Duitslandweb logo Duitslandweb

Dader Halle had antisemitisch motief

Kort nieuws - 10 oktober 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Na de aanslag woensdag bij een synagoge in de Duitse stad Halle heeft de politie vanochtend het huis van de verdachte doorzocht. De dader handelde vanuit een antisemitisch motief. 

De verdachte is een 27-jarige man met de Duitse nationaliteit uit de deelstaat Saksen-Anhalt. Hij werd woensdag gearresteerd. Volgens Duitse media zette hij voor zijn daad een document met foto's op rechtsextremistische fora. Daarin ontkent hij de Holocaust en zegt hij dat hij zoveel mogelijk joden wil vermoorden. Ook filmde de schutter zijn daad en zond dat live uit via videoplatform Twitch. De video is inmiddels verwijderd. 

In de video spreekt de dader gedeeltelijk Engels. Nadat het hem niet lukte een synagoge binnen te komen, waar op dat moment het feest Jom Kippoer werd gevierd, zei hij meermaals dat hij had gefaald, schrijft Tagesschau. Voor de deur van de synagoge schoot hij een persoon dood en iets verderop voor een dönerzaak nog iemand. Daarbij raakten twee andere mensen gewond. In zijn manifest schrijft hij dat hij aanvankelijk een aanslag wilde plegen op een moskee en een centrum van linkse activisten. Lees meer bij Tagesschau

Op verschillende plekken in Duitsland waren solidariteitsbijeenkomsten bij synagogen. Kanselier Merkel bezocht gisteravond een synagoge in Berlijn. Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer reist vandaag naar Halle. Lees meer bij Welt

Tags: Halle

Reacties

Adele Atzert - 11 oktober 2019 10:10

Tijd om actie te voeren tegen antisemitisme en racisme. OMA'S Tegen RECHTS doen dat
19 .10. 20.00uur www.perdu.nl

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Vragen na terreuraanslag Hanau

Vragen na terreuraanslag Hanau

De aanslag in Hanau is de derde extreemrechtse terreurdaad in Duitsland in korte tijd. Wat is er aan de hand?

Lees meer

De Kerst-moslim

De Kerst-moslim

Kerst heeft in Duitsland de potentie net zo beladen te worden als Sinterklaas in Nederland, constateert columnist Merlijn Schoonenboom.

Lees meer

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Jaaroverzicht Duitsland 2019

Klimaatprotest, bezorgdheid over extreem-rechts, 30 Jahre Mauerfall: een terugblik op Duitsland in 2019.

Lees meer

Een Duitse Babi Pangang

Een Duitse Babi Pangang

Vietnamees eten kun je wel rekenen tot het cultuurgoed van Berlijn, net zo goed als Currywurst, vindt Merlijn Schoonenboom.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger