naar Nederland ?

Reageer
Marja Verburg J. Arkema - 16 maart 2020 19:00

Dat hangt er, voor zover wij kunnen overzien, van af of uw reis onder woon-werkverkeer valt en als noodzakelijk wordt gezien. U kunt daarvoor ws het best contact opnemen met de deelstaat of de gemeente via welke u Duitsland weer wilt binnenkomen.
Mvg, de redactie

Nanda Alberts - 16 maart 2020 17:24

Mijn man werkt in Duitsland net over de grens in Bocholt, mag dat gezien worden als woon werk verkeer?

Reageer
Marja Verburg Nanda Alberts - 16 maart 2020 17:40

Voor zover wij dat kunnen overzien wel. Neemt u bij twijfel contact op met de werkgever of de Duitse gemeente waar uw man werkt.
Mvg, de redactie

Aangepast op 2020-03-17 09:23:19

G.Frijns - 16 maart 2020 17:10

Hoezo blijft de grens tussen Nederland en Duitsland open.
We liggen hier in Limburg tegen het Bundesland NRW met de hoogste Corona infecties aan.
Nog valt het mee met de cijfers in Limburg maar we hebben hier elke dag de Duitsers
over de vloer die wel al met hoge infectiecijfers zitten. Wat is daar nu veilig aan ?

Reageer
Marja Verburg G.Frijns - 16 maart 2020 17:38

Duitsland heeft de grenzen gesloten met landen die het RKI - het Duitse RIVM - als risicogebieden heeft aangemerkt. Dat zijn nu - maandag 16-3, 17.30 uur - Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Denemarken en Luxemburg. Nederland heeft (nog) geen grenscontroles ingevoerd. Zie voor meer info over het Nlse beleid: https://www.nederlandwereldwijd.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/gevolgen-coronavirus-voor-reisplannen en https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19
Mvg, de redactie

Aangepast op 2020-03-16 17:39:03

Sophia - 16 maart 2020 16:27

Mag je als toerist nog vanuit Nederland naar Duitsland met de auto?

Reageer
Marja Verburg Sophia - 16 maart 2020 17:29

Vooralsnog - stand van zaken maandag 16 maart, 17.30 uur - is de grens tussen Nederland en Duitsland open. Maar de Duitse en de Nederlandse regering raden alle niet strikt noodzakelijke reizen af. Alle maatregelen - ook in Nederland - zijn erop gericht de verspreiding van het virus in te dammen en daarom zoveel mogelijk reizen en sociale contacten in te perken.
Mvg, de redactie

Meindert - 16 maart 2020 16:00

hallo wij moeten voor werk naar cuxhaven wat is wij het is voor 1 of 2 dagen...

Reageer
Marja Verburg Meindert - 16 maart 2020 17:27

Vooralsnog - stand van zaken maandag 16 maart - is de grens tussen Nederland en Duitsland open. Kijkt u voor meer informatie over maatregelen in Nedersaksen op: https://www.niedersachsen.de/Coronavirus. Neemt u ook contact op met uw werkgever in Duitsland.
Mvg, de redactie

A Robben - 16 maart 2020 13:11

Wij vliegen vanuit dusseldorf naar Egypte morgenochtend. Wat is het advies.

Reageer
Marja Verburg A Robben - 16 maart 2020 13:46

Zie hierboven. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken raadt alle niet strikt noodzakelijke reizen af. Alle maatregelen - ook in Nederland - zijn erop gericht de verspreiding van het virus in te dammen en daarom zoveel mogelijk reizen en sociale contacten in te perken. Er kan ook niet worden gegarandeerd dat u nog terug kunt. Neemt u ook contact op met uw reisorganisatie of luchtvaartmaatschappij.
Mvg, de redactie

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Corona in Duitsland':

‘Duitsers vallen terug op een oerbehoefte aan veiligheid’

‘Duitsers vallen terug op een oerbehoefte aan veiligheid’

Drie DIA-medewerkers over de Duits-Nederlandse mentaliteitsverschillen die zij in coronatijden zien.

Lees meer

Ook in Duitsland is mondkapjesnood hoog

Ook in Duitsland is mondkapjesnood hoog

Beschermende kleding is cruciaal in de corona-crisis. Ook Duitsland bewandelt onorthodoxe wegen om aan vraag te voldoen.

Lees meer

'Lage Duitse sterfte komt door veel testen'

'Lage Duitse sterfte komt door veel testen'

Minder dan 200 corona-doden in Duitsland, meer dan 400 in Nederland. Een opmerkelijk verschil.

Lees meer

Vaccinatie Merkel past in Duits coronabeleid

Vaccinatie Merkel past in Duits coronabeleid

De Duitse regering roept ouderen in de coronacrisis op zich te laten vaccineren tegen pneumokokken.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger