TV-tips 50 jaar bouw van de Muur
Een selectie van uitzendingen op de Nederlandse en Duitse TV

Achtergrond - 11 augustus 2011

Duitsland herdenkt zaterdag dat het precies 50 jaar geleden is dat de Berlijnse Muur werd gebouwd die Duitsland in tweeën deelde. Naar aanleiding van deze historische gebeurtenis staat een aantal uitzendingen op de Nederlands en Duitse tv in het teken van de Muur. Hieronder volgt een overzicht.

TV-tips 50 jaar bouw van de Muur
© flickr/danielabsilva/cc

Zaterdag 13 augustus
‘Herdenking bouw van de Muur’
Uitzending van de herdenkingsplechtigheden in Berlijn bij de Gedenkstätte Berliner Mauer. President Christian Wulff en de Berlijnse burgermeester Klaus Wowereit houden hier toespraken. Historicus Krijn Thijs van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) is te gast in de studio. Nederland 1, 10.00-12.20 >>

De herdenking is natuurlijk ook op de Duitse televisie te volgen. De ARD zendt de herdenking live uit. Naast de herdenking documenteren ook opnames en andere bijdragen de gebeurtenissen 50 jaar geleden. ARD 10.03-12.15 >>

‘Import: Konijn op z’n Berlijns’
Dit docu-drama van Bartek Konopka gaat over de ontwikkeling van een enorme konijnenpopulatie in het niemandsland rond de Berlijnse Muur. Mensen die deze 120 kilometer lange strook grond betraden, die Oost- en West-Berlijn bijna dertig jaar gescheiden hield, liepen hun dood tegemoet. Konijnen leefden er na het optrekken van de Muur aanvankelijk in een paradijs. De documentaire is een humoristische metafoor voor de geschiedenis van de Muur van 1961 tot 1989. Archiefmateriaal en luchtfoto's van de Berlijnse Muur, waarop konijnen prominent aanwezig zijn, worden afgewisseld met interviews met voormalige soldaten, een specialist op het gebied van konijnen en andere ooggetuigen. Nederland 2, 19.35-20.35 >>

Zondag 14 augustus
’20 Jahre nach der Einheit’, nachtstudio
ZDF nachtstudio toont een herhaling van het interview uit 2010 van journalist Volker Panzer met de beroemde musicus, singer-songwriter en dichter Wolf Biermann. Biermann was jarenlang een belangrijke vertolker van het kritische geluid in de DDR. Zijn provocerende liederen en gedichten vielen niet in goede aarde bij het regime. Daarom werd hem in 1976, na een concert in West-Berlijn, toegang tot de DDR ontzegd. ZDF, 00.40 >>

Overig
Op de VPRO website van geschiedenis 24 is een aantal uitzendingen gerelateerd aan de bouw van de Muur te zien.

‘In Europa 1961’
In deze aflevering van ‘In Europa’ staat het verhaal van oud-Stasi-officier Hagen Koch centraal die op de Friedrichstrasse de plek laat zien vanwaar hij als 21-jarige soldaat met witte verf een dikke streep door de stad moest trekken.
‘Diogenes’ Politiek-cultureel buitenlandmagazine
De aflevering uit 7 mei 1989 beschrijft de situatie in beide Duitslanden vanuit een Nederlands perspectief uit die tijd.
‘Andere Tijden: Vereniging Nederland-DDR’
Een aflevering van ‘Andere Tijden’ over principes en idealisme van de Vereniging Nederland-DDR. Ze zochten contact met het communistische Oost-Duitsland.Wat zagen ze en wat wilden ze niet zien?

In de online Mediathek van de ZDF is een aantal documentaires te zien over de Muur.

‘The Invisible Frame’
In 1988 volgde de actrice Tilda Swinton te fiets onder regie van Cynthia Beatt het verloop van de Muur. 21 jaar later herhalen actrice en de regisseuse hun reis langs de resten van de Muur.
‘Geheimakte Mauerbau’
Nu vrijgegeven dossiers uit het Russisch staatsarchief in Moskou geven antwoorden op openstaande vragen en werpen een nieuw licht op de geschiedenis van de bouw van de Muur.
‘Goodbye DDR!’
Deze documentaire van ZDF-History vertelt de verhalen van spectaculaire vluchtpogingen uit de DDR naar het Westen. In de documentaire wordt onder meer  gebruik gemaakt van computeranimaties en ooggetuigenverslagen.

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger