Duitslandweb logo Duitslandweb

Merkel noemt islam in regeringsverklaring deel van Duitsland

Kort nieuws - 21 maart 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Kanselier Merkel heeft in haar regeringsverklaring vandaag in de Bondsdag gezegd dat de islam een deel van Duitsland is geworden. Ze legde de verklaring af naar aanleiding van de beëdiging van haar nieuwe kabinet. 

Merkel ging in haar regeringsverklaring in op de verdeeldheid en de polarisatie in de Duitse samenleving en sprak over het belang van Zusammenhalt, samenhang. Het is een deel van het motto van het regeerakkoord van Merkel-IV: 'Ein neuer Aufbruch für Europa, eine neue Dynamik für Deutschland, ein neuer Zusammenhalt für unser Land'. Hoewel het economisch goed gaat in Duitsland is de toon rauwer geworden en maken veel mensen zich zorgen om de toekomst, aldus Merkel. Ze noemde artikel 1 van de grondwet - de waarde van mensen is onaantastbaar - "de kern van ons samenleven". 

Met blik op de 4,5 miljoen moslims in Duitsland zei Merkel dat de islam deel van de Duitse samenleving is geworden. Haar nieuwe minister van Binnenlandse Zaken Seehofer (CSU) noemde de islam vorige week nog juist geen deel van Duitsland. Merkel wil nu dat Seehofer samen met de deelstaten in gesprek gaat over "toekomstbestendige structuren" voor de islam in Duitsland.

Merkel veroordeelde het militaire offensief van Turkije in het Syrische Afrin scherp en noemde dat inacceptabel. Tot nu toe is de Duitse regering daar terughoudend over geweest. Ook had ze harde kritiek op de de bombardementen in Oost-Ghouta door het regime van Assad en op Rusland, "dat daarbij toekijkt".

De importheffingen die de Amerikaanse president Trump wil invoeren noemde ze onrechtmatig. Verder zei ze dat de autoindustrie moet opdraaien voor de fouten die zijn gemaakt in het dieselschandaal.

Als grootste oppositiepartij reageerde de AfD als eerste op Merkels regeringsverklaring. Fractievoorzitter Gauland bekritiseerde het Duitse migratiebeleid en concludeerde dat Merkel Europa verdeeld heeft. Volgens hem weigeren veel landen terecht vluchtelingen op te nemen. Vooraf werd met spanning naar de AfD-reactie uitgekeken. Toen de AfD in september in de Bondsdag werd gekozen, kondigde fractievoorzitter Gauland aan dat zijn partij "op Merkel zal jagen"

De regeringsverklaring van vandaag is Merkels vierde als kanselier van een nieuw kabinet. De komende dagen lichten ook de ministers van de nieuwe grote coalitie hun plannen toe. Niet alleen bij het aantreden van een nieuwe regering maar ook bij belangrijke gebeurtenissen legt de kanselier een verklaring in de Bondsdag af. Bijvoorbeeld naar aanleiding van de Brexit, voorafgaand aan een belangrijke EU-top, of zoals vorig jaar voorafgaand aan de G20-top in Hamburg. Lees meer bij Spiegel Online en tagesschau.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Bondsdagleden krijgen boetes voor wangedrag

Parlementariërs die zich misdragen, worden in Duitsland strenger bestraft dan in Nederland.


Lees meer

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger