Duitslandweb logo Duitslandweb

'Bekende gevallen extreem-rechts netwerk politie topje van ijsberg'

Kort nieuws - 9 mei 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het aantal bekende gevallen van politiefunctionarissen die betrokken zouden zijn bij een extreem-rechts netwerk in Duitsland, is slechts het topje van de ijsberg. Dat zeggen een onderzoeker en een politieorganisatie tegen tagesschau.de. In Hessen wordt volgens de nieuwssite inmiddels naar 38 politiemedewerkers onderzoek gedaan.

Justitie in Hessen startte vorig jaar een onderzoek naar zes politiemedewerkers uit Frankfurt am Main die in een chat rechts-radicale berichten hadden gestuurd. Zij worden verdacht van haatzaaien. Ze zijn mogelijk ook betrokken bij de moorddreigingen aan het adres van advocate Seda Basay-Yildiz, die nabestaanden van een slachtoffer in het NSU-proces bijstond. In de maanden daarna is het onderzoek uitgebreid naar 38 agenten in de deelstaat Hessen. 

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken in Hessen en de voorzitter van de Duitse politievakbond gaat het om individuele gevallen. Volgens een andere politieorganisatie kun je dat niet meer volhouden en is rechtsextremisme in de eigen gelederen nog steeds een taboe. Naast de politie in Hessen kan het ook in de andere deelstaatpolitie-organisaties en bij de landelijke politie aan de orde zijn. Politicoloog en extremisme-onderzoeker Hans-Gerd Jaschke spreekt over een topje van de ijsberg. Recente cijfers daarover zijn niet bekend, zegt hij. 

De commissie binnenlandse zaken van het deelstaatparlement overlegt vandaag over het onderzoek naar de politiemensen in Hessen. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Maatschappij':

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

Dansverbod Goede Vrijdag: verplichte ingetogenheid

In Duitsland mag op Goede Vrijdag niet worden gefeest. Het 'Tanzverbot' is omstreden.


Lees meer

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Midden in Düsseldorf ligt een klein stukje Japan

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen veel Japanners voor werk naar Düsseldorf en dat is goed zichtbaar in de stad.


Lees meer

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Duitsland legaliseert gebruik van cannabis

Wiet roken is voor volwassenen legaal in Duitsland. Sinds 1 april is bezit en gebruik van cannabis niet langer strafbaar, al zijn er veel voorwaarden.


Lees meer

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

Protest in het bos: Grünheide verzet zich tegen Tesla

De Tesla-fabriek bij Berlijn is na een aanslag tijdelijk dicht. De Gigafactory roept al langer weerstand op. Activisten distantiëren zich van het geweld.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger