Duitslandweb logo Duitslandweb

AfD verdacht van illegale partijfinanciering

Kort nieuws - 12 november 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De AfD zou vorig jaar 130.000 euro illegaal van een Zwitserse firma hebben aangenomen. Dat meldt het onderzoekscollectief van de Süddeutsche Zeitung, de NDR en de WDR. De Bondsdag heeft volgens Duitse media een onderzoek ingesteld.

Het geld werd overgemaakt aan het kiesdistrict van AfD-fractievoorzitter Alice Weidel, steeds in bedragen van 9000 euro. Vermoedelijk gebeurde dit om de regel te omzeilen die bepaalt dat partijen bedragen van boven de 50.000 euro bij de voorzitter van de Bondsdag moeten melden. Maar het geld uit Zwitserland is sowieso illegaal, omdat dat Duitse politieke partijen geen geld uit niet-EU-landen mogen aannemen. 

Weidel zegt geen verantwoordelijkheid voor de illegale partijfinanciering te hebben. Volgens haar heeft ze er in september 2017 voor het eerst over gehoord. Het geld werd uiteindelijk pas in april 2018 teruggestort. Volgens de Süddeutsche Zeitung, de NDR en de WDR is echter niet het hele bedrag terugbetaald. Vanuit andere partijen en ook vanuit de AfD gaan stemmen op dat Weidel moet aftreden als bewezen wordt dat de partij het geld illegaal heeft aangenomen. Lees meer bij Süddeutsche.de en tagescchau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo

Prinzipienreiter, het is nu eenmaal zo

In een coalitie regeren betekent water bij de wijn doen. Dat zorgt voor conflict op conflict in deze Duitse regering. 'Prinzipienreiter', kom van uw stokpaard, vindt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Migratie beheerst opnieuw Duitse publieke debat

Waar in 2015 de 'Willkommenskultur' de boventoon voerde, is de meerderheid van de Duitsers nu tegen de komst van meer vluchtelingen.


Lees meer

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Verkiezingen in Nederland: Duitsers tussen hoop en vrees

Bij Duitsers wekken vooral de BBB en Omtzigt verbazing, merkt Jacco Pekelder van het Zentrum für Niederlande-Studien.


Lees meer

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

'Tausend Aufbrüche': Duitsers en hun democratie

Historicus Christina Morina schreef een boek over de Duitse democratie vanuit een gezamenlijk Oost- en West-Duits perspectief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger