Duitslandweb logo Duitslandweb

Kritiek op defensieminister Von der Leyen houdt aan

Kort nieuws - 15 april 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Minister Von der Leyen van Defensie (CDU) ligt al geruime tijd onder vuur. Nu is er nieuwe kritiek van een oud-generaal en blijkt dat de meerderheid van de Duitsers haar niet geschikt vindt voor haar functie.

Slechts 23 procent van de Duitsers vindt dat Von der Leyen de juiste persoon is om de Bundeswehr te moderniseren, 59 procent vindt haar ongeschikt. Dat blijkt uit een peiling van onderzoeksbureau Emnid. 61 procent van de ondervraagden zegt dat er meer geld naar het leger moet. 

Het Duitse leger kampt al lange tijd met ernstige tekorten en slecht materieel. De Duitse rekenkamer heeft het ministerie van Defensie al meerdere keren op de vingers getikt omdat het te veel geld verspilt en gebreken verdoezelt. De minister zelf moet zich verantwoorden voor het gebruik van externe adviseurs, waar in 2015 en 2016 tenminste 200 miljoen euro aan is besteed. 

Oud-generaal en voormalig adviseur van Merkel Erich Vad heeft in de Bild am Sonntag ongebruikelijk harde kritiek op zowel de militaire als de politieke leiding geuit. Hij spreekt van een "overgebureaucratiseerde mammoetorganisatie", achterbaksheid, een falende leiding en verkeerd of niet uitgevoerde hervormingen. Zijn kritiek komt overeen met die van Hans-Peter Bartels, die namens de Bondsdag toezicht houdt op het leger. Die hekelde in januari eveneens de bureaucratie en het slechte materieel van de Bundeswehr.

Von der Leyen zelf vindt dat ze het de afgelopen vijf jaar wel goed heeft gedaan. Maar het kost tijd, zo zegt ze, om een leger te moderniseren waarop 25 jaar lang is bezuinigd. Lees meer bij FAZ.net en tagesspiegel.de

Von der Leyen was eerder minister van Werkgelegenheid, in kabinet Merkel-II. Daar viel ze onder meer op als voorvechter voor een vrouwenquotum van 30 procent voor raden van bestuur in het bedrijfsleven. Niet iedereen in haar partij was het daarmee eens. Het quotum werd in 2016 ingevoerd. Toen was Von der Leyen, arts en moeder van zeven kinderen, inmiddels minister van Defensie. Als minister van Gezinszaken (tot 2009) wist ze een modern gezinsbeleid in te voeren - ze  stimuleerde bijvoorbeeld vaderschapsverlof  - ondanks de felle kritiek van conservatieve partijgenoten. 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger