Duitslandweb logo Duitslandweb

Justitie vervolgt 100 belastingontduikers in Goldfinger-zaak

Kort nieuws - 13 februari 2018 - Auteur: Redactie Duitslandweb

Het Openbaar Ministerie in het Duitse Augsburg heeft een netwerk van belastingadviseurs en belastingontduikers opgerold in een onderzoek dat al sinds 2012 loopt. De veelverdieners sluisden hun winsten weg via goudhandel, de zogenoemde Goldfinger-constructie. Volgens Handelsblatt is de fiscus zo honderden miljoenen per jaar misgelopen.

De Goldfinger-constructie maakte het mogelijk dat de miljonairs geen inkomstenbelasting hoeften te betalen. Ze openden een brievenbusfirma in bijvoorbeeld Londen en kochten goud, om zo in een lagere belastingschaal te komen. Het jaar daarop verkochten ze het goud weer. Door een belastingverdrag met Groot-Brittannië werden deze inkomsten niet belast in Duitsland. Omdat er geen winst werd gemaakt had ook de Britse fiscus geen belangstelling. De adviseurs deelden in de winst. 

De overheid was van deze constructie op de hoogte en sinds 2013 geldt de constructie als illegale belastingontduiking. Daarna werd van goud overgestapt op derivaten. In januari heeft justitie invallen gedaan in 200 woningen en kantoren. Ongeveer honderd verdachten worden vervolgd, zeven zitten in voorarrest. Lees meer bij Handelsblatt

Tags: belasting, fraude

Reacties

Geen reacties aanwezig

Maximaal 500 tekens toegestaan

Lees meer over 'Economie':

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Soapserie 'investeren met de schuldenrem'

Wat een misdaadserie gemeen heeft met de Berlijnse politiek legt econoom Carsten Brzeski uit in zijn nieuwe column.


Lees meer

De Duitse e-auto wacht op de parking

De Duitse e-auto wacht op de parking

Voor de Duitse autosector zijn de gouden jaren achter de rug, schrijft econoom Brzeski. De Duitse automakers gooien het roer om.


Lees meer

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland wordt traag en oud

Duitsland vergrijst sneller dan veel andere Europese landen. De economische gevolgen daarvan zijn ingrijpend, aldus econoom Brzeski.


Lees meer

E-auto centraal op autobeurs IAA

E-auto centraal op autobeurs IAA

De autoshow IAA in München geeft een hoofdrol aan de e-auto, maar de modellen waarvan de Duitse merken het moeten hebben, hebben nog steeds een verbrandingsmotor.


Lees meer


top
Op deze site worden cookies gebruikt, wilt u hiermee akkoord gaan?
Accepteer Weiger