Duitslandweb logo Duitslandweb

Veiligheidsconferentie: Steinmeier benadrukt belang Europa

Kort nieuws - 17 februari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De Duitse president Frank-Walter Steinmeier heeft vrijdag bij de opening van de Münchener Veiligheidsconferentie nadrukkelijk gewezen op het belang van Europa voor Duitsland. 

Duitsland moet meer verantwoordelijkheid nemen en minder zelfingenomen zijn, zei Steinmeier. In tijden van wereldwijd groeiend nationalisme moet Duitsland Europa meer dan ooit in het centrum van zijn buitenlands beleid plaatsen, stelde hij. 

Duitsland heeft de laatste tijd bijdragen aan de verdeeldheid in de EU, zei Steinmeier. Hij vindt dat het land weer zijn grootste verantwoordelijkheid moet erkennen: "het verenigde Europa bij elkaar houden". Duitsland is afhankelijk van Europa. Als het Europese project mislukt, zouden de lessen uit de Duitse geschiedenis na de Tweede Wereldoorlog ook in het geding zijn, aldus Steinmeier. 

Tegelijkertijd pleitte Steinmeier voor hogere Duitse defensie-uitgaven. Hij staat achter de 2-procentsnorm van de Navo, de afspraak dat Navo-lidstaten hun defensie-uitgaven uiterlijk in 2024 naar 2 procent van het bruto binnenlands product verhogen. Duitsland droeg vorig jaar 1,38 procent bij. Lees meer bij Süddeutsche Zeitung en Frankfurter Allgemeine

De Münchener Veiligheidsconferentie bood zondag ook de gelegenheid voor overleg over Libië. Het was een vervolg op de Libië-conferentie in Berlijn in januari, waar afspraken zijn gemaakt om de oorlogvoerde partijen in Libië niet te ondersteunen en geen wapens te leveren. Hoewel dat wapenembargo inmiddels is geschonden, spraken vertegenwoordigers van twaalf betrokken landen zich daarvoor zondag in München opnieuw uit. Over hoe de afspraken gecontroleerd moet worden, is nog geen overeenstemming bereikt. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Maas wil dat de EU bijdraagt aan de controle van het wapenembargo, zei hij maandagochtend voor een bijeenkomst met zijn Europese collega's in Brussel. Lees meer bij Tagesspiegel en Deutschlandfunk

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Fragment: 'Angela Merkel. De kanselier en haar tijd'

Journalist Ralph Bollmann schreef een lijvige Merkel-biografie. Een fragment uit de Nederlandse vertaling.

Lees meer

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

Ophef over miljoenen subsidie voor AfD-stichting

De aan de AfD gelieerde Erasmus-stichting maakt aanspraak op 70 miljoen subsidie. Dat wekt weerstand.

Lees meer

Tijdlijn Angela Merkel

Tijdlijn Angela Merkel

Bekijk in onze interactieve tijdlijn de belangrijkste gebeurtenissen in het leven en de politieke loopbaan van bondskanselier Angela Merkel.

Lees meer

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Podcast 'Achtung! Duitse Updates': Saksen-Anhalt

Een nieuwe aflevering van de actualiteiten-podcast, over de verkiezingen in de Oost-Duitse deelstaat Saksen-Anhalt

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger