Duitsland herdenkt de bouw van de Berlijnse Muur
De Muur werd op 13 augustus 50 jaar geleden gebouwd

Achtergrond - 28 juni 2011

Op 13 augustus 1961 begon de bouw van de Muur die Berlijn 28 jaar lang deelde. Dit jaar is dat 50 jaar geleden. Duitsland staat uitgebreid stil bij de bouw van de Muur en de herdenking aan de slachtoffers van de Duitse deling. Een selectie van evenementen.

Duitsland herdenkt de bouw van de Berlijnse Muur
© flickr.com/Leon10/cc

Herdenkingsceremonie: ‘Gedenkveranstaltung an der Bernauer Straße’
De officiële herdenking van de bouw van de Muur en de slachtoffers van de Duitse deling vindt plaats op 13 augustus, de dag dat de Muur 50 jaar geleden werd gebouwd. Bij de Gedenkstätte Berliner Mauer houden president Christian Wulff en de Berlijnse burgermeester Klaus Wowereit toespraken. Ook wordt een nieuw deel van de openluchttentoonstelling aan de Bernauer Straße geopend, worden er kransen bij het monument in de Bernauer Straße gelegd en vindt er een eucomenische kerkdienst plaats. De herdenking wordt afgesloten met een minuut stilte in heel Berlijn.
Kijk voor meer informatie op de website van 50Jahremauerbau.de

Tentoonstelling: ‘Über Leben - Fotografien von Thomas Hoepker und Daniel Biskup’
In het Duits historisch museum (DHM) in Berlijn is een fototentoonstelling van de werken van Thomas Hoepker en Daniel Biskum te zien. Hoepker was voormalig correspondent van het West-Duitse weekblad Stern in de DDR en Biskup documenteerde zijn reizen door de uiteenvallende Sovjet-Unie. Zij maakten foto’s van alledaagse gebeurtenissen van de SED-dictatuur, haar slachtoffers en hun vluchtpogingen, de houding van het Westen en de Berlijnse Muur. De tentoonstelling werd op 10 mei geopend door Bondskanselier Merkel en loopt nog tot nog tot 3 oktober 2011.
Kijk voor meer informatie op de website van het DHM
Lees hier de toespraak van Merkel

Tentoonstelling: ‘Mauerbilder’
Op elf plaatsen langs de voormalige Berlijnse Muur staan 24 enorme zwart-wit foto’s van 3,50 meter breed en 2,50 meter hoog. De foto’s tonen de grens en het gebied eromheen zoals dit er 50 jaar geleden uitzag. Ze geven een voorstelling van de alledaagse situatie in Oost- en West-Berlijn en hoe deze plotseling veranderde in de nacht dat Muur werd gebouwd. De tentoonstelling werd door burgermeester Klaus Wowereit van Berlijn geopend en loopt nog tot 28 augustus.
Kijk voor meer informatie op de website van 50Jahremauerbau.de

Tentoonstelling: ‘Verschwunden und vergessen – Flüchtlingslager in West-Berlin’
In het voormalige vluchtelingenkamp Marienfelde loopt een tentoonstelling over de situatie in West-Berlijnse vluchtelingenkampen voor Oost-Duitsers. In West-Berlijn waren talloze opvangcentra voor Oost-Duitse vluchtelingen, in 1952 was er een recordaantal van 80. De tentoonstelling laat het dagelijkse leven van deze groep vluchtelingen zien en de problemen waarmee zij worstelden.
Kijk voor meer informatie op de website van notaufnahmelager-berlin.de

Rondleiding: ‘Sperrzone Spree’
Jongeren kunnen de voormalige grens tussen Oost- en West-Berlijn in een kano over de rivier de Spree ontdekken. Aan de hand van haast onzichtbare details zoals sporen aan oeverwanden en onherkenbare grenswachten in de Oosthaven, wordt de grens in de kanorondleiding gereconstrueerd. De rondleidingen duren tot oktober.
Kijk voor meer informatie op de website van 50Jahremauerbau.de

Scholierenwedstrijd: ‘Werde Mauerkünstler’
De Stiftung Aufarbeitung der SED-Diktatur schrijft in samenwerking met de website mauerkuenstler.de een de scholierenwedstrijd 'Werde Mauerkünstler' uit. Het is de bedoeling dat leerlingen op school hun kennis over de Muur creatief omzetten en een Mauerkunstwerk maken. De wedstrijd loopt van maart tot 13 augustus. Op 9 november wordt de winnaar bekend gemaakt.
Internetportaal ‘mauerkuenstler.de’ is een website waarop de geschiedenis van de Berlijnse Muur wordt verteld aan de hand van de zogenoemde Mauerkunst, kunstwerken die te maken hebben met de Muur en historische attributen. Het is een initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken.
Kijk voor meer informatie op de website van mauerkuenstler.de

Meer evenementen
Er vinden nog veel meer evenementen plaats in het kader van de herdenking aan 50 jaar Berlijnse Muur. Hieronder staat een aantal handige websites.
berliner-mauer-gedenkstaette.de
50jahremauerbau.de
berlin.de
museumsportal-berlin.de

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger