Duitslandweb logo Duitslandweb

Weinig interesse bij SPD-leden voor verkiezing voorzitter

Kort nieuws - 24 oktober 2019 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Bij de SPD-leden lijkt weinig animo te zijn voor de verkiezing van de nieuwe partijvoorzitter. Vlak voor de sluiting van de stemming heeft slechts 30 procent zijn stem uitgebracht.

De SPD-leden mogen een nieuwe voorzitter kiezen, omdat de vorige, Andrea Nahles, in juni de handdoek in de ring gooide. Zij was anderhalf jaar eerder na veel geruzie gekozen en had voor de nodige partijvernieuwing moeten zorgen, maar dat was haar niet gelukt.

Ook nu vindt de verkiezing plaats terwijl de partij intern verdeeld is, vooral over de vraag of de SPD in de regeringscoalitie met de CDU/CSU moet blijven. De meeste kandidaten voor het voorzitterschap zijn daar sceptisch over. Alleen Olaf Scholz (minister van Financiën) en zijn medekandidaat Klara Geywitz spreken zich zonder voorbehoud voor de grote coalitie uit. Veel leden vinden de 12 kandidaten (6 duo's) allemaal niet zo overtuigend, hoort de Tagesspiegel in SPD-kringen.

Tot afgelopen zondag hebben 130.000 van de 430.000 leden hun stem uitgebracht, dat is 30 procent. De stemming sluit vrijdag om middernacht. De partij hoopt dat de opkomst op 50 procent uitkomt, hoewel dat ook een teleustellend resultaat zou zijn. De SPD heeft veel tijd en energie in de voorzittersverkiezing gestoken. Zo hebben de kandidaten zichzelf de afgelopen weken op 23 regionale bijeekomsten aan de leden voorgesteld.

De definitieve benoeming van het nieuwe voorzittersduo vindt op het SPD-partijcongres op 6 december plaats. Op dat congres wil ook komiek Jan Böhmermann zich alsnog kandidaat stellen - dat kan volgens de officiële procedure - maar een echte kans maakt hij daar niet, melden Duitse media. Lees meer bij tagesspiegel.de en Spiegel Online 

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Politiek':

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Een 'Sternstunde' voor Duitsland

Sternstunde, een mooi en onvertaalbaar woord voor wat er nu gebeurt in Duitsland, tenminste dat hoopt columniste Inge Jooris.


Lees meer

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Partij BSW van Wagenknecht mikt ook op AfD-kiezers

Sahra Wagenknecht, tot voor kort prominent Linke-politicus, heeft haar eigen partij BSW opgericht. Die is te typeren als links-conservatief.


Lees meer

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

Debat over AfD-verbod in Duitsland laait op

De roep om een verbod van de AfD wordt steeds luider. Maar het is niet makkelijk een partij te verbieden en het kan ook averechts uitpakken.


Lees meer

Punkrock voor Olaf en Robert

Punkrock voor Olaf en Robert

Aan de slechtnieuwsshow komt in Duitsland maar geen einde: begrotingscrisis, teruglopende investeringen, slecht onderwijs. Econoom Carsten Brzeski heeft advies.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger