Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD verdacht van illegale partijfinanciering

Kort nieuws - 12 november 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De AfD zou vorig jaar 130.000 euro illegaal van een Zwitserse firma hebben aangenomen. Dat meldt het onderzoekscollectief van de Süddeutsche Zeitung, de NDR en de WDR. De Bondsdag heeft volgens Duitse media een onderzoek ingesteld.

Het geld werd overgemaakt aan het kiesdistrict van AfD-fractievoorzitter Alice Weidel, steeds in bedragen van 9000 euro. Vermoedelijk gebeurde dit om de regel te omzeilen die bepaalt dat partijen bedragen van boven de 50.000 euro bij de voorzitter van de Bondsdag moeten melden. Maar het geld uit Zwitserland is sowieso illegaal, omdat dat Duitse politieke partijen geen geld uit niet-EU-landen mogen aannemen. 

Weidel zegt geen verantwoordelijkheid voor de illegale partijfinanciering te hebben. Volgens haar heeft ze er in september 2017 voor het eerst over gehoord. Het geld werd uiteindelijk pas in april 2018 teruggestort. Volgens de Süddeutsche Zeitung, de NDR en de WDR is echter niet het hele bedrag terugbetaald. Vanuit andere partijen en ook vanuit de AfD gaan stemmen op dat Weidel moet aftreden als bewezen wordt dat de partij het geld illegaal heeft aangenomen. Lees meer bij Süddeutsche.de en tagescchau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger