Duitslandweb logo Duitslandweb

Steeds meer namen van SPD-ministers bekend

Kort nieuws - 8 maart 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

De SPD wilde vrijdag pas de namen van haar ministers bekend maken, maar steeds meer namen komen vandaag naar buiten. Heiko Maas wordt minister van Buitenlandse Zaken, melden Duitse media. Katarina Barley zou Werkgelegenheid krijgen en de onbekende Franziska Giffey uit Berlijn wordt waarschijnlijk minister van Gezinszaken. 

De andere SPD-posten, Justitie en Milieu, gaan volgens lijstjes die in de Duitse media circuleren, naar Matthias Miersch (49) en Svenja Schulze (49). Miersch is nu nog vice-voorzitter van de SPD-fractie in de Bondsdag. Schulze is lid van het partijbestuur en secretaris-generaal van de SPD in Noordrijn-Westfalen. Zij volgt Barbara Hendricks op, die vandaag liet weten niet terug te keren in de nieuwe regering. Al eerder was bekend dat Olaf Scholz, burgemeester van Hamburg, minister van Financiën wordt.

Heiko Maas (51) is nu nog minister van Justitie. Hij neemt de plaats van Sigmar Gabriel in, die vandaag ook zelf liet weten dat hij geen deel gaat uitmaken van Merkel-IV (meer over Maas op Duitslandweb). Katarina Barley (49) blijft volgens de berichten op Werkgelegenheid en Sociale Zaken. Deze post nam ze na de verkiezingen waarnemend over van Andrea Nahles, die fractievoorzitter in de Bondsdag werd. Barley werd in 2017 minister van Gezinszaken in Merkel-III.

De nog onbekende Franziska Giffey (39), burgemeester van de Berlijnse probleemwijk Neukölln, wordt genoemd als de nieuwe minister van Gezinszaken. Zij is dan naast Angela Merkel het enige kabinetslid dat in de DDR is opgegroeid. Toen Merkel haar CDU-ministers bekend maakte, was de kritiek dat daar geen Oost-Duitsers bij zaten. Op woensdag 14 maart wordt Merkel-IV beëdigd. Lees meer bij Spiegel Online, RP Online en Tagesspiegel.de

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Formatie':

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

SPD-leden stemmen voor grote coalitie

Een ruime meerderheid van 66 procent stemde voor het regeerakkoord. Merkel-IV kan nu snel aan de slag.


Lees meer

Leiderschapscrisis in de SPD

Leiderschapscrisis in de SPD

Martin Schulz heeft dinsdagavond het partijvoorzitterschap van de SPD neergelegd. Als opvolger heeft de partijtop Andrea Nahles genomineerd.


Lees meer

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

CDU, CSU en SPD hebben regeerakkoord rond

Het is ze dan toch gelukt in Berlijn. Na meer dan vier maanden is er een regeerakkoord.


Lees meer

Gebrek aan verjonging

Gebrek aan verjonging

Een wolk van paternalisme zweeft over de SPD. De partij maakt geen haast met verjonging en staat daarin beslist niet alleen, schrijft ING-econoom Brzeski.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger