Duitslandweb logo Duitslandweb

Woede en frustratie over promotie Maaßen houden aan

Kort nieuws - 20 september 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De kritiek op de promotie van het omstreden hoofd van de binnenlandse veiligheidsdienst Maaßen houdt aan. De CDU- en SPD-top verdedigen het besluit omdat anders een kabinetscrisis had gedreigd. 

Maaßen moest weg na omstreden uitspraken over de rellen in Chemnitz van vorige maand. Zijn directe baas, minister van Binnenlandse Zaken Seehofer was het daar niet mee eens en als compromis hebben Merkel (CDU), Seehofer (CSU) en SPD-voorzitter Nahles dinsdag besloten dat Maaßen wordt gepromoveerd tot staatssecretaris. Daarvoor moet de SPD-staatssecretaris Gunther Adler plaatsmaken. Beide beslissingen wekken veel woede bij de SPD.

SPD'ers uit de partijtop zeggen de provocaties van Seehofer zat te zijn - voor de zomer leidde een ruzie van hem met Merkel al tot een zware regeringscrisis - en waarschuwen dat ze hier niet nog maandenlang bij blijven toekijken. Sommigen eisen het aftreden van Seehofer. Ook is er kritiek op SPD-voortzitter Nahles, omdat ze hiermee heeft ingestemd. Nahles verdedigde het besluit in een brief aan de SPD-leden en op tv bij de ZDF. Ook zij vindt de promotie van Maaßen verkeerd, zei ze, maar ze was niet bereid om het kabinet vanwege Maaßen te laten vallen.

Binnen de CDU heerst eveneens ontevredenheid over Maaßens promotie. CDU-secretaris-generaal Kramp-Karrenbauer schreef in een e-mail aan de CDU-leden daar begrip voor te hebben, maar dat het besluit toch nodig was, omdat er daadwerkelijk een regeringscrisis dreigde "met alle consequenties van dien - tot en met nieuwe verkiezingen". Lees meer bij tagesschau.de en Zeit Online

 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger