Duitslandweb logo Duitslandweb

Duitsland verbiedt militante neonazi-organisatie Combat 18

Kort nieuws - 23 januari 2020 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de extreem-rechtse groepering Combat 18 verboden. Die geldt als militante tak van Blood and Honour, de neonazi-organisatie die eind jaren tachtig in Groot-Brittannië werd opgericht. 

In verband met het verbod zijn in zes deelstaten huiszoekingen gedaan en is bewijsmateriaal in beslag genomen, melden Duitse media. Dat zou gaan om onder meer mobiele telefoons, laptops en propagandamateriaal.

Het verbod komt niet als een verrassing. Minister van Binnenlandse Zaken Seehofer (CSU) kondigde het in juni vorig jaar al aan, kort na de moord op  CDU-politicus Walter Lübcke. Voor de moord zit een rechts-extremist vast, die contacten met Combat 18 zou hebben gehad. Door de moord op Lübcke is de aandacht voor het gevaar van extreem-rechts geweld in Duitsland flink toegenomen. 

Blood and Honour werd in Duitsland in 2000 verboden, maar Combat 18 niet. De 1 en de 8 staan voor de letters A en H, de initialen van Adolf Hitler. In Duitsland wordt Combat 18 ook Kampftruppe Adolf Hitler genoemd. Sinds 2013 is de groep weer in Duitsland actief en heeft volgens veiligheidsinstanties regionaal aan invloed gewonnen, vooral in Hessen en Noordrijn-Westfalen. Lees meer bij tagesschau.de en Süddeutsche.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer:

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Duitsers massaal de straat op tegen extreemrechts

Meerdere honderdduizenden Duitsers zijn dit weekend de straat op gegaan tegen extreemrechts en de radicalisering van de AfD.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger