Staatsbezoek: Aandacht voor het nieuwe Duitsland
Programma staatsbezoek koningin Beatrix aan Duitsland

Achtergrond - 1 april 2011

Tijdens het staatsbezoek van koningin Beatrix aan Duitsland is er veel aandacht voor jongeren, het nieuwe Duitsland en de ontwikkelingen van het land sinds de vereniging in 1990. In Dresden ligt de nadruk op duurzame energie. De koningin bezoekt Berlijn, Dresden en Noordrijn-Westfalen van 12 tot en met 15 april samen met prins Willem-Alexander en prinses Máxima.

Staatsbezoek: Aandacht voor het nieuwe Duitsland
© dpa/picture-alliance
In november 2010 ontvingen koningin Beatrix, prins Willem-Alexander en prinses Máxima president Wulff in Den Haag.

In Berlijn, waar het staatsbezoek begint, is veel aandacht voor jongeren, politiek en de Duitse vereniging. Op dinsdag zijn koningin Beatrix, Willem-Alexander en Máxima aanwezig bij het afsluitende debat van de Nederlands-Duitse Conferentie, waarin Nederlandse en Duitse jongeren met elkaar en met parlementariërs discussiëren over politieke participatie door jongeren.

De volgende dag spreken het koninklijk gezelschap en bondspresident Wulff met Duitse jongeren die geboren zijn kort voor en na de val van de Muur over de eenwording en wat het nieuwe Duitsland voor hen betekent. Prinses Máxima bezoekt samen met de vrouw van president Wulff een Berlijnse middelbare school waar ze met leerlingen praten over hoe je kan voorkomen dat je schulden maakt.

In stadsdeel Neukölln, dat bekend staat om zijn integratieproblemen, bezoeken de koningin en het prinselijk paar het 'Mitmachzirkus'. Daar doen 150 basisschoolkinderen elke week mee aan een circusworkshop en voeren de voorstelling op voor familie, vrienden en leraren.

Duurzame energie

In Dresden gaat het donderdag vooral om duurzame energie. Koningin, prins en prinses bezoeken het bedrijf Solarwatt, dat zonnepanelen produceert en één van de modernste productiefaciliteiten ter wereld heeft. Ook nemen ze deel aan het seminar 'Innovatie voor schone energie' op de Fraunhofer Campus, met wetenschappers en ondernemers uit Duitsland en Nederland. Prins Willem-Alexander houdt daar de afsluitende toespraak.

In Noordrijn-Westfalen staat vrijdag het voormalig mijnencomplex 'Zeche Zollverein' op het programma, dat na de kolencrisis van begin jaren negentig een nieuwe bestemming heeft gekregen voor cultuur en creatieve industrie. Op het economische seminar 'Bouwen aan water' dat Nederlandse en Duitse partijen in de bouwsector bij elkaar moet brengen, houdt prins Willem-Alexander daarna een toespraak.

Tweede staatsbezoek

Het staatsbezoek wordt afgesloten met een bezoek aan het Eurode Business Center, gevestigd op de Duits-Nederlandse grens tussen Herzogenrath en Kerkrade. Koningin, prins en prinses spreken met onder anderen inwoners, overheidsinstanties en politieagenten over samenwerking op het gebied van wonen, werken, cultuur en veiligheid.

De koningin en het prinselijk paar zijn in Duitsland op uitnodiging van bondspresident Christian Wulff. Het is het tweede staatsbezoek van koningin Beatrix aan Duitsland. Het eerste was in 1982, aan toen nog West-Duitsland. Wel hebben er verschillende officiële bezoeken plaatsgevonden - zoals in 1991 en in 2004, toen de koningin de nieuwe Nederlandse ambassade in Berlijn opende - maar die hebben een andere, net iets minder belangrijke status dan een staatsbezoek. 

Lees hier het hele programma van het staatsbezoek >>


Reacties

Wim Aalders - 17 september 2020 22:54

In Berlijn zijn nog verschillende Nederlanders die in Duitsland woonachtig zijn (waaronder ik), uitgenodigt door harer majesteits ambassadeur. Dit ter gelegenheid van het staatsbezoek van hare majesteit de koningin aan zijne excellentie de heer Wulff president van de Bondsrepublik Duitsland op Woensdag 13 April 2011. Donker pak / Middagjapon.
Vooraf werd men gebeld of men het Wilhelmus voor kon zingen.

Reageer
jgb van emden - 10 april 2016 12:58

ik vindt dat alexcander het goed doet ga zo door HM godd bless you

Reageer
Maximaal 500 tekens toegestaan

top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger