Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitse regering komt met basispensioen voor minima

Kort nieuws - 19 februari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse regering wil een basispensioen invoeren voor mensen die meer dan 33 jaar sociale lasten hebben afgedragen en toch te weinig pensioen hebben om goed van te leven.

Over dit basispensioen, Grundrente in het Duits, konden CDU/CSU en SPD het lang niet eens worden.  De SPD wilde een algemeen basispensioen, vergelijkbaar met de Nederlandse AOW. Maar de christen-democraten (CDU/CSU) willen de regeling alleen laten gelden voor lage inkomens.

Daarom komt er een inkomenstoets. Ook moeten de afgedragen sociale lasten hoog genoeg zijn. Jaren waarin iemand niet genoeg heeft afgedragen, tellen niet mee. De berekening is ingewikkeld, maar zou wel automatisch door de instanties moeten worden gedaan. 

Naar schatting zullen 1,3 miljoen Duitsers van de regeling profiteren. Als het parlement akkoord gaat, kan de regeling 2021 ingaan. In 2021 kost de Grundrente de overheid naar schatting 1,3 miljard euro. Lees meer bij Tagesschau

Vorig jaar nog constateerde de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) dat het Duitse pensioensysteem tekort schiet. Duitsers die hun leven lang fulltime werken krijgen minder pensioen dan het gemiddelde van de OESO-landen. Maar vooral voor mensen met afwijkende dienstverbanden, bijvoorbeeld parttimers en zelfstandigen moeten de pensioenvoorzieningen worden verbeterd, stelde de OESO.  

Tags: Grundrente

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Op weg naar een verloren decennium

Op weg naar een verloren decennium

Na tien gouden jaren danst de Duitse economie in 2020 op de vulkaan, schrijft econoom Carsten Brzeski.

Lees meer

Met de ogen wijd dicht

Met de ogen wijd dicht

Econoom en columnist Carsten Brzeski heeft een 'wake up call' voor de Duitse regering. Degradatie dreigt.

Lees meer

Ambitie

Ambitie

Duitsland moet op economisch vlak veel meer ambitie hebben, vindt Carsten Brzeski. En niet net als zijn zoon 'lekker chillen op de bank'.

Lees meer

Ein bisschen Rezession

Ein bisschen Rezession

Terwijl een recessie in de verte opdoemt, kijken Duitsers de andere kant op, ziet columnist Carsten Brzeski. Naar Helene Fischer.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger