Duitslandweb logo Duitslandweb

CDU en SPD verliezen in Hessen

Kort nieuws - 28 oktober 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De CDU en de SPD hebben flink verloren bij de deelstaatverkiezingen in Hessen. De CDU kan desgewenst met een zeer krappe meerderheid de regering met de Groenen voortzetten.  (geactualiseerd 29 oktober, 8.30 uur)

Voorlopige einduitslag: 
CDU: 27 procent 
Die Grünen: 19,8 procent
SPD: 19,8 procent
FDP: 7,5 procent
Die Linke: 6,3 procent
AfD: 13,1 procent

Zetelverdeling:
CDU: 40
Die Grünen: 29
SPD: 29
FDP: 11
Die Linke: 9
AfD: 19
Totaal aantal zetels: 137. Een meerderheidsregering moet 69 zetels hebben.

De uitslag is het slechtste resultaat voor de CDU in Hessen sinds 1966. Bij de vorige verkiezingen in 2013 haalde ze 38,3 procent. De SPD kreeg toen 30,7 procent en heeft dus meer dan 10 procent verloren. Daarmee haalde ze het slechtste resultaat in de deelstaat ooit. In percentage staat de SPD gelijk met Die Grünen, maar omdat ze 94 stemmen minder kreeg, is Die Grünen nu de tweede partij in Hessen. De Groenen hebben, net als in Beieren twee weken geleden, flink gewonnen. In 2013 haalden ze 11,1 procent. De AfD heeft 13,1 procent gehaald en is straks in alle Duitse deelstaatparlementen vertegenwoordigd.

De landelijke politiek speelde bij de verkiezingen in Hessen een belangrijke rol. De helft van de kiezers gaf aan de stembusgang als een goede gelegenheid te zien om hun ontevredenheid te tonen met de regering in Berlijn, meldde de ARD zondagavond op basis van peilingen van onderzoeksbureau infratest dimap.

Positie Merkel

Met deze uitslag kan CDU-minister-president Volker Bouffier zijn coalitie met Die Grünen toch voortzetten. Beide partijen hebben een minieme meerderheid van 69 zetels. Het was de hele zondagavond spannend of de partijen het zouden redden. Lang leek het erop dat er drie partijen nodig zouden zijn om een coalitie te vormen. Een regering zonder CDU is met deze uitslag onwaarschijnlijk. Dat is niet alleen een meevaller voor Bouffier, maar ook voor kanselier Merkel.

Verlies SPD

Voor de SPD is het verlies in Hessen het zoveelste op rij. Twee weken geleden bij de verkiezingen in Beieren werd de partij gehalveerd en haalde slechts 9,7 procent. Bij de Bondsdagverkiezingen in september 2017 haalde ze met 20,5 procent het slechtste resultaat ooit. Het kostte de sociaal-democraten daarna veel moeite de achterban ervan te overtuigen weer met Merkel te gaan regeren.

De afgelopen weken zijn binnen de SPD stemmen opgegaan om uit de regering-Merkel te stappen. Maar partijvoorzitter Nahles wil daar nu nog niets van weten. Ze erkende zondagavond dat de landelijke politiek heeft bijgedragen aan het verlies van de SPD in Hessen. De toestand van de grote coalitie in Berlijn is "niet acceptabel", zei ze. Ze wil dat CDU, CSU en SPD snel een plan met goed beleid voor de komende maanden op tafel leggen. Als het niet lukt dat beleid uit te voeren, moet de SPD over anderhalf jaar, bij de door de partij afgedwongen tussenbalans, beslissen of ze in deze regering wil blijven, aldus Nahles. Lees meer bij tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger