Duitslandweb logo Duitslandweb

Bayer krijgt weer flinke boete in glyfosaat-zaak VS

Kort nieuws - 14 mei 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Duitse chemieconcern Bayer heeft weer een rechtszaak in de VS verloren over onkruidverdelger Roundup (glyfosaat). Bayer-dochter Monsanto, producent van het middel, moet een strafvergoeding betalen van twee miljard dollar (omgerekend zo'n 1,78 miljard euro).

De onkruidverdelger zou kanker hebben veroorzaakt bij een Amerikaans echtpaar dat het middel gebruikte in hun tuin. Het echtpaar krijgt daarbovenop 55 miljoen dollar smartegeld. Het is de derde keer in een paar maanden dat een Amerikaanse rechtbank Monsanto schuldig acht. De advocaten hebben de jury kunnen overtuigen dat Monsanto niet geprobeerd heeft uit te vinden of het middel wel veilig was, maar juist geprobeerd heeft onderzoek tegen te houden of in discrediet te brengen. Bayer gaat in hoger beroep.

Juist deze maand heeft de Amerikaanse milieutoezichthouder EPA laten weten dat het middel toegestaan blijft omdat het volgens de dienst niet kankerverwekkend is en geen gevaar vormt voor de publieke gezondheid, mits gebruikt volgens de voorschriften.

Inmiddels liggen er in de VS 13.000 claims tegen Monsanto. Daarmee wordt het een last voor moederconcern Bayer, dat het Amerikaanse bedrijf in 2018 heeft overgenomen. Lees meer bij Tagesschau en Spiegel Online.

Zondag bood Bayer nog excuses aan nadat het nieuws naar buiten was gekomen dat Monsanto  dossiers had opgesteld over Franse journalisten, politici en milieuactivisten. Ze werden ingedeeld in 'voor- of tegenstanders' van Monsanto. De kans is groot dat dergelijke lijsten ook voor Duitsland zijn gemaakt, zei een woordvoerder van Bayer. Lees meer bij Tagesspiegel

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Met de ogen wijd dicht

Met de ogen wijd dicht

Econoom en columnist Carsten Brzeski heeft een 'wake up call' voor de Duitse regering. Degradatie dreigt.

Lees meer

Ambitie

Ambitie

Duitsland moet op economisch vlak veel meer ambitie hebben, vindt Carsten Brzeski. En niet net als zijn zoon 'lekker chillen op de bank'.

Lees meer

Ein bisschen Rezession

Ein bisschen Rezession

Terwijl een recessie in de verte opdoemt, kijken Duitsers de andere kant op, ziet columnist Carsten Brzeski. Naar Helene Fischer.

Lees meer

Wakey, Wakey

Wakey, Wakey

Duitsland moet wakker worden, betoogt econoom Carsten Brzeski. Hoog tijd voor hervormen en investeren.

Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger