Duitslandweb logo Duitslandweb

OESO: Duitse pensioenen onder de maat

Kort nieuws - 27 november 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Duitse pensioensysteem is beneden de maat, constateert de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een vergelijkende studie.

Zelfs mensen die hun leven lang fulltime werken krijgen minder pensioen dan het gemiddelde van de OESO-landen. Maar vooral voor mensen met afwijkende dienstverbanden, bijvoorbeeld parttimers en zelfstandigen moeten de pensioenvoorzieningen worden verbeterd, stelt de OESO. Ook is het huidige systeem niet draagkrachtig genoeg om de vergrijzing op te vangen. 

Het risico op 'Altersarmut', ofwel ouderenarmoede, is relatief groot in Duitsland. Dit geldt vooral voor vrouwen. Door de lagere lonen en de vele parttimers onder vrouwen, zijn de pensioenen voor vrouwen lager dan voor mannen. Lees meer bij Frankfurter Allgemeine Zeitung

De regering heeft net een concept voor een pensioenaanvulling voor lage inkomens voorgesteld. Maar die geldt alleen voor mensen die 35 jaar sociale lasten hebben afgedragen. Lees ook op Duitslandweb: Duitse coalitie bereikt compromis over basispensioen

Tags: pensioen

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Kapiteinsarmband

Kapiteinsarmband

De Duitse economie gaat de komende jaren door een serieuze, structurele transitie, waarschuwt econoom en columnist Carsten Brzeski.


Lees meer

Met 'Doppel-Wumms' door de crisis

Met 'Doppel-Wumms' door de crisis

Scholz introduceerde het begrip Doppel-Wumms onlangs met trots. En wordt er nu mee om de oren geslagen.


Lees meer

De landschappen bloeien toch

De landschappen bloeien toch

Geld, goed beleid en geduld; dat is de sleutel tot succes, stelt columnist Carsten Brzeski hoopvol vast.


Lees meer

Het keerpunt

Het keerpunt

Hoe de oorlog in Oekraïne ook afloopt, de Duitse 'Zeitenwende' kan niet meer worden teruggedraaid, schrijft Carsten Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger